Στη Μαλάλα, το κορίτσι από το Πακιστάν που οι Ταλιμπάν επιχείρησαν να δολοφονήσουν επειδή ήθελε να πηγαίνει στο σχολείο και στον Ινδό Κάιλας Σατιάρτι απονεμήθηκε το φετινό Νόμπελ Ειρήνης.
Η Μαλάλα Γιουσαφζάι εναντιώθηκε στους Ταλιμπάν όταν εκείνοι κατέλαβαν την εξουσία στην κοιλάδα Σουάτ του Πακιστάν. Η 14χρονη πολέμησε για το δικαίωμα της στην εκπαίδευση, αρνούμενη την επιβεβλημένη σιωπή.
Την Τρίτη, 9 Οκτωβρίου του 2012, στα δεκαπέντε της χρόνια, η Μαλάλα πυροβολήθηκε στο κεφάλι σχεδόν εξ επαφής ενώ επέβαινε στο σχολικό λεωφορείο.
Το κορίτσι κατάφερε να επιβιώσει και έγινε σύμβολο για τα δικαιώματα των γυναικών.
Το 2013 ήταν υποψήφια για το Νόµπελ Ειρήνης, η νεότερη υποψήφια στην ιστορία του θεσµού, ενώ την ίδια χρονιά τής απονεµήθηκαν το Βραβείο Ζαχάρωφ και η ανώτατη διάκριση της Διεθνούς Αµνηστίας, το Ambassador of Conscience Award. Στις 12 Ιουλίου 2013, στα δέκατα έκτα γενέθλιά της, η Μαλάλα έδωσε οµιλία στην έδρα των Ηνωµένων Εθνών για τη σπουδαιότητα του δικαιώµατος στην εκπαίδευση.
Τον Μάρτιο του 2014 ανακοινώθηκε εκ νέου η υποψηφιότητά της για το Νόµπελ Ειρήνης.
Η συγκλονιστική ιστορία της Μαλάλα έγινε βιβλίο με τη βοήθεια, τη συνδρομή, της δημοσιογράφου των Sunday Times, Κριστίνα Λαμπ. Το βιβλίο, κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη, σε μετάφραση Αύγουστου Κορτώ.
Ο Καιλάς Σατιάρτι, είναι 60χρονος ινδός ακτιβιστής που μάχεται για τα δικαιώματα των παιδιών.
Ο Σατιάρτι μάχεται για την εξάλειψη της παιδικής εργασίας και συνεργάζεται με την κυβέρνηση της Ινδίας από τη δεκαετία του '90.
Μέχρι τώρα, η οργάνωση, που έχει ιδρύσει ο ίδιος, έχει απελευθερώσει 80.000 παιδιά από διάφορες μορφές σκλαβιάς, βοηθώντας παράλληλα στην επιτυχή επανένταξή τους στην κοινωνία και την εκπαίδευσή τους.