Η εφημερίδα New York Times αποκάλυψε τις λεπτομέρειες της πτήσης drone της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, το οποίο στη συνέχεια συνετρίβη.
Όπως αναφέρουν οι New York Times το περιστατικό ήταν η πρώτη γνωστή άμεση επαφή μεταξύ των δύο στρατών από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία πέρυσι.
Υπενθυμίζεται πως χθες το ρωσικό ΥΠΕΞ διέψευσε ότι υπήρξε οποιαδήποτε επαφή με το αμερικανικό MQ-9, υποστηρίζοντας ότι το αμερικανικό UAV παραβίασε ζώνη προσωρινής απαγόρευσης πτήσεων.
Σύμφωνα με ανώτερο στρατιωτικό αξιωματούχο, νωρίς στις 14 Μαρτίου, το drone απογειώθηκε από μια στρατιωτική βάση στη Ρουμανία για μια προγραμματισμένη αποστολή που συνήθως διαρκεί 9-10 ώρες. Το drone δεν έφερε όπλα, αν και ο σχεδιασμός του συγκεκριμένου drone προβλέπει αυτή τη δυνατότητα.
Πηγή των New York Times λέει ότι το Reaper ήταν υπό παρακολούθηση περίπου 75 μίλια νοτιοδυτικά της Κριμαίας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος διαθέτει εξελιγμένες κάμερες και άλλους αισθητήρες που επιτρέπουν «να παρακολουθεί προς την Κριμαία» και από τον διεθνή εναέριο χώρο.
Βρισκόταν σε υψόμετρο 25 χιλιάδων ποδιών (περίπου 7,6 χλμ.) όταν αναχαιτίστηκε από ρωσικά αεροσκάφη. Έκαναν κύκλους από πάνω του και προφανώς έριξαν καύσιμα πάνω του, λέει η πηγή, σε μια προσπάθεια να καταστρέψουν τον εξοπλισμό του.
Αυτό το επεισόδιο, λέει η πηγή των New York Times, προκάλεσε έκπληξη στον αμερικανικό στρατό, που παρακολουθούσε το drone από τη βάση Ράμσταιν στη Γερμανία.
Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι, προσθέτει η εφημερίδα, ανησυχούν εδώ και μήνες ότι κάποιο περιστατικό στη Μαύρη Θάλασσα θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεση σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ.
Σύγκρουση ρωσικού μαχητικού με αμερικανικό drone: Ρωσική αντίδραση
Ο Ρώσος πρέσβης κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «πράξη πρόκλησης» και ισχυρίζεται ότι τα μαχητικά της χώρας του δεν έπληξαν το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα την Τρίτη. «Θεωρούμε το περιστατικό αυτό ως πρόκληση», δήλωσε ο Ανατόλι Αντόνοφ, πρεσβευτής της Ρωσίας στις ΗΠΑ. Τα σχόλια αυτά έγιναν αφού κλήθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών να απαντήσει για το περιστατικό.
«Ποια θα ήταν η αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών αν βλέπατε ένα τέτοιο ρωσικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος πολύ κοντά, για παράδειγμα, στο Σαν Φρανσίσκο ή στη Νέα Υόρκη;» αναρωτήθηκε ο Αντόνοφ μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την έξοδό του από το κτίριο του υπουργείου στην Ουάσιγκτον. «Για μένα είναι ξεκάθαρο, και για εσάς επίσης» τόνισε.
Η Ρωσία αρνήθηκε ότι υπήρξε οποιαδήποτε επαφή και υποστηρίζει ότι το drone συνετρίβη μετά από «απότομους ελιγμούς».
Αντίστοιχα drone στη Λάρισα
Αξίζει να σημειωθεί πως τέτοια αμερικανικό drones όπως αυτό που «σηκώθηκε» από την Ρουμανία υπάρχουν πλέον και στην Λάρισα.
Μάλιστα ο πρωθυπουργός είχε βρεθεί προ δεκαπενθημέρου στη συγκεκριμένη αεροπορική βάση στην 110 Πτέρυγα Μάχης, ενώ είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 και να ενημερωθεί για τις δυνατότητες και τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό τους.
Σημειώνεται πως ο χειρισμός των συγκεκριμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών ελέγχεται εκτός Ελλάδος και μπορεί να μην μεταφέρουν εξ΄αρχής πυραύλους, εντούτοις εαν και εφόσον απαιτηθεί μπορεί να φέρουν πυραύλους αέρος- εδάφους.