Update: Η Γαλλία είπε ναι στο γάμο των ομοφύλων


"La mariage pour tous" adopté από lemondefr
7
Update: Η Γαλλία είπε ναι στο γάμο των ομοφύλων Facebook Twitter

Εγκρίθηκε τελικά πριν από λίγο από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση το νομοσχέδιο που νομιμοποιεί το γάμο των ομοφύλων, μετά από ένα νομοθετικό μαραθώνιο που άρχισε τον Ιανουάριο. Το νομοσχέδιο έλαβε 331 θετικές ψήφους και 225 αρνητικές. Ο Claude Bartolone, Πρόεδρος της Εθνικής Συνέλευσης, ανακοίνωσε το αποτέλεσμα ως εξής: «Μετά από 136 ώρες και 56 λεπτά, η Συνέλευση ενέκρινε το γάμο ανάμεσα σε άτομα του ίδιου φύλου.»

Λίγο πριν από την ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου, ένα περιστατικό αναστάτωσε τη βουλή καθώς ένα άτομο προσπάθησε να ξεδιπλώσει ένα πανό πριν πέσει πάνω του και το σταματήσει η ασφάλεια της Εθνοσυνέλευσης.

Τώρα το λόγο έχει το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο όπου έχουν κατατεθεί ενστάσεις επί του νομοσχεδίου. Αν οι δικαστές το εγκρίνουν, τότε οι πρώτοι γάμοι ομοφύλων αναμένονται στα μέσα Ιουνίου. Οι πολέμιοι πάντως του ψηφισθέντος πλέον νόμου, ετοιμάζουν νέες διαμαρτυρίες στις  5 και 26 Μαΐου στο Παρίσι.  


Update: Η Γαλλία είπε ναι στο γάμο των ομοφύλων Facebook Twitter

Με αυτή την «διαφορετική» Μαριάν στο διαδικτυακό πρωτοσέλιδό της και με τίτλο σε εισαγωγικά «Η ομοφυλοφοβική διαστροφή της Δημοκρατίας» η Le Monde αναμένει τη σημερινή ψηφοφορία για τη νομιμοποίηση του γάμου των ομοφύλων.

Στο κεντρικό άρθρο του κοινωνιολόγου Eric Fassin, αναλύονται οι έντονες αντιδράσεις της συντηρητικής μερίδας των Γάλλων που εκδηλώνονται με διαδηλώσεις και απειλές. «Είμαστε μάρτυρες της ρητορικής αντιστροφής της δημοκρατίας με στόχο να εξηγηθεί και να δικαιολογηθεί η ομοφοβία, που βγαίνει από τη συντηρητική ντουλάπα της παθογένειας», αναφέρεται σε κάποιο σημείο του άρθρου.  

Ο κοινωνιολόγος προσπαθεί να εξηγήσει αυτή τη συντηρητική στροφή της κοινωνίας κατά μειονοτήτων και μία από τις εξηγήσεις είναι ότι σε εποχή λιτότητα και κρίσης, αντί η εξουσία να αγγίξει την αυτοκρατορία των αγορών, προσφέρει τρόπους για να διοχετεύσουν οι άνθρωποι την οργή τους.

Το σίγουρο είναι ότι η απόφαση της κυβέρνησης Ολάντ έχει ξεσηκώσει τα συντηρητικά πάθη στο Παρίσι, τα οποία υποδαυλίζει η καθολική εκκλησία. Αντίπαλοι του σχεδίου έχουν βγει στους παρισινούς δρόμους αλλά και υποστηρικτές του νόμου που θα ψηφιστεί στις 18.00 ώρα Ελλάδος.  Οι μεγάλες διαδηλώσεις στις εβδομάδες που διήρκησε η συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου πολλές φορές συνοδεύτηκαν από επεισόδια.

Και σήμερα, η αστυνομική παρουσία έχει ενισχυθεί σε πολλές περιοχές της γαλλικής πρωτεύουσας για το φόβο σοβαρών επεισοδίων από ομοφοβικούς, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας.

Άλλωστε, μόλις χθες, ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, ο Κλοντ Μπαρτολόν, έλαβε ένα φάκελλο που περιείχε πυρίτιδα και μια απειλητική επιστολή.

7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελβετία: Βρετανίδα κατηγορείται για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία του συζύγου της

Διεθνή / Βρετανίδα κατηγορείται για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία του συζύγου της στην Ελβετία

«Δεν μετανιώνω στιγμή, αν ο νόμος είχε αλλάξει όλοι θα μπορούσαν να τον αποχαιρετήσουν» ξεκαθαρίζει, εξηγώντας πως η απόφαση του συζύγου της ήταν αποτέλεσμα σκέψεων πολλών χρόνων
LIFO NEWSROOM
Σκύλος σώζει δίχρονο αγόρι που χάθηκε για 16 ώρες στην άγρια φύση – Περπάτησε 11 χλμ μόνος του

Διεθνή / Σκύλος σώζει δίχρονο αγόρι που χάθηκε για 16 ώρες στην άγρια φύση – Περπάτησε 11 χλμ μόνος του

Ο σκύλος, που κανονικά περιπολεί τη φάρμα για να αποτρέπει επιθέσεις από κογιότ, φέρεται να συνόδευσε το παιδί για τουλάχιστον ένα μίλι μέσα από δύσβατο ορεινό έδαφος
LIFO NEWSROOM
Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ ψάχνει τις «περιβαλλοντικές τοξίνες» που προκαλούν αυτισμό

Διεθνή / Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ ψάχνει τις «περιβαλλοντικές τοξίνες» που προκαλούν αυτισμό

Η τελευταία έκθεση του CDC, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, αναφέρει ότι η αναλογία παιδιών με αυτισμό στις ΗΠΑ έχει φτάσει στο 1 στα 31, ενώ το 2020 ήταν 1 στα 36 και το 2000 μόλις 1 στα 150
LIFO NEWSROOM
Γιατρός έλαβε email από τις Αρχές Μετανάστευσης με εντολή απέλασης – Είναι γεννημένη στις ΗΠΑ

Διεθνή / Γιατρός έλαβε email από τις Αρχές Μετανάστευσης με εντολή απέλασης – Είναι γεννημένη στις ΗΠΑ

Το email, όπως ανέφερε η ίδια στο NBC Connecticut, προήλθε από το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) και περιλάμβανε την απειλητική διατύπωση: «Ήρθε η ώρα να φύγετε από τις Ηνωμένες Πολιτείες»
LIFO NEWSROOM