Μια γυναίκα από το Πακιστάν κατηγορεί δημοσίως τον σύζυγό της ότι την χτύπησε και της ξύρισε το κεφάλι, επειδή αρνήθηκε να χορέψει γι' αυτόν και τους φίλους του.
Η Asma Aziz, από τη Λαχόρη, έγινε πρωτοσέλιδο όταν δημοσίευσε ένα συγκλονιστικό βίντεο στα social media που έδειχνε το ξυρισμένο κεφάλι της και τoυς μώλωπες στο πρόσωπό της.
Ο σύζυγός της, ο Mian Faisal, και ένας ακόμη άντρας βρίσκονται υπό κράτηση, αλλά αρνούνται τις κατηγορίες για τα βασανιστήρια. Ο Faisal είπε στην αστυνομία την περασμένη εβδομάδα ότι η σύζυγός του είχε αρχίσει να κόβει τα μαλλιά της υπό την επήρεια ναρκωτικών και ότι εκείνος απλά τη βοήθησε.
Ωστόσο, η υπόθεση της βίας και της διαπόμπευσης αυτής της γυναίκας, οδήγησε σε περισσότερες εκκλήσεις για την προστασία όλων των γυναικών από την ενδοοικογενειακή βία.
Οι γυναίκες στο Πακιστάν σπάνια προβαίνουν σε δημόσιες καταγγελίες για τη βία και η πράξη της Asma χαρακτηρίζεται εκτός από θαρραλέα, μια κίνηση σημαντική καθώς αναδεικνύει το ζήτημα.
Σε ένα tweet, η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι η συστημική αλλαγή ήταν απαραίτητη στο Πακιστάν.
«Ενώ είμαστε ευτυχείς που έχουν γίνει αυστηρές και γρήγορες ενέργειες εναντίον των βασανιστών της Asma Aziz, παρατηρούμε με ανησυχία την ανησυχητική αύξηση των αναφερόμενων περιπτώσεων βίας κατά των γυναικών. Είναι αναγκαία η συστημική αλλαγή για την προστασία των γυναικών. Η δράση δεν μπορεί να έρχεται μόνο κατά περίπτωση»
Στο βίντεο που δημοσιεύτηκε στις 26 Μαρτίου, η Aziz ισχυρίστηκε ότι δύο ημέρες νωρίτερα βασανίστηκε επειδή αρνήθηκε να χορέψει μπροστά στους φίλους του συζύγου της, οι οποίοι βρισκόταν στο σπίτι τους σε επαρχία της Λαχόρης.
«Έβγαλε τα ρούχα μου μπροστά στους υπηρέτες. Οι υπηρέτες με κράτησαν καθώς μου ξύριζε τα μαλλιά μου και τα έκαψαν. Τα ρούχα μου ήταν ματωμένα. Με χτύπησε και με κρέμασε από τον ανεμιστήρα», αναφέρει η γυναίκα και λέει πως ο σύζυγός της απειλούσε να τη σκοτώσει.
Η Αsma λέει ότι πήγε στην αστυνομία για να υποβάλει καταγγελία, αλλά οι αρχές χρονοτριβούν και η αστυνομία δεν συνεργάζεται.
Η αστυνομία ενήργησε μόνο μετά από εντολή του υπουργού Εσωτερικών, Sheheryar Afridi, ο οποίος είδε το βίντεο.
Ο Faisal και ένα υπηρέτης συνελήφθησαν την επόμενη ημέρα. Μια προκαταρκτική ιατρική έκθεση από ιατροδικαστή διαπίστωσε πολλαπλούς μώλωπες στο σώμα και χτυπήματα στα μάγουλα και τα μάτια της Asma.
Οι δικηγόροι της Aziz ισχυρίστηκαν αργότερα ότι η υπόθεση πρέπει να δικαστεί σύμφωνα με τον αυστηρότερο νόμο αντί για τη συνηθισμένη ποινική διαδικασία.
Σε έγγραφα που κατατέθηκαν στην αστυνομία της Λαχόρης την Τετάρτη, οι δικηγόροι ισχυρίστηκαν ότι η υπόθεση είχε προκαλέσει «ευρύτερη ανησυχία στην κοινωνία».
Η υπόθεση προκάλεσε μια κύμα οργής στα social media, με πολλούς να εκφράζουν την οργή τους για την ενδοοικογενειακή βία στο Πακιστάν.
Η ηθοποιός και τραγουδίστρια Sanam Saeed από το Πακιστάν ήταν μεταξύ εκείνων που μίλησαν για την υπεράσπιση της Aziz.
Ο Δείκτης Ανισότητας των Φύλων του ΟΗΕ το 2016, θέτει το Πακιστάν στην 147η θέση σε κατάλογο 188 χωρών με βάση τα στοιχεία σχετικά με την υγεία των γυναικών, την εκπαίδευση, την πολιτική χειραφέτηση και την οικονομική κατάσταση.
Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρό ζήτημα στη χώρα και οι ακτιβιστές λένε ότι οι επίσημες στατιστικές δεν αποκαλύπτουν την έκταση του προβλήματος καθώς οι πιο πολλές περιπτώσεις δεν καταγγέλλονται.