Στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν το βραβείο «Καρλομάγνος», για τη συνεισφορά της στην Ευρώπη

Στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν το βραβείο «Καρλομάγνος», για τη συνεισφορά της στην Ευρώπη Facebook Twitter
Φωτ. Eurokinissi
0

Το Διεθνές Βραβείο Καρλομάγνου για το 2025, ανακοινώθηκε ότι θα απονεμηθεί στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ως αναγνώριση της συνεισφοράς της στην Ευρώπη, σύμφωνα με την οργανωτική επιτροπή του Βραβείου.

Η επιτροπή εξήρε την 66χρονη περιγράφοντάς την ως «μια δυναμική εκπρόσωπο της Ευρώπης στη διεθνή σκηνή» και ανέφερε, ότι η φον ντερ Λάιεν υπηρέτησε με αποφασιστικότητα τα ευρωπαϊκά συμφέροντα σε μια περίοδο εξαιρετικών δυσκολιών, όπως η πανδημία της Covid-19 και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, η οργανωτική επιτροπή αναγνώρισε τη σταθερή της στάση απέναντι στη Ρωσία, ενώ εξήρε την επιτυχία της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ, που στοχεύει στην επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας της Ένωσης έως το 2050.

Στην πρώτη της αντίδραση, η φον ντερ Λάιεν δήλωσε «βαθιά τιμή». Ειδικότερα, σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα X, έγραψε: «Αισθάνομαι βαθιά συγκίνηση για αυτή την τιμή. Το Βραβείο Καρλομάγνου αποτελεί σύμβολο της Ευρώπης ως σταθερού σημείου αναφοράς σε δύσκολους καιρούς».

Το Βραβείο Καρλομάγνου απονέμεται ετησίως από το 1950 στην πόλη Άαχεν της Γερμανίας, σε προσωπικότητες που προωθούν την ευρωπαϊκή ενότητα και την ειρήνη.

Ανάμεσα στους προηγούμενους βραβευθέντες συγκαταλέγονται ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο Πάπας Φραγκίσκος και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η τελευταία φορά που πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έλαβε το Βραβείο Καρλομάγνου κατά τη θητεία του ήταν με τον Ζακ Ντελόρ.

Για πρώτη φορά, φέτος το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ενός εκατομμυρίου ευρώ, το οποίο οι χορηγοί υπογραμμίζουν ότι πρέπει να διατεθεί για την υποστήριξη έργων με φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Η απονομή του Βραβείου παραδοσιακά πραγματοποιείται στα τέλη Μαΐου στην πόλη Άαχεν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίβανος: Οι Ισραηλινοί χτύπησαν συνοικία στη Βηρυτό - «Σταματήστε τους», λέει στις ΗΠΑ ο Αούν

Διεθνή / Λίβανος: Οι Ισραηλινοί χτύπησαν συνοικία στη Βηρυτό - «Σταματήστε τους», λέει στις ΗΠΑ ο Αούν

Πλήγμα έθεσε στο στόχαστρο κτήριο στον νότιο τομέα της λιβανικής πρωτεύουσας λίγο μετά την εντολή του ισραηλινού στρατού στους κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή
LIFO NEWSROOM
Η συνάντηση Τραμπ – Ζελένσκι: Μια απρόσμενη αχτίδα ελπίδας για την Ουκρανία

Διεθνή / Η συνάντηση Τραμπ – Ζελένσκι: Μια απρόσμενη αχτίδα ελπίδας για την Ουκρανία

Μια σύντομη αλλά καθοριστική συνάντηση στη Ρώμη φέρνει νέα δυναμική στην ουκρανική διπλωματία - Ο Τραμπ αμφισβητεί τις προθέσεις του Πούτιν και δίνει στους Ουκρανούς λόγο να ελπίζουν
LIFO NEWSROOM