Τα αμερικανικά ντόνατ «μάγεψαν» αυτή την εβδομάδα το Παρίσι, όπου εκατοντάδες άνθρωποι στήθηκαν στην ουρά, προκειμένου να πάρουν μία γεύση.
Αυτή η ανταπόκριση προκάλεσε ποικίλα σχόλια, τόσο στα social media, όσο και από τα διεθνή ΜΜΕ. Η Γαλλία, η χώρα που έδωσε στον κόσμο τη λέξη «patisserie», ένα έθνος διάσημο για τα μακαρόν και τα μιλφέιγ, που τα εστιατόριά του επιδιώκουν τη γαστρονομική τελειότητα και που η μπαγκέτα του είναι στον κατάλογο άυλης κληρονομιάς της UNESCO, ξετρελάθηκε με άλλον ένα ξένο εισβολέα: το αμερικανικό ντόνατ, γράφει χαρακτηριστικά ο Observer.
Την Τετάρτη άνοιξε το πρώτο κατάστημα της αμερικανικής αλυσίδας Krispy Kreme στη Γαλλία. Περισσότερα από 400 άτομα περίμεναν στην ουρά για να δοκιμάσουν τα ντόνατ του. Κάποιοι από αυτούς ήταν εκεί από το βράδυ, για να μην χάσουν την ευκαιρία, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα.
Το πλήθος παρακολουθούσε υπνωτισμένο την προετοιμασία των ντόνατ, προτού ανοίξουν οι πόρτες του καταστήματος, ενώ οι σκηνές αυτές θύμιζαν την πρώτη ημέρα πώλησης του νέου iPhone.
Παρά τη διαφήμιση που έγινε, «ποτέ δεν φανταζόμουν μια τέτοια αντίδραση στη χώρα των κρουασάν και των pains au chocolat», παραδέχθηκε ο Αλεξάντρ Μεζουέ, ο γενικός διευθυντής της Krispy Kreme στη Γαλλία.
«Μέχρι να ανοίξουμε, υπήρχαν πάνω από 400 άνθρωποι που περίμεναν να μπουν και όταν έκλεισα τις πόρτες στις 22:00 ειλικρινά σκέφτηκα ότι θα με σκοτώσουν. Χτυπούσαν το τζάμι και μου ζητούσαν να ανοίξω ξανά. Έβγαλα έναν δίσκο με ντόνατ για να τους ηρεμήσω και άνθρωποι έτρεξαν από κάθε μεριά», συμπλήρωσε μιλώντας στον Observer.
Η Krispy Creme ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου την άφιξή της στη Γαλλία και τον προηγούμενο μήνα ξεκίνησε μια εντατική καμπάνια μάρκετινγκ, μοιράζοντας περισσότερα από 100.000 δωρεάν ντόνατ στο Παρίσι. Το κατάστημα στη γαλλική πρωτεύουσα θα φτιάχνει 45.000 ντόνατ την ημέρα. Περίπου άλλα δέκα σημεία πώλησης θα ανοίξουν στην πόλη τους επόμενους τρεις μήνες, ενώ τα προϊόντα της εταιρείας θα πωλούνται και σε σούπερ μάρκετ.
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1937 στη Βόρεια Καρολίνα από τον Βέρνον Κάρβερ Ρούντολφ ο οποίος- σύμφωνα με τον θρύλο- συνάντησε έναν Γάλλο σεφ προτού τελειοποιήσει τη συνταγή των ντόνατ.