Σπίτια από 1 ευρώ στη Σικελία: Τι λέει μια γυναίκα που αγόρασε τρία από αυτά

Σπίτια από 1 ευρώ στη Σικελία: Τι λέει μια γυναίκα που αγόρασε τρία από αυτά Facebook Twitter
Η Ρούμπι Ντάνιελς στη νέα της ζωή στη Σικελία/ Φωτ.: Χ
0

Όταν η Αμερικανίδα, Ρούμπι Ντάνιελς άκουσε ότι μια πόλη στη Σικελία πουλούσε εγκαταλελειμμένα σπίτια για 1 ευρώ το καθένα, ένιωσε ότι έπρεπε να ρίξει μια ματιά.

Η κάτοικος του Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας έκλεισε την πρώτη της πτήση για το Μουσομέλι της Σικελίας το 2019 και γρήγορα κατέληξε να αγοράσει όχι ένα, όχι δύο, αλλά τρία ετοιμόρροπα ακίνητα σε τιμή ευκαιρίας.

Η 50χρονη Ντάνιελς έχει κατασκευαστικό υπόβαθρο και οραματίστηκε τρία ονειρεμένα έργα: μια εξοχική κατοικία, ένα εστιατόριο και ένα κέντρο ευεξίας. Μέχρι στιγμής, έχει ξοδέψει περίπου 35.000 δολάρια δουλεύοντας με ένα τοπικό συνεργείο στο εξοχικό της.

Παρά το άγχος της ανακαίνισης ενός σπιτιού στην άλλη άκρη του κόσμου εν μέσω πανδημίας, η Ντάνιελς  λέει ότι ο τρόπος ζωής του Μουσομέλι , της προσέφερε περισσότερη ευτυχία στη ζωή της.

Κάνοντας φίλους στη Σικελία

Ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους η Ντάνιελς αποφάσισε να αγοράσει στο Μουσομέλι ήταν το πόσο ευπρόσδεκτη αισθάνθηκε όταν το επισκέφθηκε.

Η κτηματομεσίτρια που της πούλησε τα σπίτια, Νάταλι Μιλάτσο, πήγε την επισκέπτρια σε εστιατόρια, καφετέριες και άλλα μέρη του Μουσομέλι για να πάρει πραγματικά μια ιδέα για το πώς είναι να ζεις στην πόλη. Πλέον, θεωρεί τη Νάταλι αδελφή της. 

Το Μουσομέλι είναι μικροσκοπικό, με μόλις 9.900 κατοίκους, αλλά η Ντάνιεςλ  λέει ότι πολλοί άνθρωποι έχουν ισχυρούς δεσμούς.

«Είναι πολύ πιο εύκολο να κάνεις φίλους στη Σικελία απ' ό,τι είναι να κάνεις φίλους στην Καλιφόρνια», λέει. «Στη Σικελία, η κοινωνική ζωή είναι πολύ σημαντική. Όλοι έχουν χρόνο να σου μιλήσουν, να σε γνωρίσουν ή να μοιραστούν ένα φλιτζάνι καφέ».

Έγινε γρήγορα φίλος με την Κατερίνα Μοντανίνο, μια ντόπια, η οποία έχει γίνει πλέον οικογένεια. Τη φιλοξένησε μάλιστα μαζί με τον σύζυγό της κατά τη διάρκεια ενός πρόσφατου ταξιδιού στην Καλιφόρνια, και μάλιστα είναι νονά του 2χρονου γιου τους, Λέο. 

 «Συνήθως πίσω στην πατρίδα, οι άνθρωποι βιάζονται πάντα», όπως λέει η ίδια, και δεν έχουν χρόνο για κοινωνικές δραστηριότητες.

Λιγότερα οικονομικά προβλήματα και λιγότερο άγχος

Οι κάτοικοι στη Σικελία προσεγγίζουν τον ελεύθερο χρόνο πολύ διαφορετικά από τους Αμερικανούς. Για παράδειγμα, οι περισσότεροι Σικελοί λαμβάνουν μέρος σε ένα καθημερινό διάλειμμα για μεσημεριανό γεύμα και ύπνο από το μεσημέρι έως τις 4 μ.μ., όταν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης κλείνει. Τα μεγάλα οικογενειακά δείπνα είναι συνηθισμένα και μπορεί να διαρκέσουν από τις 9 μ.μ. έως τα μεσάνυχτα. 

Το κόστος ζωής είναι χαμηλό για μια υψηλή ποιότητα ζωής με βάση τα αμερικανικά πρότυπα. Ένα ωραίο γεύμα έξω μπορεί να κοστίζει 10 ευρώ ή λιγότερο, ενώ μια πτήση μετ' επιστροφής από την Ιταλία μπορεί να κοστίζει λιγότερο από 50 ευρώ. Όσον αφορά τη στέγαση, περίπου το 90% των κατοίκων του Μουσομέλι είναι ήδη ιδιοκτήτες των σπιτιών τους, αν όχι πολλαπλών ιδιοκτησιών μέσω των νόμων περί κληρονομιάς, οπότε το ενοίκιο είναι λιγότερο ανησυχητικό.

Είναι μεγάλη η διαφορά από το υψηλό κόστος ζωής στις ΗΠΑ, ειδικά στην Bay Area όπου ζει η Ντάνιελς, όπου μια τυπική τετραμελής οικογένεια χρειάζεται εισόδημα άνω των 300.000 δολαρίων για να ζήσει άνετα.

Μάλιστα, διακρίνει άμεση σχέση μεταξύ του υψηλού κόστους διαβίωσης και του υψηλού στρες, το οποίο οδηγεί τους Αμερικανούς σε υπερκόπωση και σημαίνει λιγότερο χρόνο για να επενδύσουν σε φιλίες και ελεύθερο χρόνο.  «Είναι ένας πολύ πιο αγχωτικός τρόπος ζωής», επισημαίνει. 

Τώρα που ζει στο Mussomeli για ένα μέρος του έτους, «είναι πολύ πιο εύκολο να είμαι πιο ευτυχισμένη εδώ από ό,τι είναι να είμαι πιο ευτυχισμένη στην πατρίδα μου», λέει.

Κάθε επίσκεψη είναι ένα ακόμη παράδειγμα του πώς η μείωση του οικονομικού άγχους, ο περισσότερος κοινωνικός χρόνος και η μέτρια σωματική δραστηριότητα (πολλοί άνθρωποι περπατούν στην ορεινή πόλη) μπορούν να οδηγήσουν σε καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία, παρά κάποια επίμονα ελαττώματα.
«Οι άνθρωποι εδώ, καταναλώνουν πολύ αλκοόλ, νικοτίνη, υδατάνθρακες και ζουν περισσότερο από τα περισσότερα μέρη», υπογραμμίζει.«Πιστεύω ότι είναι επειδή το επίπεδο του στρες είναι τόσο χαμηλό και το γεγονός ότι η κοινότητα είναι τόσο δραστήρια που τους δίνει μακροζωία».

«Η μεγαλύτερη πρόκληση για μένα εδώ στη Σικελία είναι μόνο η ποσότητα υδατανθράκων που καταναλώνουν», λέει αστειευόμενη. «Αν εξαιρέσεις αυτό, η ζωή είναι όμορφη».

Με πληροφορίες από CNBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άνγκελα Μέρκελ: Τι λέει για Ουκρανία, Πούτιν και Τραμπ στα απομνημονεύματά της

Διεθνή / Πούτιν σε Μέρκελ: «Δεν θα είσαι καγκελάριος πάντα. Και τότε η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ» - Τα απομνημονεύματα της πρώην καγκελαρίου

Στις 26 Νοεμβρίου κυκλοφορούν τα απομνημονεύματα της Άνγκελα Μέρκελ, καγκελαρίου της Γερμανίας για 16 χρόνια - Τι ρωτούσε ο Τραμπ την Μέρκελ - Τι συζητούσε η Γερμανίδα πολιτικός με τον πάπα Φραγκίσκο
LIFO NEWSROOM
Κέιτ Μίντλετον - πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ο λόγος που ο 11χρονος πρίγκιπας Τζορτζ δεν θα ταξιδεύει μαζί τους μόλις γίνει 12 ετών

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον - πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ο λόγος που ο 11χρονος γιος τους, Τζορτζ, δεν θα ταξιδεύει μαζί τους μόλις γίνει 12 ετών

Μέχρι τώρα ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας είχαν παραβεί τον βασιλικό κανόνα που ορίζει: «Ποτέ δεν πετάς με τον διάδοχό σου»
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Η Ρωσία απειλεί να επιτεθεί στην Πολωνία: Μπορεί να χτυπήσει αμερικανική βάση χρησιμοποιώντας «προηγμένα όπλα»

Διεθνή / Η Ρωσία απειλεί να επιτεθεί στην Πολωνία: Μπορεί να χτυπήσει αμερικανική βάση χρησιμοποιώντας «προηγμένα όπλα»

Η Μόσχα δήλωσε ότι το άνοιγμα μιας νέας αμερικανικής βάσης πυραυλικής άμυνας στο Ρεντζικόβο κοντά στις ακτές της Βαλτικής θα «αυξήσει το συνολικό επίπεδο πυρηνικού κινδύνου»
LIFO NEWSROOM
Πώς είναι σήμερα η Νοτρ Νταμ λίγες ημέρες πριν ανοίξει ξανά

Διεθνή / Νοτρ Νταμ: Φωτογραφίες από την Παναγία των Παρισίων που θα επαναλειτουργήσει 5 χρόνια μετά την πυρκαγιά

Δείτε τις φωτογραφίες της LiFO και το tweet του Έλον Μασκ - Η Παναγία των Παρισίων ανοίγει για πρώτη φορά στις 7 Δεκεμβρίου μετά την καταστροφική φωτιά του Απριλίου του 2019
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ