Βαθιά, μέσα στη ζούγκλα της Κολομβίας, μυρίζει βενζίνη. Ανάμεσα σε φτέρες, ρυάκια και τροπικά δέντρα αχνοφαίνονται σακιά με τσιμέντο, αμμωνία, θειικό οξύ. Το σκούρο πράσινο μείγμα υφίσταται ζύμωση μέσα σε ένα βαρέλι. Εδώ παράγεται κοκαΐνη για να διοχετευθεί έπειτα σε διακινητές.
Ο Καμίλο Οσπίνα είναι 42 ετών, δυνατός, με αθλητικό ανάστημα. Στην πραγματικότητα έχει άλλο όνομα. Φυσικά δεν ήθελε να μιλήσει σε ξένους δημοσιογράφους με τα πραγματικά του στοιχεία. Ξέρει ότι η δουλειά του στην καρδιά της κολομβιανής ζούγκλας θεωρείται εγκληματική δραστηριότητα.
«Η κυβέρνηση θεωρεί τους αγρότες που δουλεύουν με κοκαΐνη εμπόρους ναρκωτικών, τρομοκράτες, αντάρτες. Μας διώκουν σαν να είμαστε αποβράσματα. Αλλά δεν είμαστε κακοί άνθρωποι, το κάνουμε από ανάγκη. Πώς θα επιβιώσουμε; Η κοκαΐνη είναι η μόνη που μας προσφέρει εδώ σίγουρα χρήματα».
Δύσκολη η μετάβαση από την κοκαΐνη στις μπανάνες
Παρά την ειρηνευτική συμφωνία που υπεγράφη στην Κολομβία πριν από πέντε χρόνια, βάζοντας - επίσημα τουλάχιστον- τέλος στη μακροχρόνια, αιματηρή σύγκρουση μεταξύ ανταρτών, κράτους και παραστρατιωτικών, η Κολομβία δεν έχει καταφέρει ακόμη να θέσει υπό έλεγχο το λαθρεμπόριο ναρκωτικών.
Σύμφωνα με την κολομβιανή κυβέρνηση οι «καμπεσίνος», όπως ο Καμίλο Οσπίνα, θα έπρεπε να μεταβούν από την παραγωγή κοκαΐνης πχ. στις μπανανοφυτείες. Ωστόσο στην πράξη φαίνεται ότι το φιλόδοξο κυβερνητικό σχέδιο δεν λειτούργησε. Ο Οσπίνο καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση τους υποσχέθηκε χρηματική στήριξη για να αγοράσουν σπόρους και εργαλεία, κάτι που δεν συνέβη. Επίσης δεν υπάρχουν ούτε υποδομές, ούτε αγοραστές.
Η κυβέρνηση προσπαθεί, αλλά δεν πείθει
Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Κολομβίας δηλώνει έτοιμη να δεχθεί κριτική, ωστόσο επιρρίπτει ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες. Ο Εμίλιο Αρκίλα διετέλεσε σύμβουλος του νυν προέδρου της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε κατά την διαπραγμάτευση της ειρηνευτικής συμφωνίας. Όπως παρατηρεί: «Δεν είναι δυνατόν να δημιουργηθεί μια νέα αγροτική πολιτική σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και να είναι οικονομικά επιτυχημένη. Είτε πρόκειται για κακάο είτε για ανανά είτε για εκτροφή αγελάδων. Αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι βαδίζουμε στον σωστό δρόμο».
Ο Καμίλο Οσπίνα πάντως δεν πείθεται. Αυτό που τον ανησυχεί είναι ότι η κυβέρνηση έχει στο μεταξύ ανακοινώσει τη συνέχιση των ψεκασμών παράνομων φυτειών στα τροπικά δάση με το επιβλαβές ζιζανιοκτόνο γλυφοσάτη. Κι όπως λέει χαρακτηριστικά: «Κάνουν μεγάλη ζημιά έτσι, καταστρέφουν τα πάντα, όχι μόνο τους θάμνους κόκας αλλά και τις μπανάνες, τα γιούκα, τις κότες μας. Μας απειλούν ότι θα μας σκοτώσουν. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε ειρήνη αλλά τώρα μας επιτίθεται. Δεν υπάρχει ειρήνη εδώ».
Πηγή Deutsche Welle