Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας στη Γενεύη, εν μέσω εντεινόμενων φόβων περί ενδεχόμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Οι δύο επικεφαλής διπλωματίας συναντώνται στο ξενοδοχείο στις όχθες της λίμνης Λεμάν, σε μια προσπάθεια επίλυσης μέσω διπλωματίας της κρίσης.
Ωστόσο, από όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά, επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις πολλών αναλυτών πως, παρά το μεγάλο διακύβευμα της εκτόνωσης της κρίσης Ρωσίας - Ουκρανίας, οι προσδοκίες παραμένουν μικρές.
Κατά τη συνάντηση με τον Σεργκέι Λαβρόφ, ο Αμερικανός ομόλογός του σημαίωσε πως η απάντηση της Ουάσινγκτον θα είναι «ομόψυχη, ταχεία και δριμεία» σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στη Ουκρανία. Όπως είπε, η κατάσταση έχει φτάσει σε «κρίσιμο σημείο», διαβαιώνοντας πάντως πως οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να αναζητούν διπλωματική λύση για την εκτόνωση της κρίσης.
Από την πλευρά του ο Λαβρόφ, δίνοντας το στίγμα των προσδοκιών, ανάφερε πως δεν αναμένει «καμία καθοριστική εξέλιξη κατά την σημερινή συνάντηση», προσθέτοντας πως επιθυμεί συγκεκριμένη απάντηση στις αξιώσεις ασφαλείας της Μόσχας.
Σύμφωνα με την Αλεξάντρα φον Νάμεν της Deutsche Welle που καλύπτει τη συνάντηση στη Γενεύη, Μπλίνκεν και Λαβρόφ ενδέχεται να βρουν σημεία όπου αμφότερες οι πλευρές θα βρουν κοινό έδαφος.
Η συνάντηση αυτή είναι το τελευταίο επεισόδιο της προσπάθειας για διπλωματική διέξοδο, μετά τις εικασίες της Ουάσινγκτον πως η Μόσχα προτίθεται να εισβάλει στην Ουκρανία. Το Κρεμλίνο διαψεύδει, παρά την ανάπτυξη 100.000 στρατιωτών στα ρωσοουκρανικά σύνορα.
Λιγότερο από 20 λεπτά πριν από την έναρξη της συνάντησης, η Ρωσία έκανε γνωστό ότι μεταξύ των απαιτήσεών της περιλαμβάνεται η αποχώρηση των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ από την Ρουμανία και την Βουλγαρία, μέλη ωστόσο της Ατλαντικής Συμμαχίας, στο πλαίσιο συνθήκης που θέλει να αποσπάσει από τις δυτικές δυνάμεις με αντάλλαγμα την αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης.
Η πολυαναμενόμενη συνάντηση έχει προσελκύσει το διεθνές ενδιαφέρον, με πάνω από 60 δημοσιογράφους να βρίσκονται στη Γενεύη για την κάλυψη των συνομιλιών.
Ο Αντονι Μπλίνκεν έφθασε στην Γενεύη προερχόμενος από σύντομη περιοδεία στο Κίεβο, για να διαβεβαιώσει την ουκρανική ηγεσία για την δυτική υποστήριξη, και το Βερολίνο, όπου μαζί με την Γερμανία, την Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, έδωσαν διαβεβαιώσεις για την συνοχή του συμμαχικού μπλοκ.
Με πληροφορίες από Deutsche Welle/Tass/ΑΠΕ