«Εξαιρετικά δύσκολη» λόγω προσφυγικού και Brexit, χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ευρώπη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Η προσφυγική κρίση και η προοπτική εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. έχουν φέρει την Ευρώπη σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση» είπε ο Γερμανός υπουργός, μιλώντας κατά την ολοκλήρωση της Συνόδου των G20, στη Σαγκάη.
Σε ό,τι αφορά στην οικονομία ο κ. Σόιμπλε τόνισε την ανάγκη να υλοποιηθούν οι απαιτούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να τονωθεί η παγκόσμια οικονομία ενώ υποστήριξε ότι η σημερινή κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη από ό,τι δείχνει η παγκόσμια χρηματαγορά.
Ο γερμανός υπουργός τάχθηκε κατά ενός πακέτου δημοσιονομικών κινήτρων το οποίο επιθυμεί να υιοθετήσει η G-20, για να αντιμετωπίσει την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, λέγοντας ότι θα ήταν αντιπαραγωγικό και πως «πρέπει να σκεφτόμαστε μόνο τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».
«Το Βερολίνο δεν συμφωνεί σε μια τέτοια δέσμη κινήτρων», ξεκαθάρισε, ενώ δεν παρέλειψε να ασκήσει για άλλη μια φορά κριτική στην ΕΚΤ για την χαλαρή δημοσιονομική πολιτική της.
Ως η μεγαλύτερη και πλουσιότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γερμανία έχει συχνά διαφορετικές οικονομικές προτεραιότητες από ό, τι τα άλλα μέλη, και αυτή η στάση του Σόιμπλε τον έβαλε σε αντίθεση με άλλα βασικά μέλη της G20.
«Αρκετοί σχολιαστές πλασάρουν το μύθο ότι η νομισματική πολιτική είναι έξω από το παχνίδι. Ο κόσμος κινδυνεύει να παγιδευτεί σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, χαμηλά επιτόκια και χαμηλό πληθωρισμό", τόνισε μιλώντας στη Σύνοδο ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας διοικητής Mark Carney ενώ ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Jacob Lew δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Είναι πιο σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε όλους τους μοχλούς της πολιτικής που είναι διαθέσιμοι, και αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιούμε τα φορολογικά επίπεδα, καθώς και τη νομισματική πολιτική και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις."
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρόεδρος του Eurogroup, δήλωσε ότι η νομισματική πολιτική δεν είχε φτάσει στο τέλος της χρησιμότητάς της.
"Υπάρχει πάντα κάτι περισσότερο που μπορεί να γίνει», είπε, προσθέτοντας: ". Θα πρέπει να σχεδιαστεί με έναν πολύ σωστό τρόπο για να ... έχει τα αποτελέσματα που χρειαζόμαστε στην οικονομική ανάπτυξη".
Πάντως ο Γερμανός υπουργός βρήκε στήριξη από τον Γάλλο ομόλογό του Michel Sapin ο οποίος είπε ότι «δεν υπήρχε κρίση» στην παγκόσμια οικονομία και "δεν πρέπει να ενεργοποιηθούν νέες πολιτικές".
«Δεν χρειάζεται να ξεκινήσει μια παγκόσμια δέσμη δημοσιονομικών κινήτρων», είπε και πρόσθεσε ότι ορισμένες χώρες "μπορεί να έχουν μεγαλύτερη «χωρητικότητα» ώστε να χρησιμοποιήσουν τις δυνατότητες του προϋπολογισμού τους για την υποστήριξη της παγκόσμιας ανάπτυξης».