Ζελένσκι: «Δεν πιστεύουμε κανέναν»- Προετοιμάζεται για νέες επιθέσεις του ρωσικού στρατού

Ζελένσκι: «Δεν πιστεύουμε κανέναν»- Προετοιμάζεται για νέες επιθέσεις του ρωσικού στρατού Facebook Twitter
EPA/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT
0

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως δεν πιστεύει την υπόσχεση της ρωσικής πλευράς περί μείωσης της στρατιωτικής της δραστηριότητας, προσθέτοντας ότι ο στρατός του προετοιμάζεται για νέες εχθροπραξίες στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Οι νέες δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου έγιναν λίγη ώρα αφού η Μόσχα ανακοίνωσε προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Μαριούπολη, η οποία θα ισχύσει από σήμερα το πρωί στις 10:00, προκειμένου να δημιουργηθεί «ανθρωπιστικός διάδρομος» προς τη Ζαπορίζια.

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ χαρακτήρισε «παραπλάνηση» την κίνηση αυτή της Ρωσίας, οι δυνάμεις της οποίας πολιορκούν εδώ και εβδομάδες τη Μαριούπολη, το λιμάνι- πόλη στην Αζοφική Θάλασσα το οποίο θεωρείται στρατηγικής σημασίας καθώς συνδέει την προσαρτημένη Κριμαία με τις περιοχές που ελέγχουν οι φιλορώσοι αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.

«Δεν πιστεύουμε κανέναν, ούτε μία όμορφη φράση»

«Δεν πιστεύουμε κανέναν, ούτε μία όμορφη φράση», είπε ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια μαγνητοσκοπημένου διαγγέλματός του προς τους συμπατριώτες του το βράδυ της Τετάρτη προς Πέμπτη.

«Δεν θα εκχωρήσουμε τίποτα. Θα πολεμήσουμε για κάθε μέτρο της επικράτειάς μας. Παρατηρούμε επίσης συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων για νέα πλήγματα στην περιοχή του Ντονμπάς και προετοιμαζόμαστε για αυτό», σημείωσε.

Επιπλέον εκτίμησε ότι η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ είναι «συνέπεια του έργου των υπερασπιστών μας».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, ο Ντένις Πουσίλιν, δήλωσε ότι εντείνονται οι επιχειρήσεις στην περιοχή.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι όσο περισσότερος καιρός χρειάζεται για την απελευθέρωση των εδαφών μας, των περιοχές που βρίσκονται τώρα υπό ουκρανικό έλεγχο, τόσο περισσότερα θύματα και καταστροφή θα υπάρξει», επεσήμανε.

Στο Ντονέτσκ περιλαμβάνεται και η Μαριούπολη.

Κίεβο και Τσερνίχιβ

Η Ρωσία δεσμεύθηκε την Τρίτη να μειώσει «δραστικά» τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις εναντίον του Κιέβου και της γειτονικής πόλης Τσερνίχιβ, μετά τις ρωσοουκρανικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη.

Χθες ο Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ, εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, είχε επισημάνει ότι παρατηρήθηκε αποχώρηση κάποιων μονάδων του ρωσικού στρατού από την ουκρανική πρωτεύουσα και το Τσερνίχιβ, αλλά «όχι μαζική απομάκρυνση των ρωσικών στρατευμάτων από τις περιοχές αυτές», παρά τις υποσχέσεις της Μόσχας.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν στα ανατολικά «τον αποκλεισμό του Χάρκοβου, βομβαρδίζοντας με το πυροβολικό την πόλη», ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας.

«Στην κατεύθυνση του Ντονέτσκ ο εχθρός προσπαθεί να θέσει υπό τον έλεγχό του την Ποπάσνα, τη Ρουμπίνζε και να καταλάβει τη Μαριούπολη», πρόσθεσε.

Εξάλλου ο Βαντίμ Ντενισένκο, σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, δήλωσε σε ουκρανικά τηλεοπτικά δίκτυα ότι «οι Ρώσοι έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο της Μπρεστ (στη Λευκορωσία) για να βομβαρδίζουν τα εδάφη μας».

Πάντα στην ανατολική Ουκρανία ο ουκρανικός στρατός ανακατέλαβε έναν στρατηγικής σημασίας οδικό άξονα που συνδέει το Χάρκοβο με το Τσουγκουίβ. «Υπάρχουν πτώματα Ρώσων σκορπισμένα παντού», δήλωσε ένας Ουκρανός αξιωματικός. «Οι μάχες ήταν πολύ σφοδρές, συχνά σε απόσταση μόλις δέκα μέτρων. Διήρκησαν σχεδόν τρεις ημέρες».

Οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν επίσης, έπειτα από ένα μήνα, από την πόλη Τροστιανέτς.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χάθηκαν 500.000 αμερικανικά όπλα στο Αφγανιστάν – Στα χέρια τρομοκρατών μέσω Ταλιμπάν

Διεθνή / Χάθηκαν 500.000 αμερικανικά όπλα στο Αφγανιστάν – Στα χέρια τρομοκρατών μέσω Ταλιμπάν

Περισσότερα από 500.000 αμερικανικά όπλα που κατασχέθηκαν από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν φέρονται να έχουν χαθεί ή πουληθεί στη μαύρη αγορά - Μέρος αυτών έχει καταλήξει σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: «Αν δεν υπάρξει πρόοδος, οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας»

Διεθνή / Τραμπ: «Αν δεν υπάρξει πρόοδος, οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας»

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο τερματισμού της αμερικανικής διαμεσολάβησης – Απέφυγε να δεσμευτεί για συνέχιση της στρατιωτικής στήριξης προς το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Η κυβέρνηση Τραμπ ζητά αρχεία ξένων χρηματοδοτών του Χάρβαρντ

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ ζητά αρχεία ξένων χρηματοδοτών του Χάρβαρντ

Η κυβέρνηση Τραμπ κλιμακώνει την πίεση στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ζητώντας αναδρομικά στοιχεία ξένων χρηματοδοτήσεων και παγώνοντας 2,26 δισ. δολάρια σε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση, εν μέσω κατηγοριών για ανεπαρκή προστασία φοιτητών κατά των διακρίσεων
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Μόλυβδος και βαρέα μέταλλα σε 9 στις 10 οδοντόκρεμες – Ανησυχητικά ευρήματα ακόμη και σε παιδικά προϊόντα

Διεθνή / ΗΠΑ: Μόλυβδος και βαρέα μέταλλα σε 9 στις 10 οδοντόκρεμες – Ανησυχητικά ευρήματα ακόμη και σε παιδικά προϊόντα

Η έκθεση θέτει υπό αμφισβήτηση την ασφάλεια οδοντόκρεμων ευρείας κυκλοφορίας, ενώ αναδεικνύει την ανάγκη για αυστηρότερη νομοθεσία και ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού
LIFO NEWSROOM
Τζέι Ντι Βανς σε Βρετανία: «Καταργήστε τους νόμους υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ για να εξασφαλίσετε μια εμπορική συμφωνία»

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς σε Βρετανία: «Καταργήστε τους νόμους υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ για να εξασφαλίσετε μια εμπορική συμφωνία»

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Ουάσινγκτον μιλώντας στην Independent, ξεκαθάρισε πως ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έχει «εμμονή με την πτώση του δυτικού πολιτισμού»
LIFO NEWSROOM
Ελπίδες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας: Ο Τραμπ βλέπει τέλος στον «πόλεμο των δασμών» μέσα σε ένα μήνα

Διεθνή / Ελπίδες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας: Ο Τραμπ βλέπει τέλος στον «πόλεμο των δασμών» μέσα σε ένα μήνα

Ο Τραμπ δηλώνει ότι επίκειται εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας εντός ενός μήνα, μεσούσης της δασμολογικής σύγκρουσης - Οι γεωπολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις και το διπλωματικό παιχνίδι που εξελίσσεται παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM