Εισαγγελείς στην Ινδονησία ζήτησαν σήμερα να επιβληθεί η θανατική ποινή στον ακραίο ισλαμιστή ιερωμένο Άμαν Αμπντουράχμαν που δικάζεται ως εγκέφαλος μιας σειράς τρομοκρατικών επιθέσεων.
Μεταξύ των οργανωμένων χτυπημάτων είναι και η επίθεση του 2016 στη Τζακάρτα, την οποία ενορχήστρωσε ενόσω ήταν φυλακισμένος, αλλά και οι επιθέσεις που εξαπολύθηκαν αυτή την εβδομάδα στη Σουραμπάγια.
Ο Αμπντουράχμαν δικάζεται για «τον σχεδιασμό και την υποκίνηση άλλων σε τρομοκρατικές ενέργειες (...) με στόχο να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα τρόμου στο κοινό».
Η εισαγγελέας Ανίτα Ντεουαγιάνι δήλωσε ότι βάσει της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας της χώρας ο κατηγορούμενος, αν κριθεί ένοχος, ενδέχεται να καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών.
Οι εισαγγελείς συνδέουν τον Αμπντουράχμαν με ένα σχέδιο που είχε εκπονηθεί αλλά ποτέ δεν υλοποιήθηκε και αφορούσε τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον αλλοδαπών, καθώς και με τις επιθέσεις του 2016 στη Τζακάρτα στις οποίες σκοτώθηκαν οκτώ άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και οι τέσσερις δράστες, όταν βομβιστές αυτοκτονίας και ένοπλοι επιτέθηκαν στην καρδιά της ινδονησιακής πρωτεύουσας.
Επίσης θεωρούν ότι ο Αμπντουράχμαν κρύβεται πίσω από τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε πέρυσι και από την οποία σκοτώθηκαν τρεις αστυνομικοί σε σταθμό λεωφορείων της Τζακάρτα, αλλά και για την επίθεση εναντίον μίας εκκλησίας στη Σαμαρίντα στο νησί Μπόρνεο, όπου τραυματίστηκαν τέσσερα παιδιά.
Ο δικηγόρος του Αμπντουράχμαν δήλωσε σήμερα στο δικαστήριο ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τον πελάτη του με τις επιθέσεις. «Πίστευε στην ίδρυση ενός χαλιφάτου, όμως δεν προέτρεψε ποτέ σε βομβιστικές επιθέσεις», τόνισε.
Ο ιερωμένος συνελήφθη ξανά πέρυσι αφού εξέτισε την ποινή που του είχε επιβληθεί για τη δημιουργία ενός στρατοπέδου εκπαίδευσης στην επαρχία Άτσεχ της Ινδονησίας.
Οι αρχές πιστεύουν ότι ο Αμπντουράχμαν είναι ο ιδεολογικός ηγέτης της τζιχαντιστικής οργάνωσης Τζεμάα Ανσρατούτ Ντάουλα (JAD), που έχει δηλώσει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος.
Η αστυνομία συνέδεσε μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον εκκλησιών και ενός αστυνομικού τμήματος στη Σουραμπάγια αυτή την εβδομάδα με αυτή την οργάνωση. Συνολικά περίπου 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αυτές τις επιθέσεις, περιλαμβανομένων των 13 δραστών, που ανήκαν σε δύο οικογένειες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
σχόλια