ΚΑΙ Η ΑΛΓΕΡΙΑ ΚΑΙΓΕΤΑΙ
Τουλάχιστον 25 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές στα δάση και ορεινά χωριά ανατολικά της πρωτεύουσας της Αλγερίας. Έντεκα επιπλέον στρατιώτες υπέστησαν εγκαύματα, εκ των οποίων τέσσερις σοβαρά, σύμφωνα με ανακοινώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων. Δεν δόθηκαν εξηγήσεις για τον μεγάλο αυτό αριθμό απωλειών.
Ο πρωθυπουργός της Αλγερίας, Αϊμέν Μπεναμπντεραμάν, ανακοίνωσε ότι 17 πολίτες έχασαν τη ζωή τους, ανεβάζοντας τον μέχρι στιγμής αριθμό των θανάτων σε 42.
Οι φωτιές σαρώνουν την περιοχή Καμπίλια, 100 χιλιόμετρα ανατολικά από την πρωτεύουσα Αλγέρι, η οποία κατοικείται από Βερβερίνους. Τα χωριά δεν είναι εύκολα προσπελάσιμα, οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, και το νερό περιορισμένο. Κάποιοι χωρικοί εγκατέλειψαν τα χωριά τους, ενώ άλλοι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη φωτιά με στοιχειώδη μέσα. Στην περιοχή δεν υπάρχουν εναέρια μέσα κατάσβεσης.
Η κυβέρνηση κατήγγειλε «ενορχηστρωμένο σχέδιο» εμπρησμών.
Πηγή: AP, AFP, Axios
• • •
ΛΙΓΟ ΒΑΛΣΑΜΟ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΩΝ ΗΠΑ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έχει κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένος.
Όχι μόνο ψηφίστηκε το γιγάντιο πρόγραμμα επενδύσεων σε υποδομές ύψους 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια, αλλά πέρασε και με διακομματική συναίνεση. Στις 69 ψήφους υπέρ έναντι 30 κατά περιλαμβάνονται 19 Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές, μεταξύ αυτών και ο επικεφαλής τους Μιτς Μακόνελ.
Είχε πολύ καιρό να υπάρξει συμφωνία στο βαθιά διαιρεμένο πολιτικό σύστημα της χώρας. «Σήμερα, αποδείξαμε ότι η δημοκρατία μπορεί να δουλεύει ακόμη... ότι μπορούμε ακόμη να προχωρούμε μαζί για να κάνουμε μεγάλα πράγματα», δήλωσε ο Μπάιντεν.
Πιο ποιητικά, ο Μαρκ Γουόρνερ των Δημοκρατικών χαρακτήρισε τη συμφωνία «λίγο βάλσαμο στην ψυχή της χώρας».
Πάντως, για το επόμενο μεγαλύτερο πακέτο για την κοινωνική πολιτική ύψους 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που θα συζητηθεί το φθινόπωρο, αναμένονται έντονες συγκρούσεις και θα στηριχθεί μόνον από τους Δημοκρατικούς.
Πηγή: AP
• • •
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΓΕΦΥΡΟΠΟΙΙΑ
Όσοι υπηρέτησαν στο Μηχανικό τη γνωρίζουν καλά. Η θρυλική γέφυρα Μπέιλι (ή Μπέλεϋ), μια αρθρωτή συναρμολογούμενη γέφυρα, επινοήθηκε από τον Άγγλο μηχανικό Ντόναλντ Μπέιλι στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, και χρησιμοποιήθηκε έκτοτε ευρύτατα. Λέγεται πως ο διοικητής των βρετανικών δυνάμεων, στρατάρχης Μοντγκόμερι, είχε πει: «Χωρίς τη γέφυρα Μπέιλι, δεν θα είχαμε κερδίσει τον πόλεμο».
Σήμερα υπάρχουν στη χώρα μας 96 γέφυρες Μπέιλι. Πολλές γέφυρες τοποθετήθηκαν από τον στρατό σε χρόνο ρεκόρ σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών για τη γρήγορη αποκατάσταση της κυκλοφορίας.
Ωστόσο, τα πράγματα εξελίσσονται. Το επόμενο βίντεο δείχνει μια σημαντική καινοτομία στη στρατιωτική «γεφυροποιία». Δεν πρόκειται για κλασική γεφυροποιία μεν, αλλά για εναν ευφυή τρόπο υποκατάστασης της ανάγκης κατασκευής γέφυρας, προκειμένου να επιτευχθεί ο ίδιος στόχος: γρήγορη μεταφορά στρατιωτικών οχημάτων από τη μια στην άλλη όχθη ενός μεγάλου ποταμού ― κάτι σαν φέρι μποτ για τανκς.
— The Engineering (@Engineeringvidz) August 10, 2021
• • •
ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΟΥ 72
Αν καταθέσετε ένα ποσό με ετήσιο επιτόκιο 3% και δεν το πειράξετε, σε πόσα χρόνια θα διπλασιαστεί;
Η απάντηση είναι εύκολη, ακολουθώντας τον «κανόνα του 72»: σε 72/3 = 24 χρόνια.
Ο κανόνας του 72 είναι γενικός. Αν το ΑΕΠ μιας χώρας αυξάνεται κατά μέσο όρο 9%, θα διπλασιαστεί σε 8 χρόνια και θα τετραπλασιαστεί σε 16. Δεδομένων των πολύ υψηλών ρυθμών ανάπτυξής της, ο κανόνας εξηγεί γιατί η Κίνα, λόγου χάριν, αύξησε με μεγάλη ταχύτητα τον παραγόμενο πλούτο της. Δεν εξηγεί, βεβαίως, πώς κατάφερε να πετύχει αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης.
Απεναντίας, μια χώρα με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2% θα χρειαστεί 36 χρόνια. Αν αυτό ισχύσει για τη χώρα μας, θα πρέπει να περιμένει μέχρι περίπου το 2060 για να δει το ΑΕΠ της να διπλασιάζεται.
• • •
ΑΥΘΕΝΤΙΕΣ
Όταν ακούτε κάτι από μιαν αυθεντία, σκεφτείτε ότι μια αυθεντία είπε κι αυτό:
«Ο σοβιετικός πολίτης έχει, κατά τη γνώμη μου, πλήρη ελευθερία κριτικής».
― Ζαν-Πωλ Σαρτρ, «Libération», 15 et 20 juillet 1954 (συνέντευξη μετά την επιστροφή του από την ΕΣΣΔ).