Λάβρος κατά του Facebook και του ιδρυτή του εμφανίστηκε σε συνέντευξη στο Fox News ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Τραμπ που αποκλείστηκε προσωρινά από το Twitter και έως τον Ιανουάριο του 2023 από το Facebook λόγω υποκίνησης βίας στα επεισόδια του Καπιτωλίου τον περασμένο Ιανουάριο, αποκάλεσε τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ και άλλους ηγέτες της παγκόσμιας τεχνολογίας «άρρωστους».
«Ερχόταν στον Λευκό Οίκο για να μου φιλήσει τον κ@@@. Κι εγώ έλεγα "ω, τι ωραία, το αφεντικό του Facebook έρχεται εδώ με την αξιαγάπητη σύζυγό του". Έρχονταν και δειπνούσαν μαζί μου στον Λευκό Οίκο. Και τότε βλέπετε τι κάνουν για μένα και τους Ρεπουμπλικάνους, είναι απλώς τρελό. Αλλά έτσι λειτουργεί ο κόσμος» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στον οικοδεσπότη της εκπομπής, Γκρεγκ Γκάτφελντ.
🤳🏼🇺🇲 «Il venait à la Maison-Blanche pour me lécher le c**. [...] Et puis vous voyez ce qu'ils font de moi et des Républicains, c'est juste fou».
— MediaFrance24 🌐 (@MediaFrance24) September 10, 2021
👉 Banni de #Facebook depuis janvier, Donald #Trump en veut à #Zuckerberg. #DonaldTrump
Crédit vidéo : Fox News. pic.twitter.com/QGkcbuQ56f
Το 2019, ο Τραμπ συναντήθηκε μυστικά με τον Ζούκερμπεργκ και τον Πίτερ Θίελ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας και μεγάλος χορηγός των Ρεπουμπλικανών. Το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου ο Τραμπ είχε απειλήσει πως εν είδει αντιποίνων θα «απαγόρευε» το Facebook στις ΗΠΑ, αν ο διευθύνων σύμβουλός του δεν επικοινωνούσε μαζί του. «Ο Ζούκερμπεργκ μου τηλεφωνούσε διαρκώς και ερχόταν στον Λευκό Οίκο για δείπνο και μου έλεγε πόσο υπέροχος ήμουν», είχε πει τότε.
Επίθεση και κατά Twitter
Επιπλέον, ο πρώην πρόεδρος τα έβαλε και με το Twitter, το οποίο, όπως ισχυρίζεται, ο ίδιος μετέτρεψε με την παρουσία του εκεί από μια «αποτυχημένη επιχείρηση» σε επιτυχημένη.
«Ξέρετε, όταν μπήκα στο Twitter πριν από 12 χρόνια, ήταν μια αποτυχημένη επιχείρηση. Και έγινε επιτυχημένη και πολλοί άνθρωποι είπαν ότι αυτό οφείλεται σε μένα», τόνισε.
Ο Τραμπ κάλεσε «όποιον θέλει να συμμετάσχει» και να γίνει ενάγων στη δικαστική μάχη του κατά του Facebook, του Twitter και του YouTube, το οποίο ανήκει στην Google, με την κατηγορία πως «φίμωσαν» τους συντηρητικούς τις πλατφόρμες τους.
Στις αγωγές υποστηρίζεται πως οι εταιρείες θα έπρεπε να αντιμετωπιτούν ως «κρατικοί παράγοντες» και να συμμορφώνονται με τις προστασίες ελευθερίας του λόγου που επιτάσσει η Πρώτη Τροπολογία. Ζητείται ακόμη ο τερματισμός του Άρθρου 230, νόμος που προστατεύει τις τεχνολογικές εταιρείες από μηνύσεις για το περιεχόμενο στις πλατφόρμες τους.
Με πληροφορίες από Business Insider