Οι ΗΠΑ κέρδισαν την έφεση που είχαν καταθέσει στο Ανώτατο Δικαστήριο, του Λονδίνου ζητώντας να ακυρωθεί προηγούμενη απόφαση για τη μη έκδοση του στις ΗΠΑ.
Βρετανικό ανώτατο δικαστήριο αποφάνθηκε σήμερα πως ο ιδρυτής των Wikileaks μπορεί να εκδοθεί στις ΗΠΑ όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες σχετικές με τον νόμο περί κατασκοπείας.
Ο 50χρονος Αυστραλός θα παραμείνει για την ώρα στην φυλακή Belmarsh του Λονδίνου, όπου κρατείται από τον Απρίλιο του 2019 που η πρεσβεία του Ισημερινού ανέστειλε το πολιτικό άσυλο που του παρείχε.
«Το δικαστήριο επιτρέπει την έφεση», δήλωσε ο δικαστής Τίμοθι Χόλροϊντ. Οι δικηγόροι του Ασάνζ πιθανότατα θα υποβάλλουν την τελική έφεσή τους στο Ανώτατο Βρετανικό Δικαστήριο και η διαδικασία θα μπορούσε να πάρει μήνες.
Αν το Ανώτατο Βρετανικό Δικαστήριο αρνηθεί την ακροαματική διαδικασία στον Ασάνζ, τότε θα μπορούσε να απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η σημερινή απόφαση ωστόσο θα φέρνει τον Ασάνζ ένα βήμα πιο κοντά σε μία έκδοσή του στις ΗΠΑ, όπου θα μπορούσε να δικαστεί σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βόρειας Βιρτζίνια.
Τον Ιανουάριο, η Βρετανίδα δικαστής Βανέσα Μπαρέιτσερ είχε απορρίψει το αίτημα της Ουάσινγκτον να εκδοθεί ο Ασάνζ στις ΗΠΑ - όπου κινδυνεύει να καταδικαστεί σε 175 χρόνια κάθειρξη για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων.
Υποστηρικτές του Ασάνζ χαρακτηρίζουν πολιτική επίθεση κατά της ελευθερίας της έκφρασης την δίωξη του ιδρυτή των Wikileaks, με τους δικηγόρους του να εκφράζουν φόβους πως ο Ασάνζ δεν αποκλείεται ακόμη και να αυτοκτονήσει. Η Ουάσινγκτον άσκησε έφεση στην απόφαση του Ιανουαρίου, αμφισβητώντας την αξιοπιστία ενός ειδικού που κατέθεσε υπέρ του Ασάνζ σχετικά με την εύθραυστη ψυχική του υγεία.
Τον Οκτώβριο, η αμερικανική κυβέρνηση διαβεβαίωσε τα βρετανικά δικαστήρια πως, αν ο Ασάνζ καταδικαστεί στις ΗΠΑ, δεν θα μεταφερθεί σε φυλακές ύψιστης ασφαλείας, ούτε θα τοποθετηθεί αυτομάτως σε απομόνωση. Αντίθετα, θα μπορούσε να επιδιώξει να εκτίσει την ποινή του στην Αυστραλία.
Οι συνήγοροι του Ασάνζ τονίζουν πως οι διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ δεν είναι αξιόπιστές, ιδίως μετά από αναφορές στα Yahoo News πως μέλη της προηγούμενης κυβέρνησης Τραμπ, είχαν συζητήσει ακόμα και το ενδεχόμενο να απαγάγουν τον Ασάνζ ή να τον δολοφονήσουν.
Όταν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες από τις ΗΠΑ, το 2018, ο Ασάνζ είχε ήδη περάσει έξι χρόνια ζώντας στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, φοβούμενος μην εκδοθεί στην Σουηδία για μία έρευνα σεξουαλικής κακοποίησης και από εκεί στις ΗΠΑ. Όταν η κυβέρνηση του Εκουαδόρ τον έδιωξε από την πρεσβεία, η αστυνομία της Βρετανίας τον συνέλαβε.