Τεχνητό κρέας, που έχει παραχθεί σε βιοαντιδραστήρες χωρίς τη σφαγή ζώου, πήρε για πρώτη φορά έγκριση για διάθεση προς πώληση.
Το βήμα αυτό θεωρείται ορόσημο για τη βιομηχανία κρέατος. «Κοτομπουκιές» που παράγει η αμερικανική εταιρεία Eat Just πήραν το «πράσινο φως» από την υπηρεσία τροφίμων στη Σιγκαπούρη και η έγκριση αυτή μπορεί να ανοίξει την πόρτα σε ένα μέλλον στο οποίο όλο το κρέας παράγεται χωρίς να σκοτώνονται ζώα, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.
Δεκάδες εταιρείες αναπτύσσουν «τεχνητό» κρέας κοτόπουλου, όπως και μοσχαρίσιο και χοιρινό. Στόχος τους είναι να περιοριστεί ο αντίκτυπος που έχει η βιομηχανική κτηνοτροφική παραγωγή στην κλιματική κρίση, αλλά και η παροχή κρέατος που είναι πιο καθαρό και δεν απαιτεί θανάτωση ζώων. Αυτή τη στιγμή περίπου 130 εκατομμύρια κοτόπουλα σφαγιάζονται καθημερινά για το κρέας τους και 4 εκατομμύρια γουρούνια. Από όλα τα θηλαστικά στη Γη, το 60% αφορούν την κτηνοτροφία, το 36% είναι άνθρωποι και μόλις το 4% άγρια ζώα.
Τα κύτταρα για το προϊόν της Eat Just αναπτύσσονται σε βιοαντιδραστήρα 1.200 λίτρων και στη συνέχεια συνδυάζονται με φυτικά συστατικά. Τα κύτταρα που χρησιμοποιούνται για να ξεκινήσει η διαδικασία είναι από τράπεζα κυττάρων και δεν απαιτείται η σφαγή, γιατί αυτά λαμβάνονται από βιοψίες ζωντανών κοτόπουλων.
Αρχικά η διαθεσιμότητα θα είναι περιορισμένη, σύμφωνα με την εταιρεία και οι κοτομπουκιές θα πωλούνται σε εστιατόριο στη Σιγκαπούρη. Θα είναι σημαντικά πιο ακριβό από το «κανονικό» κοτόπουλο μέχρι να επεκταθεί η παραγωγή, αλλά τελικά θα είναι φτηνότερο από αυτό, σύμφωνα με την εταιρεία. Επίσης, σύμφωνα με την εταιρεία, το εργαστηριακό κοτόπουλο είναι εξίσου θρεπτικό με το κανονικό.
Σειρά επιστημονικών ερευνών έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι στις πλούσιες χώρες καταναλώνουν περισσότερο κρέας από ότι είναι καλό για την υγεία τους ή για τον πλανήτη. Μελέτες δείχνουν ότι ο περιορισμός της κατανάλωσης κρέατος είναι κρίσιμης σημασίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση. Μάλιστα, σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες, αυτή είναι η καλύτερη περιβαλλοντική ενέργεια που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος.
Εταιρείες που αναπτύσσουν εργαστηριακό κρέας πιστεύουν ότι αυτό το προϊόν είναι πιο πιθανό να απομακρύνει κάποιους αφοσιωμένους καταναλωτές κρέατος από τις παραδοσιακές πηγές. Οι vegan δίαιτες είναι μη ελκυστικές για κάποιους, ενώ τα φυτικά υποκατάστατα του κρέατος δεν θεωρείται πάντα ότι έχουν γεύση και υφή παρόμοια με το πραγματικό κρέας.
Η μικρής κλίμακας παραγωγή τεχνητού κρέατος αυτή τη στιγμή απαιτεί σχετικά υψηλή χρήση ενέργειες και κατά συνέπεια εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Αλλά, όταν αυξηθεί η παραγωγή, αυτή, σύμφωνα με τις εταιρείες, θα προκαλεί λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ενώ θα απαιτεί μακράν λιγότερο νερό και γη σε σύγκριση με την κτηνοτροφία.
Με πληροφορίες από Guardian