Διαδικτυακά, ποιοτικά μαθήματα για όλους, τον Δεκέμβρη στο Mathesis
Ο νέος κύκλος διαδικτυακών μαθημάτων του Mathesis ξεκινάει, με έμφαση στην ψηφιακή πλευρά της ζωής και της καθημερινότητάς μας.
ADVERTORIAL
Aπό τη Φιλοσοφία μέχρι την Πληροφορική και από τις Τέχνες μέχρι την Ιστορία, οι καλύτεροι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι στο πεδίο τους καθώς και έμπειροι επαγγελματίες με βαθιά γνώση στο αντικείμενό τους προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία μαθημάτων υψηλής ποιότητας, ελεύθερα για κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη.
Tο μάθημα Ψηφιακός Ανθρωπισμός είναι ένας αναστοχασμός του βίου μας σε μία καθημερινότητα κατά την οποία εκχωρούμε αβίαστα τη διαχείριση των επιλογών μας και τη λήψη αποφάσεων σε αλγορίθμους. Με διδάσκοντα τον Θεοφάνη Τάση, καθηγητή Σύγχρονης Πρακτικής Φιλοσοφίας στο Αlpen-Adria Universität, οι συμμετέχοντες συζητούν τα θεμελιώδη γνωρίσματα της εικονιστικής κοινωνίας και παρατηρούν τον εαυτό τους ως υβρίδιο ψηφιακού και ενσώματου εαυτού. Επιπλέον, βλέπουν πώς διαμορφώνεται η ψηφιακή εικόνα εαυτού, διεκδικώντας την αναγνώριση μέσω της ορατότητάς της στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. Τέλος, θα εξετάσουν τα χαρακτηριστικά ενός ψηφιακού ανθρωπισμού, αναγκαίου για την υπεράσπιση της ύστατης ίσως αυτονομίας μας, τόσο έναντι των αλγορίθμων όσο και της ψηφιακής εικόνας εαυτού.
Μετά τις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής, ακολουθούν οι θαυμάσιες δυνατότητές της. Στο μάθημα Νέα Όνειρα: Εισαγωγή στην Τέχνη των Νέων Μέσων (Ε), οι Δημήτρης Γραμμένος και Ανθή Στρατάκη (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας) θα παρουσιάσουν με απλό και κατανοητό τρόπο θέματα σχετικά με την επονομαζόμενη «Τέχνη των Νέων Μέσων» (new media art). Σε αυτό το πλαίσιο, συστήνουν ποικίλα «νέα μέσα», όπως την τεχνητή νοημοσύνη, την εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα, την τρισδιάστατη εκτύπωση, την glitch art και τη ρομποτική τέχνη. Θα συζητήσουν επίσης για τις δυνατότητες που αυτά τα μέσα παρέχουν, ενώ οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν πολλά σχετικά έργα καλλιτεχνών από ολόκληρο τον κόσμο και μέσα από δημιουργικές ασκήσεις να σκεφτούν τις δικές τους, πρωτότυπες καλλιτεχνικές ιδέες.
Πέρα όμως από το κομμάτι της τέχνης, η ψηφιακή εποχή επηρεάζει επίσης την καθημερινότητά μας και οι ψηφιακές δεξιότητες αποτελούν συχνά αναπόσπαστο εργαλείο της επαγγελματικής και προσωπικής μας ζωής. Αυτός ο κύκλος μαθημάτων έχει σκοπό να διευρύνει τις ψηφιακές μας γνώσεις και να γνωρίσουμε τις πιο σημαντικές εφαρμογές και δυνατότητες του Microsoft Excel.
Το Excel δεν είναι μια απλή εφαρμογή υπολογιστικών φύλλων· είναι μια δυναμική πλατφόρμα που μας εξοπλίζει για να αντιμετωπίσουμε με άνεση ένα ευρύ φάσμα εργασιών. Ο Στέφανος Βαμβάκος (Επικοινωνιολόγος της Επιστήμης, δημιουργός της «Καθημερινής Φυσικής») θα πραγματοποιήσει μία Eισαγωγή στο Microsoft Excel 2021 και –χωρίς προαπαιτούμενες γνώσεις– θα εξηγήσει πώς ολοκληρώνεται ένα ευρύ φάσμα εργασιών, όπως η δημιουργία δομημένων φύλλων εργασίας, η εκτέλεση περίπλοκων υπολογισμών, η σχεδίαση ελκυστικών διαγραμμάτων και η αυτοματοποίηση επαναλαμβανόμενων διαδικασιών.
Σε έναν πολύ διαφορετικό κόσμο του παρελθόντος θα ταξιδέψουν οι συμμετέχοντες μέσα από το μάθημα Δημοκρατίες στην αρχαία Ελλάδα: Γένεση και Εξέλιξη (Ε), όπου μαζί με τον καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας στο Institute for Advanced Study του Princeton Άγγελο Χανιώτη θα συζητήσουν για τις δημοκρατίες από τη μυκηναϊκή εποχή έως τη Ρωμαιοκρατία.
Με στόχο να αποκομίσουν από την εμπειρία των αρχαίων ελληνικών κοινοτήτων διδάγματα για τη σημερινή ταραγμένη εποχή μας, θα μιλήσουν μεταξύ άλλων για τα βασικά θεμέλια της πολιτειακής οργάνωσης και τους θεσμούς των δημοκρατικών πολιτευμάτων, ιδίως στην Αθήνα της κλασικής εποχής. Θα γνωρίσουν επίσης την αρχαία κριτική στη δημοκρατία, τους παράγοντες που οδήγησαν στον ενισχυμένο ρόλο των ελίτ σε μετριοπαθείς δημοκρατίες κατά την ελληνιστική εποχή, τον περιορισμό των δημοκρατικών θεσμών κατά την αυτοκρατορική εποχή και τις δυνατότητες που είχε ο δήμος να ασκεί πίεση στη σχεδόν κληρονομική ολιγαρχία που ασκούσε την εξουσία.
Τέλος, στο μάθημα Εφαρμογές Διαφορικών Εξισώσεων με τη Mathematica (Ε) (Κώστας Νικολάου - Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Σμήναρχος ε.α.) οι φίλες και οι φίλοι των μαθηματικών θα μάθουν να επιλύουν μαθηματικά προβλήματα μέσα από υπολογιστικές εφαρμογές.
Τα διαδικτυακά μαθήματα προσφέρονται αποκλειστικά στην πλατφόρμα του Mathesis και οι εγγραφές έχουν ήδη ξεκινήσει. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται με την πολύτιμη βοήθεια του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), που αποτελεί τον κύριο και ιδρυτικό δωρητή του Mathesis.
Δείτε περισσότερα παρακάτω:
Ιστοσελίδα / Facebook / Instagram / Twitter
Επικοινωνία: [email protected] / 210-3849038