Στο Βερολίνο ο πολέμιος της Μέρκελ στο προσφυγικό

Στο Βερολίνο ο πολέμιος της Μέρκελ στο προσφυγικό Facebook Twitter
EPA
0

Στο Βερολίνο μεταβαίνει σήμερα ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, για μία συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο την ώρα που οι υποστηρικτές της σκληρής γραμμής απέναντι στους πρόσφυγες φαίνεται να θριαμβεύουν στην Ευρώπη και η Άγκελα Μέρκελ πλέον είναι αναγκασμένη να ακολουθήσει.

«Συνέβη κάτι πρωτοφανές: Η Άγκελα Μέρκελ ζήτησε να συναντηθεί με τον Βίκτορ Ορμπάν και όχι το αντίθετο», ανέφερε σε άρθρο της η ουγγρική εφημερίδα Magyar Idok που πρόσκειται στην κυβέρνηση.

«Ο άνεμος άλλαξε κατεύθυνση στην Ευρώπη», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για «υποχώρηση» της Μέρκελ.

Μέρκελ και Ορμπάν εκπροσωπούσαν επί χρόνια αντίθετους πόλους αναφορικά με τη μεταναστευτική πολιτική στην Ευρώπη: Από τη μία η Γερμανίδα καγκελάριος άνοιξε το 2015 τις πόρτες της χώρας της για να δεχθεί τους Σύρους πρόσφυγες, ενώ ο Ούγγρος πρωθυπουργός αρνήθηκε κατηγορηματικά να τους δεχθεί στο όνομα της υπεράσπισης των χριστιανικών αρχών της Ευρώπης.

Πλέον είναι αναγκασμένοι να συνεργαστούν. Οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους στις 13:00 (τοπική ώρα, 14:00 ώρα Ελλάδας) μετά την πρώτη τους τετ α τετ συνάντηση εδώ και σχεδόν τρία χρόνια.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο Ορμπάν κατήγγειλε «τον ηθικό ιμπεριαλισμό» της Μέρκελ, προτού αναχθεί στον πρωτεργάτη του κλεισίματος «του δρόμου των Βαλκανίων» που χρησιμοποιούσαν οι περισσότεροι πρόσφυγες που έφευγαν από την Ελλάδα για να πάνε στη δυτική Ευρώπη.

Σιγά σιγά ο Ορμπάν κατάφερε να επιβάλει την ατζέντα του στην ΕΕ, βοηθούμενος από την άνοδο στην εξουσία της ακροδεξιάς σε πολλές χώρες, όπως η Αυστρία ή η Ιταλία, αλλά και η άνοδός της σε άλλες, όπως η Γερμανία.

Η σύνοδος κορυφής της ΕΕ την προηγούμενη εβδομάδα δικαίωσε τον Ορμπάν, ο οποίος έκανε λόγο για την «τεράστια επιτυχία» των απόψεών του.

Η Ευρώπη συμφώνησε να ενισχύσει τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορά της αλλά και σε τρόπους για να κρατήσει τους πρόσφυγες μακριά από την ΕΕ, στη Βόρεια Αφρική.

Παράλληλα η Μέρκελ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει εντελώς το σχέδιό της για μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο στις χώρες της ΕΕ βάσει ποσοστώσεων μπροστά κυρίως στην αντίσταση από τις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

Την ίδια ώρα στο εσωτερικό η Γερμανίδα καγκελάριος ήρθε σε συμβιβασμό με τη συντηρητική πτέρυγα του συνασπισμού της, την Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), και δέχθηκε να τοποθετούνται σε κέντρα τράνζιτ στα γερμανικά σύνορα όσοι πρόσφυγες έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλη χώρα της ΕΕ και στη συνέχεια να απελαύνονται. Για να γίνει αυτό πρέπει να καταλήξει σε διμερείς συμφωνίες με πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ουγγαρία.

Η γερμανική εφημερίδα Suddeutsce Zeitung διερωτάται για την αλλαγή στάσης της Μέρκελ. Η «καγκελάριος των προσφύγων» έχει γίνει αυτή του «φρουρίου» της Ευρώπης, εκτιμά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίβανος: Οι Ισραηλινοί χτύπησαν συνοικία στη Βηρυτό - «Σταματήστε τους», λέει στις ΗΠΑ ο Αούν

Διεθνή / Λίβανος: Οι Ισραηλινοί χτύπησαν συνοικία στη Βηρυτό - «Σταματήστε τους», λέει στις ΗΠΑ ο Αούν

Πλήγμα έθεσε στο στόχαστρο κτήριο στον νότιο τομέα της λιβανικής πρωτεύουσας λίγο μετά την εντολή του ισραηλινού στρατού στους κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή
LIFO NEWSROOM
Η συνάντηση Τραμπ – Ζελένσκι: Μια απρόσμενη αχτίδα ελπίδας για την Ουκρανία

Διεθνή / Η συνάντηση Τραμπ – Ζελένσκι: Μια απρόσμενη αχτίδα ελπίδας για την Ουκρανία

Μια σύντομη αλλά καθοριστική συνάντηση στη Ρώμη φέρνει νέα δυναμική στην ουκρανική διπλωματία - Ο Τραμπ αμφισβητεί τις προθέσεις του Πούτιν και δίνει στους Ουκρανούς λόγο να ελπίζουν
LIFO NEWSROOM