Τουλάχιστον 9 Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινά πυρά στη Γάζα - 500 τραυματίες

Τουλάχιστον 9 Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινά πυρά στη Γάζα - 500 τραυματίες Facebook Twitter
0

Τουλάχιστον εννέα Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους ένας δημοσιογράφος, σκοτώθηκαν από τα πυρά ισραηλινών στρατιωτών στη μεθόριο μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ την Παρασκευή.

Χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίες και έκαψαν λάστιχα αυτοκινήτων γεμίζοντας πυκνό μαύρο καπνό τον υπό ισραηλινό αποκλεισμό παλαιστινιακό θύλακα.


Ένας 20χρονος Παλαιστίνιος υπέκυψε επίσης στα τραύματά του, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.


Οι νέοι αυτοί θάνατοι αυξάνουν σε 31 τον αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν χάσει τη ζωή τους από τα πυρά ισραηλινών ελεύθερων σκοπευτών και στρατιωτών από τότε που οι κάτοικοι της Γάζας άρχισαν, την περασμένη εβδομάδα, την "Πορεία της Επιστροφής", μια σειρά εβδομαδιαίων διαμαρτυριών στη μεθόριο, απαιτώντας το δικαίωμα της επιστροφής στη γη των προγόνων τους, εκεί όπου είναι σήμερα το Ισραήλ.

Ο παλαιστίνιος δημοσιογράφος Γιάσερ Μουρτάτζα που επλήγη από σφαίρα στην κοιλιά, κάλυπτε χθες τις διαδηλώσεις κοντά στη μεθόριο, στην περιοχή Χουζάα, την οποία κάλυπτε πυκνός μαύρος καπνός και όπου σημειώθηκαν μεγάλες διαδηλώσεις.

Ο δημοσιογράφος που εργαζόταν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ain Media, με έδρα τη Γάζα, ήταν σε απόσταση 100 και πλέον μέτρων από τη μεθόριο, φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο με την ένδειξη "Press" και κρατούσε την κάμερα όταν πυροβολήθηκε. Δημοσιογράφοι βρίσκονταν στην περιοχή, καθώς οι διαδηλωτές έριχναν ελαστικά στη φωτιά.

Βίντεο που ελήφθη τη στιγμή που ο τραυματίας μεταφερόταν προς ένα κέντρο υγείας, δείχνει τον δημοσιογράφο να φορά γιλέκο που έγραφε: "ΤΥΠΟΣ".

Ο ισραηλινός στρατός που δεν έχει προβεί επί του παρόντος σε σχόλιο, έχει δηλώσει ότι ανοίγει πυρ μόνο σε "υποκινητές" που εμπλέκονται σε επιθέσεις εναντίον στρατιωτών ή στο τείχος ασφαλείας.

Περίπου 500 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν επίσης χθες από πυρά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο τείχος ασφαλείας που χωρίζει το ισραηλινό έδαφος από τον παλαιστινιακό θύλακα και συγκρούσεις ξέσπασαν σε αρκετούς τομείς.

Διαδηλωτές έκαψαν λάστιχα ώστε πυκνός καπνός πάνω από το τείχος ασφαλείας να παρεμποδίσει την ορατότητα του ισραηλινού στρατού και πέταξαν πέτρες σε στρατιώτες, σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονταν στο σημείο αυτό. Οι στρατιώτες απάντησαν με τη ρίψη δακρυγόνων και πραγματικών σφαιρών.

Στις 30 Μαρτίου, παρόμοιες διαμαρτυρίες είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 19 Παλαιστινίων, στην πιο αιματηρή ημέρα μετά τον πόλεμο του 2014 μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Το κίνημα διαμαρτυρίας που ονομάστηκε "Η Πορεία της Επιστροφής" προγραμματίζει συγκεντρώσεις και καθιστικές διαμαρτυρίες επί έξι εβδομάδες κάτω από το τείχος ασφαλείας στη μεθόριο, διεκδικώντας το "δικαίωμα της επιστροφής" για τους περίπου 700.000 Παλαιστίνιους που εκδιώχθηκαν από τη γη τους ή που διέφυγαν κατά τη διάρκεια του πολέμου που ακολούθησε την ίδρυση του Ισραήλ στις 14 Μαΐου 1948.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Καναδάς προσφεύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά των τελωνειακών δασμών του Ντόναλντ Τραμπ

Διεθνή / Ο Καναδάς προσφεύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά των τελωνειακών δασμών του Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ νωρίτερα παραδέχθηκε ότι οι δασμοί αυτοί ενδέχεται να έχουν αρνητικές συνέπειες για τους Αμερικανούς παρότι το κόστος θα είναι «άξιο της θυσίας»
LIFO NEWSROOM
Ο Τζάστιν Μπαλντόνι δημιούργησε ιστοσελίδα για τη δικαστική διαμάχη του με την Μπλέικ Λάιβλι

Διεθνή / Ο Τζάστιν Μπαλντόνι δημιούργησε ιστοσελίδα για τη δικαστική διαμάχη του με την Μπλέικ Λάιβλι

Η Λάιβλι έχει καταθέσει αίτημα για απόρριψη της αγωγής του Μπαλντόνι, ενώ τη Δευτέρα οι νομικές ομάδες και των δύο πλευρών θα βρεθούν στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης για την πρώτη ακρόαση της υπόθεσης. Ούτε η Λάιβλι ούτε ο Μπαλντόνι αναμένεται να παραστούν
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Στο στόχαστρο εργαλεία A.I. που χρησιμοποιούνται για δημιουργία περιεχομένου παιδικής πορνογραφίας

Διεθνή / Βρετανία: Στο στόχαστρο εργαλεία A.I. που χρησιμοποιούνται για δημιουργία περιεχομένου παιδικής πορνογραφίας

Η υπουργός Εσωτερικών, Ιβέτ Κούπερ, τόνισε ότι η νομοθεσία στοχεύει στην προστασία των παιδιών από νέες ψηφιακές απειλές, καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία
LIFO NEWSROOM
Φονικές συγκρούσεις στο Κονγκό: Τουλάχιστον 770 νεκροί στο Γκόμα από μάχες με αντάρτες του M23

Διεθνή / Φονικές συγκρούσεις στο Κονγκό: Τουλάχιστον 770 νεκροί στο Γκόμα από μάχες με αντάρτες του M23

Η M23 είναι μία από τις ισχυρότερες ένοπλες οργανώσεις που δρουν στο ανατολικό Κονγκό και υποστηρίζεται από περίπου 4.000 στρατιώτες της Ρουάντα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών
LIFO NEWSROOM