Το Βανκούβερ εκτός από επί γης παράδεισο των επιχειρήσεων απ' όλον τον κόσμο, λόγω των φορολογικών διευκολύνσεων που παρέχει, είναι αγαπημένος προορισμός και για νεαρές πλούσιες γυναίκες από την Κίνα. Οι επιχειρήσεις των γονέων τους σε μία από τις μεγαλύτερες καναδικές πόλεις και το επίπεδο ασφάλειας που διαθέτει, προσφέρουν ένα ελκυστικό πακέτο "προστατευμένης ελευθερίας" σε ζάμπλουτα νεαρά κορίτσια, που θέλουν να περάσουν καλά, χωρίς να κινδυνεύσουν.
Μια παρέα από νεαρές Κινέζες μπορεί για μια ολόκληρη μέρα να κλείσει μία πανάκριβη μπουτίκ, μόνο και μόνο για να δοκιμάσει ρούχα, χωρίς να υπάρχουν άλλοι πελάτες στο μαγαζί. Μπορεί επίσης να τινάξει στον αέρα το πιστωτικό όριο της προσωπικής κάρτας ή της κάρτας του μπαμπά: είναι περίπου γονική εντολή το ότι μια γυναίκα τέτοιας εύπορης οικογένειας οφείλει να περάσει καλά, να ικανοποιήσει κάθε καταναλωτική της ανάγκη, μέχρι να ολοκληρώσει τις ανώτερες σπουδές της. Όπως καταγράφεται σε σχετικό ντοκιμαντέρ, αυτή η μανία για ικανοποίηση κάθε καταναλωτικού πόθου, προέρχεται από τη στέρηση που έζησαν οι προηγούμενες γενιές στα χρόνια του Μάο, από την ένταση της μεγάλης σοσιαλιστικής επανάστασης που, ναι μεν έκανε την Κίνα ισχυρή επιχειρηματικά, την έβαλε βίαια στο παιχνίδι του καπιταλισμού, αλλά άφησε και σοβαρά κατάλοιπα στην εργατική τάξη.
Αν όχι για τους γονείς, τουλάχιστον για τους παππούδες αυτών των κοριτσιών, θα φάνταζε αδιανόητο το να ξοδέψουν περισσότερα από 1000 δολάρια για ένα ζευγάρι παπούτσια. Ή ότι θα πλήρωναν 5.000 δολάρια για ένα φόρεμα ή ένα παλτό που θα φορούσαν μόνο μία φορά στη ζωή τους. H Chelsea Jiang και η Diana Wang στο Βανκούβερ βρέθηκαν όταν ήταν ακόμη έφηβες - ήταν από τις πρώτες που σχεδόν ωθήθηκαν από τους γονείς τους να ζήσουν στο εξωτερικό, για να αποκτήσουν εμπειρίες και κοσμοπολίτικο αέρα. Σε μέρες παγκόσμιας κρίσης και πανευρωπαϊκής οικονομικής αποσταθεροποίησης, αυτό που ζουν τα κορίτσια της κινεζικής κοινότητας στο Βανκούβερ φαντάζει από προκλητικό έως παρανοϊκό. Οι μέρες περνούν με πανάκριβα ψώνια σε brands όπως Chanel, Dior, Oscar de la Renta και οι προβληματισμοί τους έχουν να κάνουν με το ότι ένα τεράστιο ρετιρέ δεν αρκεί για να χωρέσει τα ρούχα τους.
Ποιος θα μπορούσε να κατηγορήσει αυτά τα κορίτσια, απλώς και μόνο επειδή ξοδεύουν τα λεφτά του μπαμπά; Κανείς, όχι τουλάχιστον μέχρι πέρσι τον Μάιο, οπότε οι αντιδράσεις εναντίον της μετανάστευσης είχαν να κάνουν και με τους γόνους εύπορων Κινέζων στη χώρα. Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλονται, μερίδα των Καναδών τους θεωρεί υπεύθυνους για τις αυξήσεις - φωτιά των ακινήτων, όχι μόνο στις ακριβές περιοχές του Βανκούβερ, αλλά και σε μεσοαστικές γειτονιές, όπου συνήθως διαμένουν σκληρά εργαζόμενοι εκπρόσωποι των παραγωγικών ηλικιών της χώρας.
«Δεν οφείλουμε σε κανέναν εξηγήσεις για τον πλούτο των οικογενειών μας. Οι διαμαρτυρίες είναι προϊόν ζήλιας», είναι η απάντηση των κοριτσιών που με την ίδια ευκολία που ποστάρουν στο Instagram το τελευταίο πανάκριβο απόκτημα τους, μπορούν να βρεθούν από το Βανκούβερ στο Λος Άντζελες για να πρωταγωνιστήσουν στο δικό τους reality, μία κινεζική εκδοχή των επιτυχημένων "The Kardashians". Σύμφωνα με τον Kevin Li, παραγωγό του "Ultra Rich Asian Girls" πρόκειται για ένα τηλεοπτικό προϊόν που δεν εξασφαλίζει απλώς πρόσβαση σ' έναν κόσμο φτιαγμένο από τερατώδεις περιουσίες, αλλά μια καλή ματιά στο τι πραγματικά σημαίνει το να μπορείς να αγοράσεις τα πάντα: από τα πιο ακριβά αντικείμενα στον κόσμο, μέχρι τους ίδιους σου τους φίλους.
Δυστυχώς, το ρεπορτάζ αποδεικνύει ότι ο κόσμος των κοριτσιών δεν είναι φτιαγμένος αποκλειστικά από χρυσό. Διαζύγια, μωρά που έχουν μείνει στα χέρια νταντάδων, διατροφές και αποζημιώσεις και επενδυτές στα μέρη που επιλέγουν να καταφύγουν, για να ζήσουν μία πιο ελεύθερη ζωή, μακριά από τα κινεζικά ήθη, τις ξαναβάζουν στον κύκλο του χρήματος. Δεν είναι ότι δεν γνωρίζουν την αξία του, όπως καταγράφεται και στο ντοκιμαντέρ: είναι ότι γι' αυτές έχει μία ολότελα διαφορετική ερμηνεία, που λίγοι μπορούν να αντιληφθούν.
σχόλια