Μετά τον θάνατο Νασράλα, ισραηλινά άρματα μάχης κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο

Τανκς συγκεντρώνονται κοντά στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο Facebook Twitter
φωτ. αρχείου: ΕΡΑ
0

Σε ανακοίνωσή του το Σάββατο, το γραφείο του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ, Γιοαβ Γκάλαντ είπε ότι προχωρά σε «αξιολόγηση επιχειρησιακής κατάστασης» σχετικά με μια πιθανή «επέκταση των δραστηριοτήτων των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) στο μέτωπο του βορρά».

Ισραηλινά τανκς και στρατεύματα έκαναν την εμφάνισή τους αργότερα κοντά στα σύνορα, όπως είπε η συντάκτρια ασφαλείας και άμυνας του Sky News, Deborah Haynes, είναι το «πιο ξεκάθαρο σημάδι» ότι η σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ «πρόκειται να επεκταθεί ακόμη περισσότερο».

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις μπορεί να έχουν ξεκινήσει, ή πρόκειται να ξεκινήσουν, μικρές επιχειρήσεις πέρα ​​από τα σύνορα με τον Λίβανο για να καταλάβουν τις κοντινές θέσεις της Χεζμπολάχ, είπαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο ABC. Η αναφορά γίνεται για μικρής κλίμακας «συνοριακές κινήσεις». Οι αξιωματούχοι λένε στο αμερικανικό πρακτορείο ότι το Ισραήλ δεν φαίνεται να έχει αποφασίσει εάν θα ξεκινήσει πλήρη χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο, αλλά ότι πιθανότατα θα περιοριστεί σε εύρος εάν το κάνει. Οι αξιωματούχοι λένε ότι για να εκπληρώσει το Ισραήλ τον στόχο του να επιτρέψει στους περίπου 60.000 εκτοπισμένους Ισραηλινούς να επιστρέψουν στα σπίτια τους, ο αποκεφαλισμός της ηγεσίας της Χεζμπολάχ δεν θα είναι αρκετός.

Ο στρατός του Ισραήλ είπε ότι κινητοποιεί άλλα τρία τάγματα εφέδρων στρατιωτών για να υπηρετήσουν σε ολόκληρη τη χώρα. Είχε ήδη στείλει δύο ταξιαρχίες στο βόρειο Ισραήλ για να προετοιμαστούν για πιθανή χερσαία εισβολή. Η ανάπτυξη έρχεται αφότου η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε ότι ο επί πάνω από τρεις δεκαετίες ηγέτης της Χασάν Νασράλα σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό την Παρασκευή.

Τανκς συγκεντρώνονται κοντά στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο Facebook Twitter
Ο Γιόαβ Γκάλαντ πραγματοποιεί συνάντηση με ανώτερους αξιωματικούς των IDF / Φωτ.: Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ

Η μαχητική ομάδα - η οποία είναι ευθυγραμμισμένη με τις επιταγές του Ιράν - υποσχέθηκε να συνεχίσει τον αγώνα της εναντίον του Ισραήλ, ακόμη και όταν οι επιθέσεις του Ισραήλ συνέχιζαν να βομβαρδίζουν περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα του Λιβάνου. Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν στις επιδρομές - μη συμπεριλαμβανομένου του Νασράλα - και 91 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία του υπουργείου Υγείας του Λιβάνου.

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες είπε ότι οι αεροπορικές επιδρομές οδήγησαν στον εκτοπισμό «πολύ πάνω από 200.000» ανθρώπων εντός του Λιβάνου. «Περισσότεροι από 50.000 Λιβανέζοι και Σύροι που ζουν στον Λίβανο, έχουν περάσει τα σύνορα στη Συρία», έγραψε ο Φίλιπο Γκράντε στο X το Σάββατο.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν δεκάδες στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, αναφέρουν οι IDF. Σύμφωνα με τον στρατό, οι στόχοι περιελάμβαναν εκτοξευτές ρουκετών που στόχευαν το Ισραήλ και κτίρια που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένου του χώρου αποθήκευσης όπλων. Δημοσιεύουν πλάνα από ορισμένες από τις επιχειρήσεις.

«Το Ισραήλ βρίσκεται σε κίνηση»

Στις πρώτες του δημόσιες δηλώσεις μετά τη δολοφονία, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου περιέγραψε τον Νασράλα ως «τρομοκράτη» και είπε ότι η δολοφονία του θα βοηθούσε τους εκτοπισμένους Ισραηλινούς να επιστρέψουν στα σπίτια τους στο βορρά και θα πιέσει τη Χαμάς να απελευθερώσει τους Ισραηλινούς ομήρους που κρατούνται στη Γάζα.

Όμως, με την απειλή αντιποίνων να είναι υψηλή, είπε ότι οι επόμενες ημέρες θα φέρουν «σημαντικές προκλήσεις» και προειδοποίησε το Ιράν να μην προσπαθήσει να χτυπήσει. «Δεν υπάρχει μέρος στο Ιράν ή στη Μέση Ανατολή που να μην φτάνει το μακρύ χέρι του Ισραήλ και σήμερα γνωρίζετε ήδη πόσο αλήθεια είναι αυτό», είπε ο κ. Νετανιάχου.

«Έχουμε μεγάλα επιτεύγματα, αλλά το έργο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Τις επόμενες ημέρες θα αντιμετωπίσουμε σημαντικές προκλήσεις και θα τις αντιμετωπίσουμε μαζί», πρόσθεσε. «Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να χτυπάμε τους εχθρούς μας, να επιστρέψουμε τους κατοίκους μας στα σπίτια τους και να επιστρέψουμε όλους τους απαχθέντες μας. Δεν τους ξεχνάμε ούτε στιγμή. Το Ισραήλ βρίσκεται σε κίνηση».

Αντιδράσεις στο Ιράν

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ καταδίκασε τη δολοφονία και κήρυξε πενταήμερο πένθος. Είπε ότι ο Λίβανος θα κάνει το Ισραήλ «να μετανιώσει για τις ενέργειές του» και ότι το αίμα του Νασράλα «δεν θα περάσει χωρίς εκδίκηση». 

Σε επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο πρεσβευτής του Ιράν στον ΟΗΕ Αμίρ Σαΐντ Ιραβάνι ζήτησε μια «έκτακτη συνεδρίαση» του 15μελούς σώματος, καλώντας το να «αναγκάσει το Ισραήλ να σταματήσει κάθε στρατιωτική δράση τόσο στη Γάζα όσο και στον Λίβανο και να «συμμορφωθεί με σχετικά ψηφίσματα του ΣΑΗΕ».

Τανκς συγκεντρώνονται κοντά στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ

Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Τεχεράνης, κυματίζοντας σημαίες της Χεζμπολάχ και φωνάζοντας «θάνατος στο Ισραήλ» και «θάνατος στον Νετανιάχου τον δολοφόνο».

Ο κόσμος συγκεντρώθηκε επίσης στην πόλη Σιδώνα του Λιβάνου και στο Αμμάν της Ιορδανίας για να θρηνήσει τον Νασράλα. Ο 64χρονος είχε αμέτρητους οπαδούς σε όλο τον αραβικό και ισλαμικό κόσμο, αλλά θεωρούνταν εξτρεμιστής σε μεγάλο μέρος της Δύσης.

Με πληροφορίες από Reuters, Times of Israel, Sky News

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χάθηκαν 500.000 αμερικανικά όπλα στο Αφγανιστάν – Στα χέρια τρομοκρατών μέσω Ταλιμπάν

Διεθνή / Χάθηκαν 500.000 αμερικανικά όπλα στο Αφγανιστάν – Στα χέρια τρομοκρατών μέσω Ταλιμπάν

Περισσότερα από 500.000 αμερικανικά όπλα που κατασχέθηκαν από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν φέρονται να έχουν χαθεί ή πουληθεί στη μαύρη αγορά - Μέρος αυτών έχει καταλήξει σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: «Αν δεν υπάρξει πρόοδος, οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας»

Διεθνή / Τραμπ: «Αν δεν υπάρξει πρόοδος, οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας»

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο τερματισμού της αμερικανικής διαμεσολάβησης – Απέφυγε να δεσμευτεί για συνέχιση της στρατιωτικής στήριξης προς το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Η κυβέρνηση Τραμπ ζητά αρχεία ξένων χρηματοδοτών του Χάρβαρντ

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ ζητά αρχεία ξένων χρηματοδοτών του Χάρβαρντ

Η κυβέρνηση Τραμπ κλιμακώνει την πίεση στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ζητώντας αναδρομικά στοιχεία ξένων χρηματοδοτήσεων και παγώνοντας 2,26 δισ. δολάρια σε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση, εν μέσω κατηγοριών για ανεπαρκή προστασία φοιτητών κατά των διακρίσεων
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Μόλυβδος και βαρέα μέταλλα σε 9 στις 10 οδοντόκρεμες – Ανησυχητικά ευρήματα ακόμη και σε παιδικά προϊόντα

Διεθνή / ΗΠΑ: Μόλυβδος και βαρέα μέταλλα σε 9 στις 10 οδοντόκρεμες – Ανησυχητικά ευρήματα ακόμη και σε παιδικά προϊόντα

Η έκθεση θέτει υπό αμφισβήτηση την ασφάλεια οδοντόκρεμων ευρείας κυκλοφορίας, ενώ αναδεικνύει την ανάγκη για αυστηρότερη νομοθεσία και ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού
LIFO NEWSROOM
Τζέι Ντι Βανς σε Βρετανία: «Καταργήστε τους νόμους υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ για να εξασφαλίσετε μια εμπορική συμφωνία»

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς σε Βρετανία: «Καταργήστε τους νόμους υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ για να εξασφαλίσετε μια εμπορική συμφωνία»

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Ουάσινγκτον μιλώντας στην Independent, ξεκαθάρισε πως ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έχει «εμμονή με την πτώση του δυτικού πολιτισμού»
LIFO NEWSROOM
Ελπίδες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας: Ο Τραμπ βλέπει τέλος στον «πόλεμο των δασμών» μέσα σε ένα μήνα

Διεθνή / Ελπίδες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας: Ο Τραμπ βλέπει τέλος στον «πόλεμο των δασμών» μέσα σε ένα μήνα

Ο Τραμπ δηλώνει ότι επίκειται εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας εντός ενός μήνα, μεσούσης της δασμολογικής σύγκρουσης - Οι γεωπολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις και το διπλωματικό παιχνίδι που εξελίσσεται παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM