Στόλτενμπεργκ: Η Ελλάδα έτοιμη να διαθέσει πλοία για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία

Στόλτενμπεργκ: Η Ελλάδα έτοιμη να διαθέσει πλοία για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Unsplash
0

Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να προσφέρει πλοία, για να συμβάλει στην εξαγωγή σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, που είναι υπό ρωσικό αποκλεισμό, δήλωσε ο Γενς Στολτενμπεργκ. 

«Η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη θα διαθέσει πλοία για την εξαγωγή των σιτηρών από την Ουκρανία», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. 

Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσεις του μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη Μαδρίτη. 

«Εκφράσαμε όλοι την  έντονη ανησυχία μας για το γεγονός ότι μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με μία τεραστίων διαστάσεων επισιτιστική κρίση», δήλωσε ο πρωθυπουργός. 

«Η Ελλάδα προσφέρεται να βοηθήσει και να υποστηρίξει οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, προκειμένου το σιτάρι που αυτή τη στιγμή βρίσκεται εγκλωβισμένο στην Ουκρανία, πρωτίστως στην Οδησσό, να φύγει από την Ουκρανία και να καταλήξει στις χώρες που σήμερα το χρειάζονται. Η Ελλάδα έχει έναν ξεχωριστό ρόλο να παίξει σε αυτή την προσπάθεια καθώς ελέγχει τον μεγαλύτερο στόλο στην παγκόσμια εμπορική ναυτιλία», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης. 

Από την πλευρά του, ο Εμανουέλ Μακρόν επεσήμανε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βρει περισσότερες εναλλακτικές οδούς για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία. 

Σε ό,τι αφορά τη Σουηδία και τη Φινλανδία, ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι το πρωτόκολλο ένταξής τους στο ΝΑΤΟ θα υπογραφεί την Τρίτη. Στη συνέχεια, αυτό θα πρέπει να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια των 30 χωρών- μελών του ΝΑΤΟ, ώστε να επιτραπεί στις δύο χώρες να ενταχθούν στη Συμμαχία και να διέπονται από τη ρήτρα της συλλογικής άμυνας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters, AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανία: Δικαστική μάχη με Αμπράμοβιτς για £2 δισ. της Τσέλσι προς ενίσχυση της Ουκρανίας

Διεθνή / Βρετανία: Δικαστική μάχη με Αμπράμοβιτς για £2 δισ. της Τσέλσι προς ενίσχυση της Ουκρανίας

Το Λονδίνο φαίνεται αποφασισμένο να διεξάγει μια δημόσια δικαστική μάχη με έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, σε μια περίοδο που αναζητά τρόπους να συνεχίσει τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας
LIFO NEWSROOM
Επτά στους 10 Αμερικανούς δεν θεωρεί την Ουκρανία υπεύθυνη για την έναρξη του πολέμου

Διεθνή / Επτά στους 10 Αμερικανούς δεν θεωρεί την Ουκρανία υπεύθυνη για την έναρξη του πολέμου

Η δημοσκόπηση αποκάλυψε επίσης ότι οι Αμερικανοί εμφανίζονται διχασμένοι όσον αφορά την πρόταση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να λάβει η Ουάσινγκτον μερίδιο των ουκρανικών ορυκτών
LIFO NEWSROOM
Το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής : Όχι σε διαπραγμάτευση για την Ουκρανία, χωρίς την Ουκρανία

Διεθνή / Το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής: Όχι σε διαπραγμάτευση για την Ουκρανία, χωρίς την Ουκρανία

Η ΕΕ επιμένει ότι οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός πρέπει να αποτελεί μέρος μιας συνολικής ειρηνευτικής συμφωνίας, συνοδευόμενης από ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας
LIFO NEWSROOM