Σε μικρή απόσταση από το γήπεδο όπου θα φιλοξενηθεί την Κυριακή ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στο Κατάρ φέρεται να βρίσκεται ένα από τα μυστικά κέντρα για «θεραπεία μεταστροφής» ομοφυλοφίλων.
Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Peter Tatchell Foundation μεταφέρει πληροφορίες περί παράνομων κρατήσεων επί μήνες και κακοποιητικών συμπεριφορών.
«Σύμφωνα με Καταριανούς, μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας μπορεί να κρατούνται, παρά τη θέλησή τους, και να υποβάλλονται σε κακοποιητικές θεραπείες, για να γίνουν ετεροφυλόφιλοι. Ένας νεαρός γκέι από το Κατάρ μού είπε ότι είχε υποβληθεί σε πρόγραμμα μεταστροφής. Το περιέγραψε ως μία μορφή "ψυχολογικής και θρησκευτικής πλύσης εγκεφάλου". Ήταν τόσο τραυματισμένος από την εμπειρία και τη διάχυτη ομοφοβία που είχε βιώσει στο Κατάρ, που αργότερα αυτοκτόνησε» είπε ο Peter Tatchell, διευθυντής της οργάνωσης.
Η ύπαρξη αυτών των κέντρων έχει επιβεβαιωθεί και από έρευνες του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Τα προγράμματα μεταστροφής ομοφυλοφίλων φέρεται να χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση του Κατάρ μέσω του Qatar Foundation και εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Κέντρου Προστασίας και Κοινωνικής Αποκατάστασης. Οι υπηρεσίες του περιλαμβάνουν "ψυχολογική και κοινωνική αποκατάσταση", και παραπομπές στο Wifaq» συμπλήρωσε ο ίδιος.
Το Wifaq είναι το Οικογενειακό Συμβουλευτικό Κέντρο, ένα ιδιωτικό ίδρυμα δημόσιου συμφέροντος του Κατάρ που ιδρύθηκε το 2002.
«Επιπλέον, οικογένειες, σχολεία, θρησκευτικοί ηγέτες και δικαστήρια μπορούν να παραπέμπουν άτομα στο Wifaq. Αυτό, βασισμένο στις ισλαμικές αρχές, περιλαμβάνει "πνευματική καθοδήγηση" και ασχολείται με μια σειρά θεμάτων, όπως το διαζύγιο, η επιμέλεια των παιδιών και η οικογενειακή διαμεσολάβηση. Μου είπαν, όμως, ότι μέσα στις πολλές υπηρεσίες του κρύβονται προγράμματα μεταστροφής που αποσκοπούν στην αλλαγή του σεξουαλικού προσανατολισμού ή την ταυτότητα φύλου των ΛΟΑΤ» εξήγησε.
«Το Wifaq ασχολείται, κυρίως, με οικογενειακές διαμάχες. Ωστόσο, στην ιστοσελίδα του αναφέρονται, ακόμα, "υπηρεσίες συμβουλευτικής και καθοδήγησης", "υπηρεσία γονικής μέριμνας" και "υπηρεσία ευαισθητοποίησης της κοινότητας". Οι πληροφοριοδότες αναφέρουν πως τα κέντρα μεταστροφής εμπίπτουν σε αυτές τις υπηρεσίες».
Σύμφωνα με τον Tatchell, μερικοί από τους στόχους του Wifaq είναι ο «μετριασμός των επιπτώσεων των ραγδαίων αλλαγών στην οικογένεια και η αύξηση της αποτελεσματικότητας των μελών της οικογένειας για τη διαχείριση μιας σταθερής και συνεκτικής οικογενειακής ζωής».
«Αυτό παραπέμπει σε αυτό που κάνουν στους ΛΟΑΤ+ Καταριανούς: εξασφαλίζουν τη συμμόρφωση με τις παραδοσιακές ισλαμικές οικογενειακές αξίες». Πολλές από τις πληροφορίες για τη σεξουαλική ταυτότητα των θυμάτων των κέντρων αυτών, προκύπτουν από τις ίδιες τις οικογένειές τους.
Κατά περιπτώσεις, όπως ενημέρωσε ο ίδιος, τα άτομα αναγκάζονται να παραμένουν σε συγκεκριμένους χώρους, που είναι υπό την επίβλεψη των κέντρων. Παρότι τυπικά δεν θεωρούνται φυλακισμένοι, ουσιαστικά είναι καθώς βρίσκονται υπό συνεχή επίβλεψη και ζητούν άδεια για να βγουν.
«Ορισμένες από αυτές τις λεγόμενες "θεραπείες" είναι γνωστό ότι διαρκούν για μήνες» συμπλήρωσε ο διευθυντής της οργάνωσης, ενώ καταλήγοντας επεσήμανε πως υπάρχουν περιπτώσεις αποδράσεων ατόμων απ΄αυτά και εγκατάλειψης της χώρας.
Με πληροφορίες από Peter Tatchell Foundation