Πέντε από τα πολυτιμότερα εκθέματα του Μουσείου της Βίβλου στην Ουάσιγκτον, που θεωρούνταν μέρος από τα ιστορικά «Χειρόγραφα της Νεκρής Θάλασσας», βρέθηκαν να είναι ψεύτικα.
Ακαδημαϊκοί έλεγξαν τα στοιχεία και διαπίστωσαν πως «εμφανίζουν χαρακτηριστικά που δεν συμφωνούν με την αρχαία καταγωγή και γι' αυτό το λόγο θα πάψουν να εκτίθενται», ανέφερε το μουσείο.
Τα «Χειρόγραφα της Νεκρής Θάλασσας» είναι τα παλαιότερα αντίγραφα της Βίβλου που έχουν βρεθεί ποτέ και περιλαμβάνουν εδάφια της Εβραϊκής Βίβλου ή της Παλαιάς Διαθήκης, που χρονολογούνται μέχρι και 1.800 με 2.000 χρόνια πριν.
«Παρόλο που πιστεύαμε πως ο έλεγχος θα έδειχνε διαφορετικά αποτελέσματα, αυτή είναι μια ευκαιρία να διαφωτίσουμε το κοινό σχετικά με την σημασία της διασταύρωσης της αυθεντικότητας των σπανίων βιβλικών αποσπασμάτων, την διαδικασία ελέγχου αλλά και την δέσμευσή μας για διαφάνεια», σχολίασε ο Jeffrey Kloha, επικεφαλής επιμελητής του μουσείου.
Παρόλο που το κόστος των συγκεκριμένων κομματιών δεν έχει αποκαλυφθεί, το Μουσείου της Βίβλου πιστεύεται πως έχει επενδύσει εκατομμύρια δολάρια πάνω τους, ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που αμφισβητείται η αυθεντικότητα των εκθεμάτων- κάτι παρόμοιο είχε συμβεί πριν τα εγκαίνια τον Νοέμβριο του 2017.
Σήμερα πολλά από τα «Χειρόγραφα της Νεκρής Θάλασσας» -που συνολικά φτάνουν περίπου τα 100.000- φιλοξενούνται στο Μουσείο του Ισραήλ.
σχόλια