Τουρκικά στρατεύματα συμμετέχουν σε προγραμματισμένες εδώ και καιρό στρατιωτικές ασκήσεις στο Κατάρ, ανακοίνωσαν στρατιωτικές πηγές και μετέδωσε το al Jazeera σήμερα, εν μέσω διπλωματικής διένεξης μεταξύ της Ντόχας και άλλων αραβικών κρατών.
Το al Jazeera μετέδωσε ότι τουρκικά στρατεύματα έφτασαν στο Κατάρ χθες Κυριακή. Στρατιωτικές πηγές στην περιοχή δήλωσαν στο Reuters ότι δεν έχει σταλεί νέα στρατιωτική μονάδα στη χώρα και ότι η μονάδα που ήδη βρίσκεται στο Κατάρ είναι αυτή που συμμετέχει στις ασκήσεις.
Το τουρκικό κοινοβούλιο υιοθέτησε νομοσχέδιο στις 7 Ιουνίου βάσει του οποίου θα μπορέσουν να αναπτυχθούν στη στρατιωτική βάση της χώρας στο Κατάρ, που αυτή τη στιγμή αριθμεί περίπου 90 άνδρες, επιπλέον στρατιώτες.
Η Τουρκία δημιούργησε τη βάση αυτή, την πρώτη της εγκατάσταση στη Μέση Ανατολή, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που υπεγράφη το 2014.
Στο μεταξύ οι στρατιώτες του Κατάρ που βρίσκονται στο Μπαχρέιν, στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, ενημερώθηκαν χθες Κυριακή ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα μέσα στις επόμενες 48 ώρες.
«Οι στρατιώτες του Κατάρ που συμμετέχουν στη μάχη κατά του ΙΚ στο πλαίσιο της Navcent εκκλήθησαν από το Μπαχρέιν να εγκαταλείψουν τη χώρα», δήλωσε στο AFP πηγή από τη Ντόχα που έχει γνώση της υπόθεσης.
«Το Μπαχρέιν ζήτησε από τον Αμερικανό στρατηγό που διοικεί (τη Navcent) την αποχώρηση των στρατιωτών του Κατάρ», επεσήμανε η πηγή αυτή. «Βρίσκονται ακόμη στη βάση, όμως πρέπει να την εγκαταλείψουν μέσα στις επόμενες δύο ημέρες».
Προς το παρόν δεν είναι γνωστός ο αριθμός των στρατιωτών που αφορά η απόφαση αυτή. Σύμφωνα με επίσημη πηγή από τη Ντόχα, οι στρατιώτες βρίσκονταν στη βάση αυτή από το 2014.
Το αίτημα αυτό διατυπώνεται εν μέσω της κρίσης μεταξύ του Κατάρ και κάποιων αραβικών χωρών του Κόλπου, ανάμεσά τους το Μπαχρέιν και η Σαουδική Αραβία, αλλά και της Αιγύπτου, οι οποίες κατηγορούν τη Ντόχα ότι στηρίζει «τρομοκρατικές» οργανώσεις. Οι χώρες αυτές έχουν διακόψει τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ και έχουν κλείσει τον εναέριο χώρο τους.
Το Μπαχρέιν κατηγορεί επίσης το Κατάρ ότι επεμβαίνει στις εσωτερικές του υποθέσεις, κυρίως υποστηρίζοντας τους σιίτες αντικυβερνητικούς, κάτι που διαψεύδει η Ντόχα.
Η Navcent, που έχει την έδρα της στο Μπαχρέιν, είναι μέρος της US Central Command, της αμερικανικής διοίκησης για τη Μέση Ανατολή. Μεταξύ των επιχειρήσεων που αναλαμβάνει είναι αεροπορικές επιδρομές από τη βάση αλ Ουντεΐντ του Κατάρ εναντίον τζιχαντιστικών οργανώσεων στη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ