Η Τουρκία θα προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές που περιγράφει το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, μιλώντας στο τουρκικό κοινοβούλιο κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού.
«Το μνημόνιο που υπογράψαμε με την Λιβύη έγινε νόμος του κράτους μετά την έγκριση του κοινοβουλίου και ευχαριστώ όλα τα πολιτικά κόμματα για την υποστήριξή τους. Να μην έχετε καμία αμφιβολία πως θα κάνουμε όσα πρέπει. Και η Γενική Γραμματεία Πετρελαίου και Μεταλλευμάτων θα κάνει εργασίες για την παροχή των οικοπέδων αλλά και η Τουρκική Εταιρία Ερευνών Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) αμέσως μετά την πρωτοχρονιά θα ξεκινήσει γρήγορα τις σεισμικές έρευνες στις περιοχές που θα οικοπεδοποιηθούν», τόνισε ο Ντονμέζ, όπως μετέδωσε το ΣΚΑΪ.
Ο ίδιος, σε χθεσινή συνέντευξή του στην εφημερίδα Sabah, υποστήριξε πως «χωρίς την άδεια της Τουρκίας δεν θα περνάει κανείς απ' αυτό το κομμάτι της Ανατολικής Μεσογείου», αυτό δηλαδή που περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο που υπέγραψαν οι δύο χώρες. Σύμφωνα με τον Ντονμέζ, το μνημόνιο αυτό ξεκινά από την Αττάλεια και φθάνει έως την Τρίπολη.
«Η συμφωνία με τη Λιβύη έγινε με την επίσημη κυβέρνηση, που αναγνωρίζεται από όλο τον κόσμο, και εναρμονίζεται με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Αυτό δεν έχει να κάνει με το ΝΑΤΟ», είπε χαρακτηριστικά.
Εν τω μεταξύ, ρητώς την «αλληλεγγύη» της στην Ελλάδα και στην Κύπρο εξέφρασε χθες σε ανακοίνωσή της η ΕΕ. «Εκφράσαμε την πλήρη υποστήριξή μας στην Κύπρο και στην Ελλάδα», δήλωσε μετά το τέλος του δείπνου των ηγετών των χωρών-μελών της ΕΕ σε συνέντευξη Τύπου ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Το λεγόμενο μνημόνιο κατανόησης Άγκυρας-Τρίπολης «παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται προς το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικά δεσμευτικές συνέπειες για τρίτα κράτη», τονίζεται στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο.