Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτίμησε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 δισ. δολάρια για την ανοικοδόμηση του κατεστραμμένου συστήματος υγείας της Γάζας τα επόμενα πέντε έως επτά χρόνια.
«Στη Γάζα, όλοι γνωρίζουμε ότι η καταστροφή είναι τόσο μεγάλη. Δεν έχω δει κάτι τέτοιο πουθενά αλλού στη ζωή μου», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στα παλαιστινιακά εδάφη, Ρικ Πίπερκορν.
Εν τω μεταξύ, ο οργανισμός υγείας του ΟΗΕ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να εντείνει και να χρηματοδοτήσει μια αναβαθμισμένη ανταπόκριση σε βοήθεια στη Γάζα μετά την ανακοίνωση της Τετάρτης (15/1) ότι το Ισραήλ και η Χαμάς κατέληξαν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Μέρος της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός -η οποία δεν έχει συμφωνηθεί οριστικά- απαιτεί να επιτρέπονται 600 φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα κάθε μέρα.
«Ο ΟΗΕ δεν μπορεί να παράσχει την ανταπόκριση μόνος του» δήλωσε ο Πίπερκορν, εξηγώντας ότι πρέπει να αρθούν τα «σημαντικά εμπόδια ασφαλείας και πολιτικά εμπόδια για την παράδοση βοήθειας σε όλη τη Γάζα».
Νωρίτερα σήμερα, το Ισραήλ αρνήθηκε την πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων του ΟΗΕ στη Ράφα, παρά τη δέσμευση να επιτρέψει τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης πυρός. «Θα θέλαμε να πάμε στη Ράφα -ζητάμε εδώ και μήνες να πάμε στη Ράφα για να έχουμε πρόσβαση στη βάση εφοδιασμού μας και στις αποθήκες καυσίμων», δήλωσε στην Washington Post ο Γεώργιος Πετρόπουλος, επικεφαλής του τμήματος της Γάζας του γραφείου του ΟΗΕ για τον συντονισμό των ανθρωπιστικών υποθέσεων.