Στον απόηχο της μεγάλης χιονοθύελλας –που τελικά δεν ήταν και τόσο μεγάλη- οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης αναρωτιούνται ακόμα πώς οι μετεωρολόγοι μπορεί να έπεσαν τόσο έξω στις προβλέψεις τους.
Η χειμερινή καταιγίδα "Τζούνο" που έπληξε τις τελευταίες μέρες τις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες και έχει "εγκλωβίσει" στην σφοδρή κακοκαιρία και τις πολικές θερμοκρασίες περισσότερους από 60 εκατομμύρια ανθρώπους, κατάφερε να πετύχει το ακατόρθωτο: Να κάνει την πόλη που δεν κοιμάται ποτέ να ερημώσει.
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, που κατά γενική ομολογία δεν υπερβάλλει στις προειδοποιήσεις της, χρησιμοποίησε εκφράσεις όπως "απειλητική για τη ζωή" και "ιστορική" για να περιγράψει τη χιονοθύελλα που στόχευε τα βορειοανατολικά της χώρας, με το χειρότερο κύμα να πλήττει τη χώρα από τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη.
Πολλά σούπερ μάρκετ στο Μεγάλο Μήλο άδειασαν, οι σιδηροδρομικοί σταθμοί και το μετρό έκλεισαν, η Times Square και οι δρόμοι ερήμωσαν – άδειοι χωρίς αυτοκίνητα εκτός από τα εκχιονιστικά έκτακτης ανάγκης- ενώ μέχρι και τα θέατρα του Μπρόντγουεϊ έριξαν προσωρινά αυλαία περιμένοντας την άγρια επιδρομή του καιρού.
"Μπορεί να μην δείχνει πολύ άσχημο ακόμη, αλλά σύντομα θα γίνει", δήλωνε τη Δευτέρα ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο.
Όμως τελικά δεν έγινε ποτέ, μιας που όσον αφορά την Νέα Υόρκη το χιόνι δεν ξεπέρασε τα είκοσι πέντε εκατοστά, πράγμα που σίγουρα δεν αποτελεί κοσμοϊστορικό γεγονός.
Οι μετεωρολόγοι είχαν πέσει τελείως έξω στις προβλέψεις τους.
Πώς όμως έγινε αυτό;
Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και ειδικούς ατμοσφαιρικούς επιστήμονες, στην πραγματικότητα δεν οι προβλέψεις δεν έπεσαν και τόσο έξω:
Τα μοντέλα των υπολογιστικών συστημάτων είχαν προβλέψει ότι η χιονοθύελλα θα γίνει εξαιρετικά ισχυρή, όπως και έγινε, αλλά η εντατικοποίησή της συνέβη τελικά 50 με 100 μίλια ανατολικότερα απ' ότι είχε αρχικά προβλεφθεί.
"Όλα τα μοντέλα συμφωνούσαν στο ότι η άγρια θύελλα θα επηρεάσει την Βορειοανατολική μεριά", δήλωσε μετεωρολόγος του AccuWeather, "αλλά όπως πάντα ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες"
"Υπήρχε πάντα ένα ερώτημα σχετικά με το κατά πόσο η χιονοθύελλα θα επεκταθεί στα δυτικά", πρόσθεσε.
"Σε αυτή την περίπτωση, το μοντέλο πρόβλεψης που διάλεξαν οι περισσότεροι μετεωρολόγοι
Έδειχνε την Νέα Υόρκη να εμπίπτει στο δυτικό σύνορο της χιονοθύελλας, ενώ στην πραγματικότητα κατέληξε έξω από αυτό", εξήγησε.
"Κοιτώντας την ευρύτερη εικόνα, δεν ήταν μια κακή πρόγνωση," δήλωσε ο Adam Sobel, ένας ατμοσφαιρικός επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, ο οποίος συμφώνησε ότι οι μετεωρολόγοι δεν έπεσαν στην πραγματικότητα και τόσο έξω. "Αλλά για κάποιον που είναι κάτοικος Νέας Υόρκης, η πρόβλεψη ήταν μια αποτυχία."
"Μία από τις δυσκολίες με την πρόβλεψη μεγάλων καταιγίδων", συνέχισε, "είναι και το γεγονός ότι ένα μικρό λάθος στην πρόβλεψη της πορείας της καταιγίδας μπορεί να προκαλέσει ένα πολύ μεγαλύτερο σφάλμα όσον αφορά τον αντίκτυπο.
Όσο μεγαλύτερη είναι η περίπτωση του καιρκού φαινομένου, τόσο μεγαλύτερη είναι και η πιθανότητα ου λάθους"
σχόλια