LIVE!

WSJ: Η Αργεντινή βάζει μπροστά «μεγάλο κόλπο» για να αποφύγει τη χρεοκοπία

WSJ: Η Αργεντινή βάζει μπροστά «μεγάλο κόλπο» για να αποφύγει τη χρεοκοπία Facebook Twitter
H πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες
13

 

Για σχέδιο της Αργεντινής με το οποίο η χώρα θα προσπαθήσει να αποφύγει τη χρεοκοπία μετά την απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου που την υποχρεώνει να πληρώσει τους πιστωτές που δεν αποδέχτηκαν το κούρεμα, κάνει λόγο η Wall Street Journal.

Το σχέδιο παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας 'Αξελ Κισίλοφ σε τηλεοπτικό διάγγελμα και βάσει αυτού η Αργεντινή θα ανταλλάξει τα ομόλογά της που διέπονται από το αμερικανικό δίκαιο με ομόλογα που υπάγονται στο δικό της δίκαιο. Μία τέτοια μετατροπή είναι χωρίς προηγούμενο στις αγορές κρατικών ομολόγων, σημειώνει η εφημερίδα.

Δικηγόροι και επενδυτές δηλώνουν ότι πρέπει να κατανοήσουν τώρα αυτό το σχέδιο, πώς θα γίνει δηλαδή η μετατροπή και τι θα σημάνει για τους κατόχους των ομολόγων. Εκτιμούν ότι είναι πιθανό να παραιτηθούν οι ομολογιούχοι από τα δικαιώματα τους με βάση  το αμερικανικό δίκαιο, δηλαδή και από την προσφυγή στο δικαστήιρο των ΗΠΑ που τους δικαίωσε. Θα πρέπει επίσης να παραιτηθούν και από την ασφάλεια της πληρωμής από αμερικανική τράπεζα.

Θα συνεχίσουν όμως οι επενδυτές να έχουν εισόδημα από τα ομόλογα της Αργεντινής που έχουν πολύ υψηλή απόδοση.

Η Αργεντινή αρνείται να πληρώσει τους επενδυτές-γύπες, funds δηλαδή που αγόρασαν σε εξευτελιστική τιμή τα ομόλογα της χώρας και τώρα απαιτούν να τα πληρωθούν στο ακέραιο. Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Αργεντινής που τους χαρακτήρισε «εκβιαστές», θέλουν να βγάλουν κέρδος 1.600%.

Το αμερικανικό δικαστήριο που εκδίκασε την υπόθεση αποφάσισε ότι η Αργεντινή δεν μπορεί να συνεχίσει να πληρώνει τους άλλους ομολογιούχους, αυτούς δηλαδή που αποδέχτηκαν το κούρεμα, αν πρώτα δεν πληρώσει και αυτούς που δεν το αποδέχτηκαν.  

13

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λουίτζι Μαντζιόνε: Λαϊκός ήρωας στα μάτια πολλών - Δέχεται χρήματα και γράμματα μέσα από τη φυλακή

Διεθνή / Λουίτζι Μαντζιόνε: Λαϊκός ήρωας στα μάτια πολλών - Δέχεται χρήματα και γράμματα μέσα από τη φυλακή

Οι αρχές καταδικάζουν την υποστήριξη που λαμβάνει ο Μαντζιόνε, με την Επίτροπο της NYPD, Jessica Tisch, να δηλώνει: «Η γιορτή υπέρ ενός ψυχρού εγκλήματος είναι σοκαριστική και αποτρόπαιη»
LIFO NEWSROOM
Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Τα δύο κρίσιμα ερωτήματα - Μυστήριο με το κίνητρο του δράστη

Διεθνή / Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Τα δύο κρίσιμα ερωτήματα - Μυστήριο με το κίνητρο του δράστη

Ο ύποπτος Ταλέμπ Α. οδηγήθηκε ενώπιον του ανακριτή - Τι έλεγε στο βίντεο που δημοσίευσε λίγο πριν νοικιάσει την μαύρη BMW X-5 και την οδηγήσει στη χριστουγεννιάτικη αγορά
LIFO NEWSROOM

σχόλια

6 σχόλια
Αν καταλαβαίνω σωστά το άρθρο καλούνται να ανταλλάξουν ομόλογα οι επενδυτές που έχουν ήδη δεχτεί το κούρεμα για να συνεχίσουν να πληρώνονται παρακάμπτοντας την απόφαση του αμερικανικού δικαστηρίου. Αν τους βγει είναι καλό για την Αργεντινή, καλό για τους επενδυτές που συμβιβάστηκαν και κακό για τους γύπες. Άρα μάλλον θα πρέπει να τους ευχόμαστε καλή επιτυχία και να μην είμαστε χαιρέκακοι.
Λάθος κατάλαβες:Αυτά που είναι το αμερικανικού δικαίου, είναι τα παλιά, που κρατάνε οι γύπες και άλλοι, και δεν τα έχουν αλλάξει με τα καινούργια, του αργεντίνικου.Το δικαστήριο στις ΕΠΑ έβγαλε απόφαση που απειλεί ότι εάν δεν πληρωθούν οι γύπες, που έχουν τα παλιά, δεν μπορούν να πληρωθούν ούτε αυτοί που έχουν τα καινούργια, μέσω των αμερικανικών τραπεζών (αυτό σημαίνει ακόμα και εάν οι τελευταίες χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά των ποσών σε μη αμερικανική τράπεζα).Το σχέδιο που ανακοίνωσε η Αργεντινή είναι να ανταλλάξουν όλοι οι υπόλοιποι που έχουν τα παλιά, εκτός από τους γύπες με καινούργια του αργεντίνικου και να αποδεχθούν τη μη πληρωμή τους από αμερικανική τράπεζα. Κοινώς τους ζητάει όποιες διαφορές να λύνονται από τα αργεντίνικα, δηλαδή σε "κούρεμα" να μην βρουν το δίκιο τους λόγω "συμφέροντος του Αργεντίνικου δημοσίου" και να δεχτούν να πληρωθούν από τράπεζες που είναι λιγότερο αξιόπιστες και με μικρότερο δίκτυο υποκαταστημάτων από τις αμερικανικές.Κοινώς να χάσουν μέρος των δικαιωμάτων τους υπέρ του Αργεντίνικου δημοσίου, δηλ. όχι καλό για τους επενδυτές-δανειστές του, αλλά μόνο για το ίδιο...
Μα γιατί δεν διαγράφει η Αργεντινή τα χρέη της με ένα νόμο και ένα άρθρο παρά τραβιέται 15 χρόνια τώρα σε δικαστήρια και η οικονομία της πνίγεται από την έλλειψη κεφαλαίων?Καλά, η Βουλή της Αργεντινής δεν έχει σκαλιά να σκίσουν οι βουλευτές τις δανειακές συμβάσεις της χώρας τους με τα διεθνές κεφάλαιο?
Προσπάθησαν να το κάνουν το "σκίσιμο" των ομολόγων, και τους έσχισαν οι γύπες. Μονομερή διαγραφή χρεών σημαίνει ασφαλιστικά μέτρα από τα δικαστήρια της Αμερικής και άλλων χωρών για κατάσχεση οτιδήποτε έχει η χώρα της Αργεντινής σαν ιδιοκτησία. Από τραπεζικές καταθέσεις, εμπορεύματα μέχρι και πλοία του πολεμικού ναυτικού! Ένα εκπαιδευτικό πλοίο του πολεμικού ναυτικού της Αργεντινής που βρέθηκε με τους εκπαιδευόμενους αξιωματικούς του σε λιμάνι της Γκάνας δεσμεύθηκε για κατάσχεση και το πλήρωμα των 330 ναυτικών αναγκάστηκε να επιστρέψει αεροπορικώς στην Αργεντινή. Όχι μόνο είναι υπό κατάσχεση το τρικάταρτο Libertad, αλλά η Αργεντινή πληρώνει το λιμάνι της Γκάνας $50,000 την ημέρα τέλη για το "παρκάρισμα".
Απειλεί τους γύπες για να τους υποχρεώσει να έρθουν σε συμβιβασμό. Αν περίμεναν τόσα χρόνια για να πληρωθούν στο ακέραιο δεν θα δεχτούν τον συμβιβασμό και την ανταλλαγή ομολόγων, ιδιαίτερα τώρα που έχουν ευνοϊκή δικαστική απόφαση. Αν η Αργεντινή είχε προτείνει κάποιο συμβιβασμό πριν από χρόνια θα είχε λύσει το πρόβλημα αυτό, δηλαδή της απειλούμενης χρεοκοπίας. Πάντως δεν υπάρχει διεθνής νομοθεσία στις χρεοκοπίες χωρών παρά μόνο κρατικές που σημαίνει αβεβαιότητα.
Δεν εκπλήσομαι να σου πως την αλήθεια. Ανέκαθεν σαν λαός επιλέγαμε να ζούμε στον μικρόκοσμο μας και κατα βούληση να μην κοιτάμε ποτέ εκτός συνόρων για να δούμε τι γίνεται. Για τον λόγο αυτό φτάσαμε ένα βήμα πριν την χρεοκοπία, γι αυτο τον λόγο δεν θα πάμε ποτέ μπροστά. Η Αργεντινή τραβιεται με αυτή την υπόθεση πάνω απο 15 χρόνια. Αν αυτά τα 15 χρόνια είχε κάνει ενα συμβιβασμό και πλήρωνε κανονικά τα χρέη της όπως όλες οι άλλες χώρες (βλ. Τουρκία, Βραζιλία κλπ) τώρα θα είχε ξεμπερδέψει και δεν αντιμετώπιζε χρόνο παρα χρόνο την χρεοκοπία. Αλλά είπαμε ζήτω η επανάσταση κατα του κεφαλαίου και του Αμερικανικού παράγοντα.