Ο αριθμός των επισκεπτών πορνογραφικών ιστοσελίδων που έπεσαν θύματα χάκερ, σχεδόν τριπλασιάστηκε μέσα σε έναν χρόνο, σύμφωνα με νέα έρευνα της Kaspersky.
Συγκεκριμένα, ο αριθμός των επιθέσεων που πραγματοποιούνται σε χρήστες πορνογραφικών ιστοσελίδων από κακόβουλο λογισμικό ανήλθε από 307.868 το 2017, σε 850.000 το 2018.
Οι χρήστες γνωστών site πορνογραφικού περιεχομένου που κατήγγειλαν ότι έγιναν στόχοι κακόβουλου λογισμικού υποκλοπής στοιχείων σύνδεσης, επίσης εκτοξεύτηκε από 50.000 το 2017, στους 110.000 το 2018.
Η αύξηση αυτή συνοδεύτηκε τόσο από περιστατικά υποκλοπών στοιχείων σύνδεσης με σκοπό την πώληση αυτών στο dark web, όσο και από την αύξηση του αριθμού των κατηγοριών κακόβουλου λογισμικού που ευθύνονται για τις επιθέσεις.
Ενώ οι ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου φαντάζουν συχνά μία καλή ευκαιρία για να προσελκύσει ένας επιτιθέμενος υποψήφια θύματα, μέχρι πρόσφατα δεν θεωρούνταν ένα πεδίο που άξιζε κάποιος «hacker» να ασχοληθεί.
Ωστόσο, η νέα έρευνα αποδεικνύει ότι οι premium λογαριασμοί – οι οποίοι περιλαμβάνουν αποκλειστικό περιεχόμενο- στις ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου, κεντρίζουν όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των ψηφιακών εγκληματιών.
Πώς υποκλέπτουν τα στοιχεία
Για να υποκλέψουν τα στοιχεία σύνδεσης ενός premium λογαριασμού, οι ψηφιακοί εγκληματίες διαμοιράζουν κακόβουλο λογισμικό μέσω botnets: αλυσίδες "bots" ή συσκευές που έχουν «μολυνθεί» από κακόβουλο λογισμικό ικανό να μεταφορτώσει πρόσθετο κακόβουλο λογισμικό ανάλογα με τους στόχους του κυρίαρχου botnet.
Στην περίπτωση των επιθέσεων υποκλοπής στοιχείων σύνδεσης, αυτά τα botnets συνήθως σχηματίζονται από εκδόσεις γνωστών Banking Trojans που επαναπρογραμματίστηκαν για να επιτεθούν στους χρήστες ιστοσελίδων πορνογραφικού περιεχομένου.
Παρακολουθούν την κυκλοφορία δεδομένων των θυμάτων τους και τους ανακατευθύνουν σε ψεύτικες ιστοσελίδες, πανομοιότυπες με τις αυθεντικές που προσπαθεί να επισκεφθεί ο χρήστης, καταγράφοντας τα στοιχεία σύνδεσής του όταν αυτός προσπαθεί να συνδεθεί στον premium λογαριασμό του.
Αυτή η προσέγγιση γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στους ψηφιακούς εγκληματίες και συνήθως οδηγεί στην έκθεση και τη χρήση των προσωπικών πληροφοριών των θυμάτων από εγκληματίες. Επιπλέον, ένα θύμα μπορεί μερικές φορές να βρεθεί κλειδωμένο από λογαριασμούς για τους οποίους έχει πληρώσει συνδρομή 150 δολάρια ανά έτος.
Η αύξηση στις επιθέσεις θα μπορούσε να συνδεθεί με την αύξηση του αριθμού των οικογενειών κακόβουλου λογισμικού που διανέμονται από botnets στο «κυνήγι» στοιχείων σύνδεσης σε ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου.
Το 2018, οι ειδικοί αποκάλυψαν 22 παραλλαγές των bots που διαμοιράζουν πέντε οικογένειες Banking Trojans για τέτοιες επιθέσεις: την Betabot,, την Gozi, την Panda – επίσης γνωστών για στοχοποίηση χρηστών δημοφιλών brands ηλεκτρονικού εμπορίου – μαζί με τις Jimy και Ramnit.
Οι δύο τελευταίες όπως και η Gozi είναι καινούριες στο παιχνίδι επιθέσεων σε πορνογραφικές ιστοσελίδες. Το 2017, 27 παραλλαγές των bots διαμοιράστηκαν μόνο από τρεις οικογένειες κακόβουλου λογισμικού, την Betabot, την Neverquest και την Panda.
Η αύξηση των επιθέσεων συνοδεύτηκε από αύξηση του αριθμού των προσφορών που σχετίζονται με κλοπές στοιχείων σύνδεσης σε αγορές στο dark web. Η έρευνα δείχνει ότι το 2018 ο αριθμός μοναδικών προσφορών για στοιχεία σύνδεσης για premium λογαριασμούς σε ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου διπλασιάστηκε, ξεπερνώντας τις 10.000, σε σύγκριση με τις 5.000 το 2017. Η τιμή, ωστόσο, παρέμεινε η ίδια - περίπου 5-10$ για κάθε λογαριασμό.
«Τα στοιχεία σύνδεσης για premium πρόσβαση σε ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου ίσως να μην αποτελούν το πιο προφανές πράγμα προς κλοπή. Ωστόσο, το γεγονός ότι ο αριθμός των προσφορών πώλησης που σχετίζονται με τέτοιου είδους στοιχεία σύνδεσης στο dark web αυξάνεται και οι αυξημένες προσπάθειες διανομής τέτοιου είδους κακόβουλου λογισμικού δείχνουν ότι πρόκειται για μια κερδοφόρα και δημοφιλή παράνομη επιχείρηση», εξηγεί ο Oleg Kupreev, ερευνητής ασφάλειας.
«Οι χρήστες ιστότοπων με περιεχομένο αυστηρά για ενήλικες θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι το εν λόγω κακόβουλο λογισμικό μπορεί να παραμείνει απαρατήρητο στη συσκευή του θύματος για μεγάλο χρονικό διάστημα, κατασκοπεύοντας τις ιδιωτικές ενέργειές του και επιτρέποντας σε άλλους να κάνουν το ίδιο χωρίς να βγάζουν τον χρήστη εκτός σύνδεσης έτσι ώστε να μην προκαλέσουν την υποψία του. Ακόμα και αυτοί που επισκέπτονται απλώς τον ιστότοπο, αλλά δεν έχουν premium λογαριασμό μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο, καθώς ενδέχεται να υπάρξει κίνδυνος έκθεσης των προσωπικών τους δεδομένων»,
Το σχόλιο του Pornhub
«Παρότι ο αριθμός των phishing επιθέσεων είναι υψηλός, είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι σε σχέση με τις επισκέψεις (33,5 εκατομμύρια επισκέψεις το 2018), το ποσοστό των επιθέσεων phishing είναι πολύ μικρό (μικρότερο από 0,001%)», απαντά το Pornhub.
«Αυτό το χαμηλό ποσοστό μπορεί να αποδοθεί στο γεγονός ότι το Pornhub παρακολουθεί ενεργά και αφαιρεί τις ιστοσελίδες ηλεκτρονικού "ψαρέματος" (phishing) προσφέροντας έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων κατά τη σύνδεση σε λογαριασμούς PornHub».
Με πληροφορίες από Kaspersky
σχόλια