Τίνα Τέρνερ: Οι μάχες για την υγεία της - Από τον καρκίνο, μέχρι τη μεταμόσχευση

Τίνα Τέρνερ: Οι μάχες για την υγεία της - Από τον καρκίνο, μέχρι τη μεταμόσχευση Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Η θρυλική Τίνα Τέρνερ, που άφησε την τελευταία της πνοή στο σπίτι της στην Ελβετία σε ηλικία 83 ετών, είχε μιλήσει ανοιχτά για τα προβλήματα υγείας που είχε αντιμετωπίσει ανά τα χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας της, που μετρούσε έξι δεκαετίες, η «βασίλισσα του ροκ» έχει αναφερθεί εκτενώς στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπισε, μεταξύ των οποίων η υψηλή αρτηριακή πίεση, η νεφρική ανεπάρκεια και ο καρκίνος του εντέρου.

Είχε παραδεχθεί τα λάθη που είχε κάνει, παραμελώντας τα ιατρικά της προβλήματα και επιλέγοντας την ομοιοπαθητική.

Σε ανάρτησή της στο Instagram στις 9 Μαρτίου του 2023, είχε αναφερθεί εκτενώς στη νεφρική της ανεπάρκεια, τις αιμοκαθάρσεις αλλά και τη μεταμόσχευση στην οποία υποβλήθηκε.

Δήλωνε μετανιωμένη που δεν φρόντισε τα νεφρά της νωρίτερα, λέγοντας στους ακολούθους της ότι έθεσε τον εαυτό της σε «μεγάλο κίνδυνο» με το να μην πάρει σοβαρά την υψηλή της πίεση. 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, είχε γράψει πως η ημέρα είναι σημαντική γιατί «η νεφρική ανεπάρκεια δεν πονάει. Και γι' αυτό σας το λέω σήμερα: Δείξτε αγάπη στα νεφρά σας! Το αξίζουν. Τα νεφρά μου είναι θύματα του ότι δεν κατάλαβα ότι η υψηλή μου αρτηριακή πίεση θα έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί με τη συμβατική ιατρική». 

«Έθεσα τον εαυτό μου σε μεγάλο κίνδυνο, αρνούμενη να αντιμετωπίσω την πραγματικότητα. Ότι χρειάζομαι καθημερινή, δια βίου φαρμακευτική αγωγή. Για πάρα πολύ καιρό πίστευα ότι το σώμα μου ήταν ένα ανέγγιχτο και άφθαρτο προπύργιο» είχε αναφέρει και είχε ζητήσει από τους followers της να ενημερωθούν για τους κινδύνους. 

«Πάσχω από υπέρταση εδώ και πολύ καιρό, διαγνώστηκα το 1978, αλλά δεν με ενδιέφερε και πολύ. Δεν θυμάμαι να μου εξήγησαν ποτέ τι σημαίνει υψηλή αρτηριακή πίεση ή πώς επηρεάζει τον οργανισμό. Θεωρούσα την υψηλή αρτηριακή πίεση ως το φυσιολογικό για μένα. Ως εκ τούτου, δεν προσπάθησα πραγματικά να την ελέγξω» είχε εξομολογηθεί τότε. 

Καθώς η κατάστασή της δεν είχε αντιμετωπιστεί, η Τίνα Τέρνερ υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο το 2013, μόλις τρεις εβδομάδες αφότου παντρεύτηκε τον σύζυγό της, Έργουιν Μπαχ. Στα απομνημονεύματά της "My Love Story" το 2018, εξηγούσε: «Τότε ήταν που ανακάλυψα ότι δεν μπορούσα να σταθώ μόνη μου. Ντρεπόμουν πάρα πολύ για να ζητήσω βοήθεια. Μακριά πόδια και ατσάλινοι από τον χορό μύες, αλλά δεν είχα τη δύναμη να σηκωθώ. Τρομοκρατημένη, σύρθηκα σε έναν καναπέ, ενώ παράλληλα σκεφτόμουν ότι δεν μπορούσα να φανταστώ την Τίνα Τέρνερ παράλυτη. Αμφέβαλλα ότι θα μπορούσα ποτέ ξανά να φορέσω ψηλά τακούνια, πόσο μάλλον να χορέψω με αυτά». 

Μετά το εγκεφαλικό, πάσχισε να ξανασταθεί στα πόδια της. «Τότε ήταν που έμαθα, για πρώτη φορά, ότι τα νεφρά μου δεν λειτουργούσαν πια τόσο καλά. Είχαν ήδη χάσει το 35% της λειτουργίας τους». 

Ο σύζυγός της στάθηκε στο πλευρό της και τη βοηθούσε να παραμείνει ήρεμη, αλλά το 2016, κατά τη διάρκεια της ανάρρωσής της, διαγνώστηκε με καρκίνο του εντέρου.

Αργότερα, και ενώ λάμβανε φαρμακευτική αγωγή για την πίεσή της, αποφάσισε να αποταθεί σε ομοιοπαθητικό γιατρό στη Γαλλία επειδή δεν της άρεσε το πώς ένιωθε. Ένας έλεγχος ρουτίνας, ωστόσο, την έκανε να αντιληφθεί το λάθος της.

«Λόγω της αφέλειάς μου, είχα καταλήξει σε σημείο ζωής ή θανάτου. Στην αρχή, μπορεί να μην είχα παρατηρήσει τα σημάδια, αλλά ορισμένα από τα συμπτώματα, που απέδωσα στα φάρμακα, όπως η κόπωση, η ναυτία ή η περιστασιακή ευερεθιστότητα, ήταν στην πραγματικότητα σημάδια της νεφρικής μου νόσου. (...) Οι γιατροί μού κατέστησαν σαφές ότι οι συνέπειες της απόφασής μου ήταν μη αναστρέψιμες». 

Τότε, είχε αρχίσει τις αιμοκαθάρσεις, μία διαδικασία που περιέγραφε ως «καταθλιπτική». Ύστερα από θεραπείες εννέα μηνών, ο σύζυγός της της προσέφερε το νεφρό του. «Είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι, χάρη στον αγαπημένο μου σύζυγο, Έργουιν, που μου έδωσε ένα από τα νεφρά του, το δώρο της ζωής, είμαι καλά στην υγεία μου και αγαπώ τη ζωή κάθε μέρα» ανέφερε, κατά την παρουσίαση του βιβλίου της. «Είμαι επίσης ευγνώμων που όχι μόνο επέζησα, αλλά και ευδοκίμησα, ώστε να μπορώ να σας παραδώσω αυτό το βιβλίο που περιέχει πολύτιμα δώρα που μου δόθηκαν - τα μεγαλύτερα δώρα που μπορώ να προσφέρω».

«Οι μήνες μετά τη μεταμόσχευση σημαδεύτηκαν από ένα ατελείωτο σκαμπανεβάσματα» είχε παραδεχθεί. «Κατά καιρούς το σώμα μου προσπαθούσε να απορρίψει το νεφρό του δότη, όπως συμβαίνει συχνά μετά από μια μεταμόσχευση. Κάθε τόσο χρειαζόμουν εισαγωγές στο νοσοκομείο. Ένιωθα συνεχώς ναυτία και ζάλη, ξεχνούσα πράγματα και φοβόμουν πολύ» είχε γράψει, για τη μάχη της μετά τη μεταμόσχευση. 

Τα προβλήματα δεν σταμάτησαν ποτέ, πραγματικά, και συνέχιζε να λαμβάνει αγωγές. 

Δεν έχει γνωστοποιηθεί εάν τα προβλήματα με τα νεφρά της ήταν και η αιτία του θανάτου της, καθώς ο εκπρόσωπός της αρκέστηκε να ενημερώσει πως άφησε την τελευταία της πνοή ύστερα από πολυετή μάχη με σοβαρή ασθένεια. 

Με πληροφορίες από ET/People

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φίλοι του Ισαάκ Σούση, τον αποχαιρετούν: «Έφυγε ταλαιπωρημένος και απομονωμένος»

Πολιτισμός / Πέθανε ο Ισαάκ Σούσης: «Έφυγε ταλαιπωρημένος και απομονωμένος» γράφουν φίλοι του στιχουργού

Ο Ισαάκ Σούσης, ποιητής και στιχουργός, είχε συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και ο Γιώργος Νταλάρας - Το μήνυμα της οικογένειάς του στα social media
LIFO NEWSROOM