Ζελένσκι στους Ελβετούς: «Στις τράπεζές σας τα χρήματα των ανθρώπων που ξεκίνησαν τον πόλεμο»

Ζελένσκι στους Ελβετούς: «Στις τράπεζές σας τα χρήματα των ανθρώπων που ξεκίνησαν τον πόλεμο» Facebook Twitter
Φωτ.: ΕΡΑ
0

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκε σήμερα στους Ελβετούς στη Βέρνη μέσω βιντεοκλήσης, επικρίνοντας εταιρίες όπως η Nestlé που συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία παρά τον πόλεμο.

Παράλληλα, ζήτησε το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων των στενών συνεργατών του Κρεμλίνου στις ελβετικές τράπεζες.

Σε μία ομιλία σε απευθείας σύνδεση με το Κίεβο, που απηύθυνε στους χιλιάδες πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το ελβετικό κοινοβούλιο στη Βέρνη, ο Ζελένσκι επέκρινε τις ελβετικές εταιρείες, κυρίως τη εταιρία τροφίμων Nestlé, που συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία.

«Τρώμε καλά. Ζούμε καλά, αυτό είναι το σύνθημα της Nestlé. Η εταιρεία σας που αρνείται να εγκαταλείψει τη Ρωσία. Ακόμη και τώρα, όταν η Ρωσία απειλεί άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όχι μόνο εμάς», δήλωσε ο Ζελένσκι.

«Οι δουλειές προχωρούν στη Ρωσία, ακόμη και όταν τα παιδιά μας πεθαίνουν και οι πόλεις μας κατεδαφίζονται» και όταν οι κάτοικοι της Μαριούπολης, πολιορκημένης ουκρανικής πόλης, είναι «χωρίς φαγητό, χωρίς νερό, χωρίς ηλεκτρισμό και κάτω από τους βομβαρδισμούς», κατήγγειλε.

Οι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση, ανάμεσά τους ο Ελβετός πρόεδρος Ιγκνάσιο Κασίς που είχε ανεβεί πάνω στη σκηνή μαζί με Ουκρανούς διπλωμάτες, μπόρεσαν να παρακολουθήσουν την 9λεπτη ομιλία του Ζελένσκι, που μεταφράστηκε στα γερμανικά, παρά κάποια παροδικά τεχνικά προβλήματα.

Στη σκηνή είχε αναρτηθεί ένα πανό που έγραφε «Αλληλεγγύη στην Ουκρανία. Σταματήστε τον πόλεμο τώρα». Αντιπολεμικοί διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες της Ουκρανίας.

«Πονάει», συνέχισε ο Ζελένσκι αναφερόμενος στις τράπεζες. «Τα χρήματα των ανθρώπων που ξεκίνησαν αυτόν τον πόλεμο βρίσκονται στις τράπεζές σας. Βοηθήστε μας να το πολεμήσουμε αυτό. Για να παγώσουν αυτά τα κεφάλαια των ολιγαρχών», ζήτησε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Είναι ανάγκη να παγώσουν εντελώς τα περιουσιακά στοιχεία αυτών των ανθρώπων και οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί. Και αυτή επίσης είναι μια μάχη ενάντια στο κακό, αλλά μπορείτε να την κάνετε», είπε ο Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε να αφαιρεθούν από τους Ρώσους αξιωματούχους οι περιουσίες και τα προνόμιά τους. Ο αριθμός των πλούσιων Ρώσων που διαμένουν στην Ελβετία έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

«Έχω εντυπωσιαστεί πολύ, αγαπητέ Βολοντίμιρ, από τη θέλησή σου να αντισταθείς», του απάντησε, στα αγγλικά, ο Ελβετός πρόεδρος Ιγκνάσιο Κασίς, ο οποίος πρόκειται να μεταβεί στα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας τη Δευτέρα.

«Μας εντυπωσιάζει το θάρρος με το οποίο ο λαός σας αγωνίζεται για την ελευθερία και την ειρήνη. Μας εντυπωσιάζει ο τρόπος που υπερασπίζεστε τις θεμελιώδεις αξίες του ελεύθερου κόσμου, που είναι και οι θεμελιώδεις αξίες μας», σημείωσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ουκρανία: Ο Τραμπ προτείνει «ταχύ τερματισμό» του πολέμου χωρίς αναφορά σε εδαφική ακεραιότητα

Διεθνή / Ουκρανία: Ο Τραμπ προτείνει «ταχύ τερματισμό» του πολέμου χωρίς αναφορά σε εδαφική ακεραιότητα

Κείμενο απόφασης 65 λέξεων για «ταχύ τερματισμό» του πολέμου χωρίς αναφορά στον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας φέρνει η κυβέρνηση Τραμπ στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
LIFO NEWSROOM
Σουδάν: Ασθένεια εξαπλώνεται μέσω του νερού - Τουλάχιστον 24 νεκροί

Διεθνή / Σουδάν: Ασθένεια εξαπλώνεται μέσω του νερού - Τουλάχιστον 24 νεκροί

Το ξέσπασμα της επιδημίας ακολούθησε επιδρομή drone στον κεντρικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Ουμ Νταμπακάρ, που προκάλεσε μεγάλο πρόβλημα ως προς την πρόσβαση σε πόσιμο νερό στην πόλη Κόστι
LIFO NEWSROOM