Γύρω απ' τον Λευκό Πύργο (μέσα δεκ. '60)
Μεταξύ του Μεγάρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και του Λευκού Πύργου υπάρχει αναρτημένη επιγραφή, που νομίζω λέει "Φεστιβάλ Κινηματογράφου". Αριστερά, μπροστά στον Πύργο, το Βασιλικό Θέατρο.
Πλατεία Αριστοτέλους (περ. 1960)
Ο ευρύτερος χώρος της πλατείας φωτογραφημένος από τη θάλασσα. Η πλατεία είναι διαμορφωμένη, αλλά περιβάλλεται μόνο από ορισμένα από τα κτήρια που βλέπουμε σήμερα. Κατά τα λοιπά, θερινοί κινηματογράφοι, κάπου πέντε. Το κτήριο στη γωνία με την οδό Αριστοτέλους δεξιά είναι το ξενοδοχείο "Ολύμπιον", η ανέγερση του οποίου είχε ξεκινήσει προπολεμικά. Ο πόλεμος το βρήκε ακόμα "στα μπετά" και ολοκληρώθηκε γύρω στα 1950. Στο άκρο αριστερά το ξενοδοχείο "Mediterranean Palace", που κατεδαφίστηκε, δολίως, απ' ότι συζητείται, μετά τον σεισμό του 1978.
Άποψη από το Λευκό Πύργο προς τη Νέα Παραλία (περ. 1960)
Ο Νίκος Στουρνάρας αποτυπώνει στο φακό μια από τις πιο σημαντικές αλλαγές στην εικόνα της Θεσσαλονίκης, τη διαμόρφωση της Νέας Παραλίας. Η επιχωμάτωση έχει γίνει, αλλά ο χώρος είναι ακόμα πλήρως αδιαμόρφωτος. Εκεί θα υψωθούν αργότερα το Makedonia Palace και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, αλλά και οι πανύψηλες προνομιούχες πολυκατοικίες της Λεωφ. Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Η Ροτόντα και η γειτονιά της (αρχές δεκ. '60)
Η παλιά γειτονιά γύρω από τη Ροτόντα είχε μείνει ανέπαφη από την καταστροφική πυρκαγιά του 1917. Τα τμήματα που βλέπουμε εδώ σε άμεση γειτνίαση με το μνημείο κατεδαφίστηκαν τελευταία τις δεκαετίες '60 και '70 στο πνεύμα της ανάδειξής του με την απελευθέρωση του χώρου γύρω του.
Παναγία Χαλκέων (δεκ. '60)
Μπροστά μας η Εγνατία και αριστερά η οδός Χαλκέων με τα παλιά, όμορφα, χαμένα πια, κτήριά της...
Ο πύργος του ΟΤΕ στη ΔΕΘ υπό κατασκευή (1969)
Το νέο τοπόσημο της Θεσσαλονίκης με φόντο τα παλαιότερα, τον Λευκό Πύργο και το Μέγαρο της ΧΑΝΘ. Σχεδιασμένος από τον αρχιτέκτοντα Αλέξανδρο Αναστασιάδη, κατασκευάστηκε από την εργοληπτική εταιρεία "«ΚΛ. Δ. ΣΦΕΤΣΙΟΣ- ΑΠ. Χ. ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ Ο.Ε.», πρόδρομο της σημερινής ΔΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗΣ και ολοκληρώθηκε το 1970.
Αρχές της δεκαετίας του '60
Η θάλασσα πλημμυρίζει τη Λεωφόρο Νίκης. Η οδός αριστερά η Στρατηγού Καλλάρη.
Εγνατία και Βενιζέλου (περ. 1960)
Αριστοτέλους και Τσιμισκή (1962)
Αψίδα του Γαλέριου
Απόλυτα σουρεαλιστική σύνθεση για carte-postale... Οι κυρίες με τις παραδοσιακές στολές ποζάρουν μες τα χώματα και το παρκαρισμένο αυτοκίνητο με φόντο την αψίδα του Γαλλερίου στη Θεσσαλονίκη. Και μέσα στο μπάχαλο να κι ένα γιαπί δεξιά δίπλα σε μια κατεδάφιση...
Εγνατία (1964)
Αριστερά το τζαμί Χαμζάρ Μπέη, γνωστό και ως "Αλκαζάρ", από τον κινηματογράφο που λειτουργούσε στην αυλή του.
Από τα κτήρια αριστερά, στο τετράγωνο μεταξύ Συγγρού και Ίωνος Δραγούμη, τα δύο ακραία την έχουν γλιτώσει. Στο αριστερά μάλιστα εξακολουθεί να λειτουργεί το ξενοδοχείο "Εμπορικόν".
Έρευνα και κείμενα, με την συνεργασία της σελίδας του Facebook «Μεταμορφώσεις της πόλης - και όχι μόνο»
σχόλια