Τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα μπορούσαν να επιστραφούν με αλλαγή του νόμου, όπως αποκαλύπτουν αποχαρακτηρισμένα κυβερνητικά έγγραφα, σύμφωνα με την Telegraph.
Την ώρα που η συζήτηση για το αίτημα της Ελλάδας για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα έχει αναζωπυρωθεί, όταν και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την πρόθεσή του να συνεχίσει να εργάζεται σκληρά έως την οριστική επιστροφή τους στο Μουσείο της Ακρόπολης, η εφημερίδα Telegraph αποκαλύπτει ένα έγγραφο-φωτιά.
Βάσει νόμου του 1963, το Βρετανικό Μουσείο απαγορεύεται να παραχωρήσει κομμάτια από τη συλλογή του και αυτό επικαλούνται οι υπεύθυνοι όταν το ζήτημα της επιστροφής έρχεται στο προσκήνιο.
Σύμφωνα με την Telegraph, αυτή την εβδομάδα εμφανίστηκαν προηγουμένως απόρρητα έγγραφα που είχε στην κατοχή της η Art Newspaper στα οποία ο Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα το 1991 παραδέχτηκε ότι το θέμα των Μαρμάρων ήταν ένα ζήτημα που «δεν μπορούμε ποτέ να κερδίσουμε».
«Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να κρατάμε όσο το δυνατόν πιο μετριοπαθή στάση και να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε επιθετικά επιχειρήματα που θα ακούγονται κούφια στα αυτιά των Ελλήνων», είχε γράψει ο Ντέιβιντ Μάιερς σε σχετική έκθεση του Φόρεϊν Όφις.
««Για παράδειγμα, δεν νομίζω ότι το επιχείρημα για τους διαχειριστές του μουσείου είναι πολύ καλό για χρήση εδώ. Οι Έλληνες γνωρίζουν ότι θα μπορούσαμε, αν θέλουμε, να χαράξουμε ειδική νομοθεσία για την επιστροφή. Το πρόβλημα είναι ότι δεν θέλουμε» είχε επισημάνει ακόμη.
Ο αποχαρακτηρισμένος φάκελος αναφέρεται σε επίσκεψη του τότε Βρετανού υπουργού Πολιτισμού Τίμοθι Ρέντον στην Ελλάδα, το 1991.