Απλωμένο σε έκταση 52 στρεμμάτων και γεμάτο κρυστάλλινους πολυελαίους, το Ritz-Carlton στο Ριάντ αποτελεί εδώ και έξι χρόνια φημισμένο προορισμό δισεκατομμυριούχων, ηγετών και μελών της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας.
Αλλά αυτή τη στιγμή έχει γίνει φυλακή καθώς πρώην υπουργοί της κυβέρνησης, εξέχοντες επιχειρηματίες και μέλη της βασιλικής οικογένειας κρατούνται αιχμάλωτοι στο ξενοδοχείο. Η εφημερίδα New York Times κάνει λόγο την πιο πολυτελή φυλακή του κόσμου ενώ την ίδια ώρα στο διαδίκτυο κυκλοφορούν βίντεο και εικόνες που δείχνουν τι συμβαίνει τώρα στο εσωτερικό.
Σε ένα βίντεο που που φέρεται να έχει τραβηχτεί νωρίς το πρωί της Δευτέρας στην μεγάλη αίθουσα του ξενοδοχείου, διακρίνονται άνθρωποι ξαπλωμένοι σε στρώματα, σκεπασμένοι με κουβέρτες ενώ πίσω τους υπάρχουν φρουροί. Το βίντεο κυκλοφορεί με την πληροφορία πως αυτοί είναι οι δισεκατομμυριούχοι αιχμάλωτοι της Σαουδικής Αραβίας, οι εχθροί του πρίγκηπα που αιφνιδίως συνελήφθησαν μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Η Σαουδική Αραβία έχει ξεκινήσει μια μεγάλη επιχείρηση καταστολής κατά της διαφθοράς με τη σύλληψη δεκάδων ανθρώπων, εκ των οποίων τουλάχιστον 11 ήταν πρίγκιπες, συμπεριλαμβανομένου του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Πρίγκιπα Alwaleed bin Talal. Μέχρι τη Δευτέρα, Αμερικανοί αξιωματούχοι που παρακολουθούν την κατάσταση, δήλωσαν ότι έχουν συλληφθεί και προσαχθεί 500 περίπου άτομα.
Ο γενικός εισαγγελέας της χώρας δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι κρατούμενοι ανακρίνονται και πως Είπε οι έρευνες διεξάγονται μυστικά για να προστατεύσουν την ακεραιότητα των νομικών διαδικασιών και να εξασφαλίσουν ότι η υψηλή κοινωνική θέση των κρατουμένων δεν θα τους προσφέρει ευνοϊκή μεταχείριση από τη δικαιοσύνη.
Στα μέλη της βασιλικής οικογένειας απαγορεύτηκε να εγκαταλείψουν τη χώρα, μια κίνηση που προκάλεσε φόβο και ανησυχία.
Ενώ ο επίσημος στόχος των συλλήψεων ήταν η καταπολέμηση της διαφθοράς, ορισμένοι παρατηρητές βλέπουν την καταστολή ως μέρος της εδραίωσης της εξουσίας στον νεαρό πρίγκιπα της χώρας, Mohammed bin Salman.
Η αίθουσα όπου φαίνεται να έχει τραβηχτεί το βίντεο είναι μόνο μια από τις πιο εντυπωσιακές σε χλιδή και μέγεθος και μπορεί να φιλοξενήσει 1400 άτομα.
Ο δικτυακός τόπος του ξενοδοχείου ανέφερε τη Δευτέρα: «Λόγω απρόβλεπτων συνθηκών, οι διαδικτυακές και τηλεφωνικές γραμμές του ξενοδοχείου αποσυνδέονται αυτήν την περίοδο μέχρι νεοτέρας». Ο εκπρόσωπος του ξενοδοχείου αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις της εφημερίδας New York Times.
Στη φωτογραφία υπάρχουν ισχυρισμοί πως ένας από τους άντρες είναι ο Alwaleed bin Talal.
Η σύλληψη του σαουδάραβα πρίγκιπα, γνωστού για τα μερίδιά του στην Citigroup και σε άλλες κολοσσιαίες δυτικές εταιρείες, πιθανόν να έχει επιπτώσεις σε επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων ανά τον κόσμο.
Για πολλούς ξένους, ο πρίγκιπας bin Talal.-- το ύψος της περιουσίας του οποίου εκτιμάται από το περιοδικό Forbes ότι ανέρχεται σε 17 δισ δολάρια--είναι ο εκπρόσωπος της σαουδαραβικής επιχειρηματικότητας και εμφανίζεται συχνά σε διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα και σε άρθρα με θέμα τις επενδύσεις και τον πολυτελή τρόπο ζωής του.
Αφιέρωμα του Forbes το 2013 αναφερόταν στο μαρμάρινο ανάκτορό του στο Ριάντ, με τα 420 δωμάτια, στο ιδιωτικό του Boeing 747, το οποίο είναι εξοπλισμένο με θρόνο και στο θέρετρό του στις παρυφές της πρωτεύουσας με τα πέντε σπίτια, τις πέντε τεχνητές λίμνες και το μίνι Γκραν Κάνιον.
Είναι επίσης γνωστός για τις ωμές πολιτικές του απόψεις και το 2015, στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, έγινε πρωτοσέλιδο όταν αποκάλεσε, μέσα από το Twitter, τον Ντόναλντ Τραμπ "όνειδος".
Οι επενδύσεις του, παρούσες και μελλοντικές, κινδυνεύουν τώρα να τεθούν υπό αμφισβήτηση μετά τη σύλληψή του χθες στο πλαίσιο έρευνας που διεξάγει μια νεοσυσταθείσα σαουδαραβική επιτροπή κατά της διαφθοράς.
«Θα υπάρξουν ερωτήματα για το τι σημαίνει όλο αυτό. Ο κόσμος θα αρχίσει να εξετάζει όλα τα μερίδια που διαθέτουν στο εξωτερικό οι συλληφθέντες, για να διαπιστώσει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις», λέει υψηλόβαθμο στέλεχος ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού οργανισμού, ο οποίος τον περασμένο μήνα επισκέφθηκε το Ριάντ για να συμμετάσχει σε μεγάλη διεθνή διάσκεψη με στόχο την προώθηση της Σαουδικής Αραβίας ως προορισμού ιδανικού για επενδύσεις.
Εκτός από την Citigroup, ο 62χρονος πρίγκιπας διαθέτει σημαντικά μερίδια στο Twitter, την διαδικτυακή εταιρεία ταξί Lyft και την Time Warner.
Η επενδυτική του εταιρεία, η Kingdom Holding, η μετοχή της οποίας κατέγραψε σήμερα πτώση 10% έπειτα από την είδηση της κράτησής του, αγόρασε πρόσφατα σχεδόν το μισό από το 31,1% μερίδιο της σαουδαραβικής τράπεζας Banque Saudi Fransi από την γαλλική Credit Agricole.
σχόλια