Agon, an Olympic Legacy: Το πρώτο Εκπαιδευτικό και Κοινωνικό Πρόγραμμα του Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας
Συνεργασία του Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) σε πρόγραμμα εκπαιδευτικών και κοινωνικών δράσεων
Το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας, μέλος του Διεθνούς Δικτύου Ολυμπιακών Μουσείων και φορέας Ολυμπιακής παιδείας, ανακοίνωσε τη συνεργασία του με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση προγράμματος εκπαιδευτικών και κοινωνικών δράσεων με τίτλο «Agon, an Olympic Legacy».
Το πρόγραμμα, αποκλειστικής δωρεάς του ΙΣΝ, έχει ως αποστολή την προώθηση και διάδοση του Ολυμπισμού και την ανάδειξη της άρρηκτης σύνδεσης μεταξύ Αθλητισμού, Πολιτισμού και Εκπαίδευσης, μέσα από την ανάπτυξη διαδραστικών εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων στο πλαίσιο της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου και τη δημιουργία δράσεων εντός του μουσειακού χώρου, αλλά και μέσω του προγραμματισμού εξωστρεφών πρωτοβουλιών του.
Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο της διεθνούς κοινωφελούς του δράσης που έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο και τις αξίες της παιδείας και του πολιτισμού ως αγαθών για όλους, στηρίζει το έργο του Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας και τα βήματά του προς τη διεύρυνση της προσβασιμότητας στην ιστορία και τη φιλοσοφία του Ολυμπισμού. Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), κ. Ανδρέας Δρακόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Χαιρόμαστε που έχουμε τη δυνατότητα να στηρίξουμε το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας, συμβάλλοντας ώστε να φέρουμε κοντά σε όλο τον κόσμο, εντός και εκτός του χώρου του Μουσείου, εκπαιδευτικά και κοινωνικά προγράμματα που προβάλλουν και ενισχύουν αξίες όπως είναι η κοινή παγκόσμια ολυμπιακή κληρονομιά μας και το ευ αγωνίζεσθαι, τόσο στον αθλητικό όσο και σε κάθε άλλο στίβο της ζωής».
Η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) περιλαμβάνει τον σχεδιασμό και εξοπλισμό εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων, την ανάπτυξη διαδραστικών εκθεμάτων προσομοίωσης αθλημάτων, την παραγωγή υλικών δραστηριοτήτων και προγραμμάτων συμπερίληψης και προσβασιμότητας εντός του χώρου του Μουσείου, αλλά και τον σχεδιασμό εργαλείων για την πραγματοποίηση δράσεων εκτός αυτού. Οι συμμετέχοντες στις δράσεις του Προγράμματος Agon θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την ιστορία και τις αξίες του Ολυμπισμού και του Αγώνα, των δύο πυλώνων του προγράμματος, μέσα από βιωματική μάθηση, εξερεύνηση και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
Το πρόγραμμα Agon αποτελεί μια ομπρέλα δράσεων που θα απευθύνονται σε πολλαπλά κοινά και ηλικιακές ομάδες: σε παιδιά και μαθητές, σε νεαρούς πρόσφυγες, σε συνοδευόμενους επισκέπτες με μερική ή ολική οπτική αναπηρία, σε νέους, σε οικογένειες, αλλά και σε μεγαλύτερους ηλικιακά συμμετέχοντες, σε όσους θέλουν να ζήσουν την εμπειρία ενός Ολυμπιονίκη και Παρολυμπιονίκη και σε επισκέπτες που θέλουν να εξερευνήσουν περισσότερο την ιστορία του Ολυμπισμού στη γενέτειρά του. Οι επιμέρους δράσεις θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται σταδιακά από το τέλος του 2021 έως και την άνοιξη του 2022.
Ο κ. Οδυσσέας Αθανασίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development, με την πρωτοβουλία και τη στήριξη της οποίας σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας, αναγνωρίζοντας τη σημασία της συνεργασίας αυτής δήλωσε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) που με τη δωρεά του στηρίζει την αποστολή του Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας να διαδώσει την ιστορία και τις αξίες του Ολυμπισμού σε ολοένα και ευρύτερο, ελληνόφωνο και μη, κοινό κάθε ηλικίας. Η συμβολή του ΙΣΝ προς την πλήρωση του οράματος του Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας, είναι πολύτιμη».
Μετρώντας μόλις 6 μήνες από την έναρξη λειτουργίας του, το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας, επιτελώντας το εκπαιδευτικό του έργο, έχει ήδη υποδεχθεί επισκέπτες όλων των ηλικιών από Ελλάδα, Ευρώπη, Ασία και Αμερική, έχει οργανώσει εκπαιδευτικές επισκέψεις μαθητικών ομάδων, συλλόγων νέων αθλητών, και ομάδων ασυνόδευτων ανηλίκων, και έχει φιλοξενήσει το πρώτο του summer camp.
Με την υλοποίηση του Προγράμματος Agon, an Olympic Legacy, το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας, συνεχίζει να εξελίσσεται, δρομολογώντας την ενίσχυση του εκπαιδευτικού του χαρακτήρα και της προσβασιμότητας στο πολιτιστικό αγαθό του Ολυμπισμού και της ιστορίας του, μέσα από τη δημιουργία ενός συνόλου δράσεων, εντός και εκτός του μουσειακού χώρου.