Οι επιζώντες του Άουσβιτς σε όλο τον κόσμο εκφράζουν με «βαθιά θλίψη, στοργή και αναγνώριση» το ύστατο αντίο τους στον «αδελφό τους Φραγκίσκο», τον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος απεβίωσε τη Δευτέρα του Πάσχα σε ηλικία 88 ετών.
Ο Κρίστοφ Χόιμπνερ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Άουσβιτς, υπογράμμισε ότι ο Πάπας Φραγκίσκος ήταν ένα πρόσωπο στο οποίο οι επιζώντες έτρεφαν βαθιά εμπιστοσύνη, καθώς δεν δίσταζε να κρατά έναν καθρέφτη μπροστά σε έναν συχνά αδιάφορο και άδικο κόσμο.
«Οι προσκλήσεις και εκκλήσεις του προς όλους τους ανθρώπους για έναν κόσμο στον οποίο η ξενοφοβία, ο αντισημιτισμός και το φυλετικό μίσος δεν θα έχουν πλέον θέση, άγγιξαν βαθιά τους επιζώντες», ανέφερε ο κ. Χόιμπνερ και πρόσθεσε ότι τα λόγια και η στάση του πάπα Φραγκίσκου «λειτούργησαν ως πυξίδα για την ανθρωπότητα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια για τους επιζώντες, δίνοντάς τους κουράγιο να συνεχίσουν στον δρόμο της μνήμης και της φώτισης». Οι επιζώντες του 'Αουσβιτς «ευχαριστούν αυτόν τον Πάπα, τον αδελφό τους Φραγκίσκο», ανέφερε σε δήλωσή του ο Κρίστοφ Χόιμπνερ.
Κατά την επίσκεψή του στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου το 2016, ο πάπας Φραγκίσκος συναντήθηκε κατ' ιδίαν με 11 επιζώντες και 25 χριστιανούς διασώστες Εβραίων. Οι επιζώντες εξέφρασαν βαθιά εκτίμηση για την επίσκεψή του και τη σεβαστική, σιωπηλή προσευχή του στον τόπο θανάτου και βασανιστηρίων της ναζιστικής Γερμανίας.
Το 2021 και το 2022, ο πάπας Φραγκίσκος συναντήθηκε με την Έντιθ Μπρουκ, μια ουγγρικής καταγωγής επιζήσασα του Άουσβιτς και συγγραφέα, στο σπίτι της στη Ρώμη. Στις συνομιλίες τους τονίστηκε η σημασία της μνήμης και της μετάδοσης των διδαγμάτων του Ολοκαυτώματος στις νεότερες γενιές.