Το γκέτο-χταπόδι

Το γκέτο-χταπόδι Facebook Twitter
0
Σαββατο, 11:30 μ.μ., Αττικόν

Σήμερα είναι η βραδιά του μεγάλου ματς Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός. Όπως έχουμε κάτσει με την Κατερίνα στο Αττικόν, αναρωτιέμαι αν θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι πιο γυναικείο από αυτό που κάνουμε: να βλέπουμε ταινία του Γούντι Άλεν, περιτριγυρισμένες από άλλες γυναίκες, καθισμένες σε κόκκινα βελούδινα καθίσματα. Μια από τις λίγες εξαιρέσεις είναι ο γεροντομποέμ κύριος δίπλα μας με τα άσπρα μαλλιά, το ροζ πουκάμισο, το τζιν μπουφάν και παντελόνι, που μας μιλάει συνέχεια, ακόμα και την ώρα των διαφημίσεων. Στο διάλειμμα που φεύγει η φίλη του μιλάμε με την Κατερίνα για κάτι γνωστούς μας που χωρίζουν όταν πετάγεται γι' άλλη μια φορά. «Ναι, αλλά οι άντρες είναι προγραμματισμένοι να είναι άπιστοι, δεν είναι το ίδιο με τις γυναίκες. Είναι στο γονίδιό τους». «Α, μάλιστα», του λέει η Κατερίνα και χαμογελάει. Συνεχίζουμε να μιλάμε ακάθεκτες. «Τι, δεν με πιστεύετε;». Άντε πάλι, σκέφτομαι. «Η απιστία δεν είναι ωραίο πράγμα». προσθέτω εγώ με διδακτικό τόνο (πφφφ). «Συγγνώμη, μιλάμε για δυο ανθρώπους που είναι παντρεμένοι 5 χρόνια τώρα», προσθέτει η Κατερίνα. «Α, εγώ δεν ξέρω από αυτά, 5 μήνες έμεινα παντρεμένος», απαντάει.«Μμμμ, γιατί άραγε;», του λέω και του χαμογελάω γλυκά. Ακολουθεί κήρυγμα για το πώς ο άντρας είναι ένα ρωμαλέο ον των σπηλαίων, που πρέπει να αφήσει τον ζουμερό του καρπό δεξιά κι αριστερά για να φυτρώσουν χιλιάδες μικροί πολεμιστές που θα παίζουν μαζί του μπάλα. Υπο άλλες συνθήκες τωρα θα έκανα πάρτι ειρωνείας, αλλά βαριέμαι. Δεν χρειάζεται εξάλλου, με το που γυρνάει η φίλη του ζαρώνει στη θέση του.

Κυριακή, 04:30 μ.μ., Ομόνοια

Περπατάμε στο κέντρο. Θυμάμαι που πριν από μερικά χρόνια η Ομόνοια ήταν η επικίνδυνη περιοχή της πόλης και σιγά-σιγά όλο και περισσότερες γειτονιές έγιναν επικίνδυνες - το γκέτο απλώθηκε σαν το χταπόδι. Ανηφορίζω τη Σταδίου και μετράω άστεγους ή ανθρώπους που ζητιανεύουν στη Σταδίου - δώδεκα. Στη γειτονιά μας υπάρχει πάντα ένας άστεγος που ζητιανεύει μεταξύ του ζαχαροπλαστείου Αγαπητός και του Τζόκερς -είναι ψηλός και ξανθός με μούσια- τα βράδια κοιμάται σε ένα σλίπινγκ μπαγκ στην αρχή της οδού Κολοκοτρώνη. Θέλω να του μιλήσω, αλλά δεν ξέρω τι να του πω.

Δευτέρα, 8:00 μ.μ., στη στάση του προαστιακού

Περιμένω να έρθει ο προαστιακός, στην Παλλήνη. Δεν εχω ξανάρθει σε αυτήν τη στάση. Κοιτάω τα αυτοκίνητα που περνάνε δεξιά κι αριστερά και εχώ βάλει τα χέρια μου στις τσέπες γιατι κρυώνω, όταν βλέπω μια παλιά γνωστή μου. Μπαίνουμε μαζί στο βαγόνι, κάθεται απέναντί μου. Εγώ κοιτάω λίγο απ' έξω - μου αρέσει πάντα να κοιτάω το τοπίο στα Μεσόγεια: οι ελιές και τα αμπέλια μού θυμίζουν πάντα ότι είμαι στην Αττική. Μ' έχει πιάσει αμηχανία, δεν είμαι σίγουρη ότι έχω κάτι να της πω. Μου λέει ότι δεν έβρισκε δουλειά με τίποτα και έτσι έχει πιασει δουλειά ως πωλήτρια σε μαγαζί ρούχων. «Εσύ έχεις ασφάλιση;», με ρωτάει. «Ναι». «Αντε!», μου λέει λίγο έκπληκτη, λίγο στενοχωρημένη. «Εγώ τίποτα. Κανείς δεν μου δίνει ασφάλιση. Τον προηγούμενο μήνα δουλέψα αρκετά, οπότε κάπως τα κατάφερα, αλλά τώρα δεν ξέρω. Ελπίζω να φτιάξουν τα πράγματα και να έχουμε δουλειά τον επόμενο μήνα». Τουλάχιστον έχει ήλιο έξω, σκέφτομαι, είναι το μόνο πραγμα που με αποζημιώνει πλέον στην Αθήνα.

ΥΓ.: Έχω ακούσει πλέον καμιά εικοσαριά φορές την ατάκα «φέτος τον χειμώνα θα τον περάσουμε μέσα. Θα μαγειρεύουμε και θα βλέπουμε ταινίες». Κανείς δεν έχει χρήματα πλέον, ούτε καν στις φαντασιώσεις του. Φέτος, λοιπόν, θα είμαστε όλοι θεόχοντρα βαρελάκια που θα σέρνονται από καναπέ σε καναπέ τυλιγμένα με κουβέρτες.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λόφος Φιλοπάππου: Ξερά δέντρα, παραίτηση και παρακμή

Αθήνα / Λόφος Φιλοπάππου: Ξερά δέντρα, παραίτηση και παρακμή

Ένα άψυχο φυσικό τοπίο με ξερά δέντρα και κομμένους κορμούς είναι η δυσάρεστη έκπληξη που αντικρίζει κανείς ανεβαίνοντας στον λόφο του Φιλοπάππου. Ποια είναι η ευθύνη του δήμου, τι καταγγέλλουν οι πολίτες, τι λέει το υπουργείο Πολιτισμού και τι δηλώνει η Αγνή Πικιώνη, πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Δημήτρης Πικιώνης».
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Athens Talks»: Μια πλατφόρμα διαλόγου για τη βιωσιμότητα και τη συμπερίληψη

Αθήνα / «Athens Talks»: Μια πλατφόρμα διαλόγου για τη βιωσιμότητα και τη συμπερίληψη

Η Περιφέρεια Αττικής δημιούργησε μια νέα πλατφόρμα, μέσω της οποίας υποστηρίζει ότι θέλει να φέρει κοντά ανθρώπους και πρωτοβουλίες που έχουν κοινό σημείο προβληματισμού τη βιωσιμότητα του Λεκανοπεδίου.
LIFO NEWSROOM
Δεν πεθαίνουν μόνο οι μουριές στην Αθήνα. Tώρα πεθαίνουν και οι όμορφοι συριακοί Ιβίσκοι

Αστικό πράσινο / Δεν πεθαίνουν μόνο οι μουριές στην Αθήνα. Tώρα πεθαίνουν και οι συριακοί ιβίσκοι

Εκατοντάδες δέντρα της Αθήνας πεθαίνουν. Είναι συριακοί ιβίσκοι που ξεραίνονται ο ένας μετά τον άλλο, από μια ασθένεια που πρώτη φορά επελαύνει στο αστικό πράσινο. Η LiFO έμαθε ποια είναι η μυστηριώδης ασθένεια που αποδεκατίζει τους ιβίσκους και ρώτησε τον δήμο τι κάνει γι' αυτό.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φαληρικός Όρμος: Δυναμική επανεκκίνηση για τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Αττικής

Αθήνα / Φαληρικός Όρμος: Δυναμική επανεκκίνηση για τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Αττικής

Στην τελική τροχιά για την υλοποίησή του μπαίνει το πρότυπο πάρκο στον Φαληρικό Όρμο, το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης που έχει γίνει ποτέ στην Περιφέρεια Αττικής. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή του, πώς διασώθηκε στο παρά πέντε και ποιο θα είναι το προφίλ του έργου.
LIFO NEWSROOM