Φαγητό στην Αθήνα: Τέχνες και γαστρονομία

Φαγητό στην Αθήνα: Τέχνες και γαστρονομία Facebook Twitter
0
Φαγητό στην Αθήνα: Τέχνες και γαστρονομία Facebook Twitter
Vezene

Για το απόγευμα της Κυριακής. Οι εμπνεύσεις του Άρη Βεζενέ αποδείχτηκαν ιδιαίτερα νόστιμες τα τελευταία χρόνια για όσους ακολούθησαν τις προτάσεις του. Ο γνωστός σεφ που έχει γίνει δημοφιλής χάρη στην απλή και γεμάτη πραγματισμό κουζίνα του προτείνει τώρα για την προεορταστική Αθήνα χαλαρά κυριακάτικα απογεύματα γεμάτα γεύσεις, που σκορπίζουν χαμόγελα ευχαρίστησης υπό τους τζαζ ήχους του Philippe Sarde. Το μενού του Vezene θα είναι, όπως ο ίδιος ο Άρης λέει, εμπνευσμένο από την ταινία του Μάρκο Φερέρι La Grande Bouffe, αλά καρτ αλλά και με πιάτα ημέρας, σχεδιασμένα γύρω από την ιδέα της πληθωρικότητας. Οι τεχνικές του καπνού, της θράκας ξύλου ελιάς και της ροτισερί θα κυριαρχήσουν όπως πάντα στην κουζίνα του Άρη, ο οποίος διαλέγει πρώτες ύλες, όπως η φραγκόκοτα, η μοσχοβίτικη πάπια, το χωριάτικο κοτόπουλο, οι πίτες, τα κυνήγια με χοντρά ζυμαρικά και τα αυγά, με σκοπό να μεταφέρει διάθεση θαλπωρής και πληθωρικές γαστρονομικές εμπειρίες σε μια τελετουργία μακράς επίγευσης. Το κυριακάτικο late lunch στις 3 μ.μ. έως και early dinner μέχρι τις 12 θα τρέξει και τις Κυριακές του Δεκεμβρίου στο γνωστό εστιατόριο, το οποίο θα λειτουργήσει παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, ενώ θα παραμείνει κλειστό 25 Δεκεμβρίου και 1η Ιανουαρίου.
☛ Vezene, Βρασίδα 11, Αθήνα, 210 7232002


Από την Κρήτη έρχομαι. Από όλες τις τοπικές ελληνικές κουζίνες που δίνουν τα τελευταία χρόνια σε πολλά καινούργια εστιατόρια την αφορμή για στενές σχέσεις με την παράδοση, η κρητική είναι εκείνη που κερδίζει τις προτιμήσεις. Και όχι τυχαία, αφού πρόκειται για μια κουζίνα με ισχυρή προσωπικότητα και ολοκληρωμένη ταυτότητα, που διαθέτει πολλούς φανατικούς οπαδούς. Το Ξαθέρι, στην Καισαριανή, είναι το πιο φρέσκο εστιατόριο αυτής της ομάδας και διαφέρει στη ματιά από τα περισσότερα εστιατόρια που έχουν επιλέξει να υπηρετήσουν την κρητική κουζίνα. Ο χώρος του, μοντέρνος, με απλές γραμμές, εντυπωσιακά φωτιστικά και μεγάλη μπάρα. Όμως τον πρώτο λόγο έχουν το φαγητό και ο κατάλογος, που, ακολουθώντας τις προσταγές της κρητικής κουζίνας, έχει τα περισσότερα από αυτά που περιμένεις να βρεις σε ένα αντίστοιχο εστιατόριο. Ο ντάκος με ντομάτα (€5) ήταν τυπικός, χωρίς εξάρσεις στο τυρί ή στο ελαιόλαδο που θα τον απογείωναν, ενώ η μαραθόπιτα ήταν πλούσια και αρωματική (€4,50). Ωραίο το χειροποίητο φύλλο στα καλτσούνια με μυζήθρα (€4,90) ή χόρτα (€5,50), αν και είχαν ξεφύγει στο τηγάνι. Καλή ιδέα με νόστιμο αποτέλεσμα ήταν το απάκι κοτόπουλου του Χάσικου, φτιαγμένο με γραβιέρα και κρασί (€7,10). Τα σπιτικά ντολμαδάκια (€5,50) έχαναν σε άρωμα, αλλά οι τσιγαριαστές μπουκίτσες χοιρινού με δενδρολίβανο (€6,20) ήταν εξαιρετικός μεζές. Εξίσου καλές ήταν οι τσικαλάτες πατάτες (€3), κομμένες κυδωνάτες και τραγανές, πασπαλισμένες με ρίγανη. Αν ζητήσεις κρητικό τυρί, θα σου φέρουν εξαιρετική γραβιέρα από την Ασή Γωνιά. Ωραίες επιλογές ακούγονταν τα κουκιά ματσαντά από τα Βρύσινα με κρομμύδι (4,50), τα κλασικά αυγά με στάκα (€5,90) και το σπληνάντερο (€7,50). Στα κυρίως πιάτα ξεδιπλώνονται όλη η νοστιμιά και το μεγαλείο της απλότητας της κρητικής κουζίνας. Το αρνάκι με σταμναγκάθι (€9,40) έδενε κάτω από ένα ελαφρύ αυγολέμονο το μελωμένο κρέας με ένα σωστά μαγειρεμένο χορταρικό με την εθιστική πικράδα του. Το καλό χέρι του σεφ Νίκου Διενή φαινόταν και στο παραδοσιακό πιλάφι με κατσικάκι, όπου το ρύζι ήρθε ιδανικά χυλωμένο στον ζωμό του κρέατος και ξεχείλιζε από νοστιμάδα. Στα κρασιά υπάρχουν λίγες επιλογές από εμφιαλωμένα – το Βιδιανό του Αλεξάκη έδεσε ωραία με τα πιάτα. Αξιοπρόσεκτος είναι ο χύμα Μαρουβάς, το κρητικό κρασί που ξεχωρίζει με τον ατίθασο χαρακτήρα του. Τις Κυριακές θα φας με συνοδεία ζωντανής κρητικής μουσικής.

☛ Ξαθέρι, Εθνικής Αντιστάσεως 2 Καισαριανή, 210 7231719


Κουζίνα οικεία και εκλεπτυσμένη. Τα καινούργια πιάτα που παρουσίασε στο χειμερινό του μενού το Baku, το εστιατόριο του ξενοδοχείου The Margi στη Βουλιαγμένη, επιβεβαιώνουν τη συνεχή βελτίωση που χαρακτηρίζει την κουζίνα του γνωστού ξενοδοχείου στην πορεία του χρόνου. Ταυτόχρονα δικαιώνουν τις επιλογές που έχουν γίνει στη νέα εποχή του, με τον Παναγιώτη Γιακαλή στη θέση του executive chef, ο οποίος έχει ανεβάσει ψηλά τον πήχη των επιδόσεων αλλά και των προσδοκιών που γεννούν. Η κουζίνα του Baku είναι ταυτόχρονα οικεία, εκλεπτυσμένη, προσιτά δημιουργική και άψογη τεχνικά. Ιδιαίτερα σημαντικό για το εστιατόριο είναι το γεγονός ότι έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς η φάρμα του που έχει δημιουργηθεί στα Καλύβια, επιτρέποντας την παραγωγή ικανής ποσότητας ελεγχόμενων πρώτων υλών για την κουζίνα. Η μαγειρική τέχνη του σεφ και το πάθος του αποκαλύπτονται στα πιάτα του που θυμίζουν ζωγραφικούς πίνακες. Εξαιρετικό πιάτο αποδεικνύεται η σούπα αγκινάρας Ιερουσαλήμ με κοτόπουλο Βraise πάνω σε πουρέ από μανιτάρια πορτσίνι και δίπλα μια φινετσάτη μπρουσκέτα με πατέ φουαγκρά που συνοδεύεται όμορφα με τσάτνεϊ αχλαδιού. Εξίσου ψηλά στην κλίμακα της γευστικής αξιολόγησης ανεβαίνει και το ταρτάρ από δύο είδη σολομού (gravlax και μαριναρισμένο),που πάνω του αναπαυόταν μια χρυσαφένια μπάλα από κρούστα ψωμιού, η καρδιά της οποίας αποκάλυπτε κρόκο αυγού και το σύνολο έδενε με διακριτική σος γιαουρτιού και γουασάμπι. Γευστικό και ισορροπημένο ήρθε και το λαυράκι πάνω σε σταμναγκάθι, όπου την ένταση χάριζε ο λευκός ταραμάς, κάνοντας ωραίο γάμο με το σοταρισμένο καλαμάρι, και μια πινελιά θάλασσας που έδινε η αχινοσαλάτα. Ανάλαφρο το επιδόρπιο, με πρωταγωνιστές τα εσπεριδοειδή που χάριζαν τα αρώματα και τη γεύση τους στο μιλφέιγ λεμονιού, το οποίο συνόδευε φιλέτο πορτοκαλιού και παγωτό από Grand Marnier. Στο Baku, εκτός από το φαγητό, θα απολαύσεις το πραγματικά χαλαρωτικό περιβάλλον, τη φιλοξενία και την αληθινή φροντίδα.

☛ Baku, Λητούς 11, Βουλιαγμένη (ξενοδοχείο The Margi), 210 9670924


Άρωμα Ιταλίας με ποιότητα. Η καινούργια σεζόν βρίσκει το μενού του Vinarte στη Γλυφάδα με νέα πιάτα και μεγαλύτερη ποικιλία ορεκτικών, που δίνουν ιδέες για τη συνοδεία του κρασιού. Για να ερεθίσεις την όρεξη, ξεκινάς με πετυχημένη μπρουσκέτα με μανιτάρια και γκοργκοντζόλα (€7 η μεγάλη και €3,50 η μικρή) που δίνει τη γευστική ένταση ευχάριστα. Τσιμπολογάς τις μπουκιές μελιτζάνας με provola και μυρωδάτη σάλτσα ντομάτας (€5,50) που σε στέλνουν στην Τοσκάνη. Για πιο δημιουργική επιλογή, θα στραφείς στη μους ρικότας με κόκκινο πιπέρι, καπνιστή πέστροφα και χέλι (€6,50), όπου οι γεύσεις και οι υφές ισορροπούν όμορφα. Ένα από τα δυνατά χαρτιά του μενού είναι η πίτσα Contandina, μια τυπική πίτσα της Βόρειας Ιταλίας με πατάτα, δενδρολίβανο και πανσέτα που έρχεται καλοφτιαγμένη και ευωδιαστή και βάζει σε δοκιμασία τους σιελογόνους – τρώγεται απνευστί. Το ζουμερό φιλέτο που συνοδεύεται με πατάτες στυλ country βρίσκει το οινικό του ταίρι ανάμεσα στις 120 ετικέτες κρασιού του Vinarte. Από τη λίστα των γλυκών κρασιών σίγουρα θα βρεις αυτό που θα ταιριάξει με τη νέα Sbrisolona –τυπικό γλυκό της Μάντοβας– με ricotta και φλοίδες λεμονιού. Το ενδιαφέρον σου θα μονοπωλήσουν οι ποικιλίες ελληνικών και ιταλικών τυριών ή αλλαντικών που θα σταθούν γευστικά δίπλα σε ένα ιταλικό κρασί, όπως αυτά από τη σειρά «Telos», στο λευκό και τις ποικιλίες chardonnay και garganega ή ένα ερυθρό amarone. Live βραδιές δίνουν τον χαρούμενο τόνο τις Πέμπτες και, φυσικά, η τέχνη δίνει το παρών με τη φωτογραφική έκθεση τοπίων από τη Βόρεια Ιταλία.

☛ Vinarte, Μαραγκού 18, Γλυφάδα, 2108941511

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ