Δικαστήριο στο Χαρτούμ καταδίκασε σε θάνατο δια απαγχονισμού 27χρονη έγκυο με την κατηγορίας της αποστασίας, επειδή άφησε το Ισλάμ και ασπάστηκε τον Χριστιανισμό. Της επέβαλλε επίσης τιμωρία με 100 μαστιγώματα επειδή καταδικάστηκε και για μοιχεία, καθώς ο άντρας που παντρεύτηκε είναι Χριστιανός. Βάσει του Ισλαμικού νόμου (σαρία) μια μουσουλμάνα δεν μπορεί να παντρευτεί άνδρα άλλης θρησκείας.
«Σας δώσαμε τρεις ημέρες περιθώριο για να απαρνηθείτε τα θρησκεία σας, αλλά επιμείνατε να μην επιστρέψετε στο ισλάμ. Σας καταδικάζω στην ποινή του θανάτου δι' απαγχονισμού», είπε ο δικαστής απευθυνόμενος στη Μαριάμ Γιαχία Ιμπραήμ Ίσαγκ με το επώνυμο του πατέρα της που είναι μουσουλμάνος.
Η ίδια όμως υποστήριξε ότι πάντα ήταν Χριστιανή και δεν άλλαξε πίστη. Σύμφωνα και με τη Διεθνή Αμνηστία η Μαριάμ ανατράφηκε ως χριστιανή ορθόδοξη, θρησκεία της μητέρας της, διότι ο μουσουλμάνος πατέρας της ήταν απών όταν μεγάλωνε.
Η νεαρή γυναίκα, έγκυος 8 μηνών, κρατείται στη φυλακή μαζί με τον 20 μηνών γιο της, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η οποία ζητεί την άμεση απελευθέρωσή της.
Έξω από το δικαστήριο υπήρχαν συγκεντρωμένο πλήθος 50 ατόμων το οποίο υποστήριζε το δικαίωμα της Μαριάμ να πιστεύει σε άλλη θρησκεία, όπως είναι άλλωστε κατοχυρωμένο και στο προσωρινό Σύνταγμα της χώρας. Εκπρόσωποι ξένων πρεσβειών εξέφρασαν την "έντονη ανησυχία" τους για την τύχη της 27χρονης.
Οι πρέσβεις των ΗΠΑ, Καναδά, Βρετανίας και Ολλανδίας είπαν σε κοινή τους ανακοίνωση:«Ζητάμε από την κυβέρνηση του Σουδάν να σεβαστεί το δικαίωμα της ανεξιθρησκίας, κυρίως το δικαίωμα να αλλάζει κανείς θρησκεία και πίστη».
Υπήρχαν όμως την ίδια στιγμή και κάποιοι ισλαμιστές έξω από το δικαστήριο οι οποίοι φώναζαν "Αλλάχ Ακμπάρ", που σημαίνει "Ο Θεός είναι μεγάλος".