Μπορεί η Αθήνα να ανταποκριθεί στην τουριστική έκρηξη;

Μπορεί η Αθήνα να ανταποκριθεί στην τουριστική έκρηξη; Facebook Twitter
Όταν χτίζεις, παράγεις κάτι πολύ πιο σύνθετο από απλές κλίνες, τετραγωνικά μέτρα χώρου και παροχές. Συνθέτεις κόσμους, προτείνεις αξίες και καλλιεργείς συμπεριφορές. Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0


— Ποιες είναι οι συνέπειες του υπερτουρισμού για την Αθήνα; Χρειάζεται να μπει ένα όριο; Έχει η πόλη τις υποδομές για να αντέξει πολυπληθή κύματα τουριστών;
Το ζήτημα της έκρηξης του τουρισμού έχει συζητηθεί πολύ. Πιστεύω πως έχει έρθει πια η ώρα να κάνουμε ένα βήμα παραπέρα. Προκειμένου να λειτουργήσουμε έξυπνα και αποτελεσματικά πρέπει πρώτα να συνειδητοποιήσουμε και να αποδεχτούμε κάποια δεδομένα που δεν θα αλλάξουν ούτε εύκολα ούτε γρήγορα. Αυτά οφείλουμε να τα παρακάμψουμε. Πρέπει να δεχτούμε πως πιθανότατα δεν θα γίνουν οι μεγάλες, θαρραλέες παρεμβάσεις που θα θέλαμε από τους πολιτικούς για να ελεγχθεί το φαινόμενο του τουρισμού. Οι πολιτικοί λειτουργούν συχνά μυωπικά, ακολουθώντας αυτά που τους ζητούν οι περισσότεροι, αλλιώς δεν ξαναεκλέγονται. Επομένως, δεν θα υλοποιηθεί κανένα μεγάλης κλίμακας χωροταξικό ή πολεοδομικό σχέδιο που θα επιχειρήσει να ρυθμίσει στρατηγικά το ζήτημα.

Αν διαβάσει κανείς ιστορία της πολεοδομίας στην Ελλάδα, θα διαπιστώσει πως πρόκειται για μια ιστορία μεγάλων ρυθμιστικών σχεδίων που δεν εφαρμόστηκαν ποτέ. Αυτό δεν είναι απαραίτητα όσο αρνητικό ακούγεται. Δυστυχώς, έχει αποδειχθεί διεθνώς πως οι μεγαλεπήβολες πολεοδομικές παρεμβάσεις σπάνια έχουν τις προσδοκώμενες θετικές επιπτώσεις στις πόλεις όπου εφαρμόζονται. Αντίθετα, έχουν συχνά πολύ αρνητικές συνέπειες. Πρόκειται για κοινό μυστικό μεταξύ αρχιτεκτόνων και πολεοδόμων που δύσκολα διαρρέει εκτός πεδίου.

«Πρέπει να δεχτούμε πως πιθανότατα δεν θα γίνουν οι μεγάλες, θαρραλέες παρεμβάσεις που θα θέλαμε από τους πολιτικούς για να ελεγχθεί το φαινόμενο του τουρισμού». 

— Τι θα λέγατε ότι πρέπει να αλλάξει; Ποιο θα θεωρούσατε ως ένα μεγάλο λάθος;
Αν θέλουμε να εκμεταλλευτούμε έξυπνα τη συγκυρία της τουριστικής έκρηξης με στόχο τη μεγιστοποίηση της υπεραξίας στο παρόν και στο μέλλον, πρέπει να λειτουργήσουμε στρατηγικά, ο καθένας στο δικό του μετερίζι. Αυτό δεν είναι κάτι που μπορούν να κάνουν όλοι. Όμως οι «ψαγμένοι» μπορούν, οι λίγοι μεν, αλλά επιδραστικοί πολίτες που δημιουργούν παραδείγματα τα οποία στη συνέχεια μιμούνται οι υπόλοιποι. Ένα πρώτο βήμα είναι να σταματήσουμε να επαναλαμβάνουμε αυτό που κάναμε ως τώρα, ακολουθώντας την οικογένειά μας ή το δίκτυο των «γνωστών» μας. Αυτά αναπαράγουν την κοινοτοπία και μας οδηγούν νομοτελειακά σε αδιέξοδο.

cover
Μυρτώ Κιούρτη, 
αρχιτέκτονας και διδάκτωρ του ΕΜΠ

Αντίθετα, πρέπει να αναζητήσουμε συμβούλους, συνομιλητές και συνεργάτες ανάμεσα σε αυτούς που έχουν τολμήσει να κάνουν διαφορετικά βήματα. Τα νέα ευφυή παραδείγματα θα προκύψουν όταν συνεργαστούμε με εκείνους που καινοτομούν στον τομέα τους. Γνωρίζουμε πως πλανητικού επιπέδου εξελίξεις αλλάζουν τα δεδομένα. Η κλιματική αλλαγή είναι μία. Οι αναδυόμενες μεσαίες τάξεις της Ασίας και της Αφρικής είναι μια άλλη. Το να κυνηγάμε τα μεγάλα νούμερα σήμερα είναι σαν να κυνηγάμε την ουρά μας.

Ούτε είναι έξυπνη στρατηγική η απομάκρυνση από τον τουρισμό και ο περιορισμός του. Το κλειδί βρίσκεται στην επιλογή των επισκεπτών και στη σχέση που θα αναπτύξουμε μαζί τους. Χρειάζεται να δημιουργήσουμε και να συντηρήσουμε περιβάλλοντα που θα μαγνητίσουν το κοινό που επιθυμούμε κάτω από συνθήκες που εμείς ορίζουμε.

Τα περιβάλλοντα αυτά πρέπει να τα δημιουργήσουμε σε συνεργασία με εξαίρετους αρχιτέκτονες. Όταν χτίζεις, παράγεις κάτι πολύ πιο σύνθετο από απλές κλίνες, τετραγωνικά μέτρα χώρου και παροχές. Συνθέτεις κόσμους, προτείνεις αξίες και καλλιεργείς συμπεριφορές. Ο συμβατικά πολυτελής χώρος προς τον οποίο προσανατολιζόμαστε σήμερα είναι ήδη ξεπερασμένος από τα πράγματα. Ελκύει έναν κόσμο που αντιμετωπίζει τους προορισμούς ως προϊόντα κατανάλωσης, και αφού τους «χορτάσει» φθείροντάς τους, τους εγκαταλείπει για τον επόμενο προορισμό.

Αντίθετα, εμείς έχουμε μόνο να κερδίσουμε αν στοχεύσουμε σε επισκέπτες που θα νοιαστούν όχι μόνο για το φυσικό αλλά και για το ανθρωπογενές περιβάλλον μας και θα θελήσουν να συνδεθούν μ’ αυτό σε μεγαλύτερο βάθος, έστω και προσωρινά. Αυτό όμως προϋποθέτει ότι οι ίδιοι αντιλαμβανόμαστε αυτό που είμαστε και το εξελίσσουμε δημιουργικά, αντί να προσπαθούμε να αντιγράψουμε παθητικά το χθεσινό «κόνσεπτ» του Λονδίνου ή της Νέας Υόρκης.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σου με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όσοι κινδυνολογούσαν, αναμένοντας ξαφνικά να καταστραφεί η ετερόφυλη οικογένεια, έπεσαν έξω»

Οπτική Γωνία / Ένας χρόνος ισότητας στον γάμο: οι αριθμοί, τα δικαιώματα και οι παραλείψεις

«Όσοι κινδυνολογούσαν, αναμένοντας ξαφνικά να καταστραφεί η ετερόφυλη οικογένεια, έπεσαν έξω», λέει στη LiFO η καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, Λίνα Παπαδοπούλου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο χριστιανός φυσιοθεραπευτής και άλλες άγριες ιστορίες

Ακροβατώντας / Ο χριστιανός φυσιοθεραπευτής και άλλες άγριες ιστορίες

Ακόμα και αν τα ΜΜΕ καταρρίπτουν κάθε τόσο τα ψέματα του Τραμπ, του Βανς και όλων των απίθανων αυτών τύπων, αυτοί έχουν στα χέρια τους ένα υπερόπλο που λέγεται «μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Κώστας Γιαννακίδης: «Ο Κασσελάκης είναι μια αποτυχημένη βαλκανική αμερικανιά»

Οπτική Γωνία / Κώστας Γιαννακίδης: «Ο Κασσελάκης είναι μια αποτυχημένη βαλκανική αμερικανιά»

Ο γνωστός δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός σχολιάζει με τον δικό του καυστικό τρόπο την επικαιρότητα, την πολιτική και την τηλεόραση, ενώ μιλά για τη ζωή και την πορεία του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Λύση δεν είναι η υιοθέτηση της ακροδεξιάς ατζέντας

Ακροβατώντας / Λύση δεν είναι η υιοθέτηση της ακροδεξιάς ατζέντας

Όλες οι απώλειες εδώ και χρόνια είναι προς τα δεξιά κι αυτό δεν αλλάζει, παρά τις προσπάθειες επαναπατρισμού ψηφοφόρων με την υιοθέτηση, έστω εν μέρει, της ατζέντας της ακροδεξιάς. Το αντίθετο συμβαίνει.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Τα πεζοδρόμια της Αθήνας δεν θα μπορούσαν να είναι χειρότερα

Ρεπορτάζ / Τα πεζοδρόμια της Αθήνας δεν θα μπορούσαν να είναι χειρότερα

Το 70% δεν τηρεί τις απαιτούμενες προδιαγραφές πλάτους. Κάποια κρύβουν παγίδες, συνήθως τρύπες ή πλάκες που έχουν αποκολληθεί. Άλλα είναι στενά και γεμάτα εμπόδια. Ποια είναι η κατάσταση των πεζοδρομίων της πόλης και τι κάνει ο δήμος για να προστατεύσει το δικαίωμα της ασφαλούς μετακίνησης των πεζών στην Αθήνα; 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ