Μπορεί η Αθήνα να ανταποκριθεί στην τουριστική έκρηξη;

Μπορεί η Αθήνα να ανταποκριθεί στην τουριστική έκρηξη; Facebook Twitter
Όταν χτίζεις, παράγεις κάτι πολύ πιο σύνθετο από απλές κλίνες, τετραγωνικά μέτρα χώρου και παροχές. Συνθέτεις κόσμους, προτείνεις αξίες και καλλιεργείς συμπεριφορές. Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0


— Ποιες είναι οι συνέπειες του υπερτουρισμού για την Αθήνα; Χρειάζεται να μπει ένα όριο; Έχει η πόλη τις υποδομές για να αντέξει πολυπληθή κύματα τουριστών;
Το ζήτημα της έκρηξης του τουρισμού έχει συζητηθεί πολύ. Πιστεύω πως έχει έρθει πια η ώρα να κάνουμε ένα βήμα παραπέρα. Προκειμένου να λειτουργήσουμε έξυπνα και αποτελεσματικά πρέπει πρώτα να συνειδητοποιήσουμε και να αποδεχτούμε κάποια δεδομένα που δεν θα αλλάξουν ούτε εύκολα ούτε γρήγορα. Αυτά οφείλουμε να τα παρακάμψουμε. Πρέπει να δεχτούμε πως πιθανότατα δεν θα γίνουν οι μεγάλες, θαρραλέες παρεμβάσεις που θα θέλαμε από τους πολιτικούς για να ελεγχθεί το φαινόμενο του τουρισμού. Οι πολιτικοί λειτουργούν συχνά μυωπικά, ακολουθώντας αυτά που τους ζητούν οι περισσότεροι, αλλιώς δεν ξαναεκλέγονται. Επομένως, δεν θα υλοποιηθεί κανένα μεγάλης κλίμακας χωροταξικό ή πολεοδομικό σχέδιο που θα επιχειρήσει να ρυθμίσει στρατηγικά το ζήτημα.

Αν διαβάσει κανείς ιστορία της πολεοδομίας στην Ελλάδα, θα διαπιστώσει πως πρόκειται για μια ιστορία μεγάλων ρυθμιστικών σχεδίων που δεν εφαρμόστηκαν ποτέ. Αυτό δεν είναι απαραίτητα όσο αρνητικό ακούγεται. Δυστυχώς, έχει αποδειχθεί διεθνώς πως οι μεγαλεπήβολες πολεοδομικές παρεμβάσεις σπάνια έχουν τις προσδοκώμενες θετικές επιπτώσεις στις πόλεις όπου εφαρμόζονται. Αντίθετα, έχουν συχνά πολύ αρνητικές συνέπειες. Πρόκειται για κοινό μυστικό μεταξύ αρχιτεκτόνων και πολεοδόμων που δύσκολα διαρρέει εκτός πεδίου.

«Πρέπει να δεχτούμε πως πιθανότατα δεν θα γίνουν οι μεγάλες, θαρραλέες παρεμβάσεις που θα θέλαμε από τους πολιτικούς για να ελεγχθεί το φαινόμενο του τουρισμού». 

— Τι θα λέγατε ότι πρέπει να αλλάξει; Ποιο θα θεωρούσατε ως ένα μεγάλο λάθος;
Αν θέλουμε να εκμεταλλευτούμε έξυπνα τη συγκυρία της τουριστικής έκρηξης με στόχο τη μεγιστοποίηση της υπεραξίας στο παρόν και στο μέλλον, πρέπει να λειτουργήσουμε στρατηγικά, ο καθένας στο δικό του μετερίζι. Αυτό δεν είναι κάτι που μπορούν να κάνουν όλοι. Όμως οι «ψαγμένοι» μπορούν, οι λίγοι μεν, αλλά επιδραστικοί πολίτες που δημιουργούν παραδείγματα τα οποία στη συνέχεια μιμούνται οι υπόλοιποι. Ένα πρώτο βήμα είναι να σταματήσουμε να επαναλαμβάνουμε αυτό που κάναμε ως τώρα, ακολουθώντας την οικογένειά μας ή το δίκτυο των «γνωστών» μας. Αυτά αναπαράγουν την κοινοτοπία και μας οδηγούν νομοτελειακά σε αδιέξοδο.

cover
Μυρτώ Κιούρτη, 
αρχιτέκτονας και διδάκτωρ του ΕΜΠ

Αντίθετα, πρέπει να αναζητήσουμε συμβούλους, συνομιλητές και συνεργάτες ανάμεσα σε αυτούς που έχουν τολμήσει να κάνουν διαφορετικά βήματα. Τα νέα ευφυή παραδείγματα θα προκύψουν όταν συνεργαστούμε με εκείνους που καινοτομούν στον τομέα τους. Γνωρίζουμε πως πλανητικού επιπέδου εξελίξεις αλλάζουν τα δεδομένα. Η κλιματική αλλαγή είναι μία. Οι αναδυόμενες μεσαίες τάξεις της Ασίας και της Αφρικής είναι μια άλλη. Το να κυνηγάμε τα μεγάλα νούμερα σήμερα είναι σαν να κυνηγάμε την ουρά μας.

Ούτε είναι έξυπνη στρατηγική η απομάκρυνση από τον τουρισμό και ο περιορισμός του. Το κλειδί βρίσκεται στην επιλογή των επισκεπτών και στη σχέση που θα αναπτύξουμε μαζί τους. Χρειάζεται να δημιουργήσουμε και να συντηρήσουμε περιβάλλοντα που θα μαγνητίσουν το κοινό που επιθυμούμε κάτω από συνθήκες που εμείς ορίζουμε.

Τα περιβάλλοντα αυτά πρέπει να τα δημιουργήσουμε σε συνεργασία με εξαίρετους αρχιτέκτονες. Όταν χτίζεις, παράγεις κάτι πολύ πιο σύνθετο από απλές κλίνες, τετραγωνικά μέτρα χώρου και παροχές. Συνθέτεις κόσμους, προτείνεις αξίες και καλλιεργείς συμπεριφορές. Ο συμβατικά πολυτελής χώρος προς τον οποίο προσανατολιζόμαστε σήμερα είναι ήδη ξεπερασμένος από τα πράγματα. Ελκύει έναν κόσμο που αντιμετωπίζει τους προορισμούς ως προϊόντα κατανάλωσης, και αφού τους «χορτάσει» φθείροντάς τους, τους εγκαταλείπει για τον επόμενο προορισμό.

Αντίθετα, εμείς έχουμε μόνο να κερδίσουμε αν στοχεύσουμε σε επισκέπτες που θα νοιαστούν όχι μόνο για το φυσικό αλλά και για το ανθρωπογενές περιβάλλον μας και θα θελήσουν να συνδεθούν μ’ αυτό σε μεγαλύτερο βάθος, έστω και προσωρινά. Αυτό όμως προϋποθέτει ότι οι ίδιοι αντιλαμβανόμαστε αυτό που είμαστε και το εξελίσσουμε δημιουργικά, αντί να προσπαθούμε να αντιγράψουμε παθητικά το χθεσινό «κόνσεπτ» του Λονδίνου ή της Νέας Υόρκης.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σου με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

φειδίας

Ρεπορτάζ / Φειδίας: Ο Κύπριος YouTuber που το διασκεδάζει στην Ευρωβουλή με τη στήριξη του Μασκ

Ο 24χρονος Φειδίας Παναγιώτου έχει πει πως ήθελε μια δουλειά όπου θα μπορούσε να διασκεδάζει και να πληρώνεται. Τελικά, εκλέχθηκε ως ανεξάρτητος στην Ευρωβουλή, ξεπερνώντας ιστορικά κόμματα, και περηφανεύεται ότι έχει «το respect του πιο ισχυρού ανθρώπου στον κόσμο».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
H νέα εποχή Τραμπ και η ακροδεξιά των νοικοκυραίων

Lifo Videos / H νέα εποχή Τραμπ και η ακροδεξιά των νοικοκυραίων

Απειλείται η δημοκρατία από την ολιγαρχία των πλουσίων; Θα έχει συνέχεια η εκεχειρία στη Γάζα; Γιατί η ακροδεξιά μετατοπίζεται από το περιθώριο στο κέντρο της πολιτικής ζωής; Και πού βρίσκεται η αριστερά σήμερα; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον συγγραφέα και δημοσιογράφο της «Καθημερινής», Πέτρο Παπακωνσταντίνου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ και το fact-checking

Οπτική Γωνία / Πώς ο Ζούκερμπεργκ υποτάχθηκε στις διαθέσεις των Τραμπ και Μασκ

Μετά το Χ του Μασκ, μερικές ακόμα μεγάλες πλατφόρμες υιοθετούν το ανεξέλεγκτο μοντέλο της χωρίς έλεγχο διακίνησης εκατομμυρίων πληροφοριών που επηρεάζουν και καθοδηγούν πολιτικές και κοινωνικές στάσεις. Παράλληλα, δεν θα επιβάλλουν όρια στη συμπεριφορά, ακόμα κι αν προσβάλλει ή ταπεινώνει κάποιους. Πλέον η ρητορική μίσους θα επιτρέπεται.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Δέκα χρόνια από την «πρώτη φορά αριστερά»

Οπτική Γωνία / Δέκα χρόνια από την «πρώτη φορά αριστερά»

Τι άφησε πίσω της η «πρώτη φορά αριστερά»; Σχολιάζει ο καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών και διευθυντής του Εργαστηρίου Πολιτικής και Θεσμικής Θεωρίας και Ιστορίας των Ιδεών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστείδης Χατζής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Στροφή προς την «αρρενωπότητα» και άλλες (ιμπεριαλιστικές) ονειρώξεις.

Οπτική Γωνία / Στροφή προς την «αρρενωπότητα» και άλλες (ιμπεριαλιστικές) ονειρώξεις

Μια νέα ιμπεριαλιστική και αποικιακή φαντασία διασχίζει τον καπιταλισμό της τεχνητής νοημοσύνης και τον συνενώνει με τα σχέδια για αναδιάταξη ισχύος των παγκόσμιων και περιφερειακών παικτών.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Όταν ο Κώστας Τασούλας στήριζε με θέρμη την ισότητα στον γάμο

Οπτική Γωνία / Όταν ο Κώστας Τασούλας στήριζε με θέρμη την ισότητα στον γάμο

Άραγε, πώς θα αιτιολογήσουν τη θετική τους ψήφο βουλευτές της ΝΔ που τάχθηκαν απέναντι στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου εξαιτίας της στάσης της υπέρ του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια; 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Κρήτη: Oι πυροβολημένες κάμερες κυκλοφορίας και τα θανατηφόρα τροχαία

Ρεπορτάζ / «Στην Κρήτη πάνω από το 15% των οδηγών δεν έχει πάει ποτέ να δώσει εξετάσεις»

Οι θλιβερές ιδιαιτερότητες της Κρήτης και το μπαλάκι των ευθυνών για μία σύλληψη που δεν έγινε στην ώρα της και στοίχισε τη ζωή στον Παναγιώτη Καρατζή: Ο άδικος θάνατος του 22χρονου στα Χανιά βγάζει για άλλη μία φορά στο φως όλα τα στραβά που συνδέονται με την οδική ασφάλεια και τα τροχαία ατυχήματα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΠΕΞ Γιατί έρχεται παγκόσμιο χάος;

Οπτική Γωνία / Έρχεται παγκόσμιο χάος; ― 7 ερωτήσεις στον Τζέφρι Σακς

Πόσο «τραμπικός» θα αποδειχθεί ο Τραμπ στη νέα εποχή του; Μιλά στη LiFO ο Τζέφρι Σακς, καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ένοχα μυστικά του υπόγειου Κηφισού που βγήκαν στην επιφάνεια

Ρεπορτάζ / Τα ένοχα μυστικά του υπόγειου Κηφισού που βγήκαν στην επιφάνεια

Κι όμως, το υπογειοποιημένο τμήμα του Κηφισού ποταμού, πάνω από το οποίο περνάει ο κεντρικός οδικός άξονας της Αττικής, ουδέποτε έχει συντηρηθεί από τότε που κατασκευάστηκε. Τι αναφέρει η έκθεση αυτοψίας της Γεωμυθικής, η οποία «άναψε φωτιές».
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ