Εδώ και 5 χρόνια, το πρόγραμμα HELIOS στηρίζει την επιτυχή ένταξη προσφύγων στην ελληνική κοινωνία
Εκπαιδευτικά σεμινάρια στο πλαίσιο του προγράμματος HELIOS.

Εδώ και 5 χρόνια, το πρόγραμμα HELIOS στηρίζει την επιτυχή ένταξη προσφύγων στην ελληνική κοινωνία

Το πρόγραμμα υλοποιείται από τον ΔΟΜ και τους εταίρους του και χρηματοδοτείται από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

ADVERTORIAL

 

Σε έναν κόσμο όπου η μετανάστευση αποτελεί αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα, η επιτυχής ένταξη –η διαδικασία μέσω της οποίας οι μετανάστες γίνονται αποδεκτοί ως θετικό στοιχείο της κοινωνίας– είναι υψίστης σημασίας.

 

«H ένταξη είναι μια μετάβαση, μέσω της οποίας οι πρόσφυγες παύουν να είναι ξένοι και γίνονται ένα αναπόσπαστο μέρος της κοινωνίας. Κατά την ένταξη, είναι απαραίτητη, τόσο για τους μετανάστες όσο και για την κοινωνία υποδοχής, η προσαρμογή σε μια νέα πραγματικότητα με στόχο την εξομάλυνση διαφορών σε τομείς όπως η στέγαση, η απασχόληση, η εκπαίδευση και η κοινωνική ένταξη. Αυτό είναι το επίκεντρο του προγράμματος HELIOS του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης», εξηγεί ο Gianluca Rocco, επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) Ελλάδος. 

 

Εδώ και 5 χρόνια, το πρόγραμμα HELIOS στηρίζει την επιτυχή ένταξη προσφύγων στην ελληνική κοινωνία
Το HELIOS στηρίζει τη στέγαση.

 

Τα τελευταία 5 χρόνια έχουν επωφεληθεί πάνω από 47.000 πρόσφυγες

Το HELIOS, το πρώτο πανελλαδικό πρόγραμμα ολιστικής υποστήριξης της ένταξης των προσφύγων, που υλοποιείται από το 2019 από τον ΔΟΜ και τους εταίρους του και χρηματοδοτείται από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, παρέχει υποστήριξη στους πρόσφυγες στους τομείς στέγασης και αυτόνομης διαβίωσης.

 

Επιπλέον, στηρίζει την εκπαίδευση και την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, την επαγγελματική ετοιμότητα και τις δεξιότητες ζωής, υποστηρίζει την απασχολησιμότητα και την επαγγελματική ετοιμότητα, ενώ μέσω οργανωμένων δράσεων παρακολουθεί επίσης τη διαδικασία της ένταξης και την προώθηση της κοινωνικής συνοχής μέσα από δραστηριότητες που στοχεύουν στη δημιουργία ευκαιριών αλληλεπίδρασης μεταξύ των δικαιούχων του προγράμματος και των τοπικών κοινωνιών. 

 

 

HELIOS project - Working Together Towards Integration

 

Πάνω από 47.000 πρόσφυγες έχουν εγγραφεί στο πρόγραμμα HELIOS τα τελευταία 5 χρόνια και επωφελήθηκαν από αυτό, ενώ το πρόγραμμα προβλέπεται να συνεχιστεί με νέα δομή σύντομα υπό τη χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ+).

 

Πολλαπλά οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά οφέλη

Τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά οφέλη από την ένταξη των προσφύγων στην κοινωνία είναι πολλά, ποικίλα και αδιαμφισβήτητα.

 

«Ανεξάρτητα από τους λόγους για τους οποίους αυτοί οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες και τα σπίτια τους, από τη στιγμή που λάβουν υποστήριξη και ενίσχυση ώστε να αρχίσουν να ζουν αυτόνομα και να ενταχθούν στην κοινωνία, συνεισφέρουν γρήγορα και με πολλούς τρόπους στην κοινότητα που τους υποδέχτηκε, τους φιλοξένησε και τους έδωσε μια δίκαιη ευκαιρία να ζήσουν τη ζωή τους», αναφέρει σχετικά ο Milan Colic Humljan, υπεύθυνος Προγράμματος Ένταξης HELIOS.

 

Εδώ και 5 χρόνια, το πρόγραμμα HELIOS στηρίζει την επιτυχή ένταξη προσφύγων στην ελληνική κοινωνία
Εκπαιδευτικό σεμινάριο στο πλαίσιο του προγράμματος HELIOS.

 

«Το ότι είναι μετανάστες ή πρόσφυγες δεν αποτελεί τη μόνη ταυτότητα αυτών των ανθρώπων. Είναι επίσης δάσκαλοι, κοινωνικοί λειτουργοί, γιατροί, καλλιτέχνες, αθλητές, αγρότες, επαγγελματίες οδηγοί, εργάτες οικοδομών. Υπάρχουν παγκοσμίως πολλά παραδείγματα βραβευμένων επιστημόνων, καλλιτεχνών και αθλητών που ήταν μετανάστες ή πρόσφυγες, τα οποία μας δείχνουν ξεκάθαρα πως η ένταξη, η συνοχή και η αλληλεγγύη λειτουργούν προς όφελος της κοινωνίας, σε αντίθεση με την περιθωριοποίηση και τον κοινωνικό αποκλεισμό», σημειώνει από την πλευρά της η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη. 

 

Όταν η ένταξη προσφύγων συμβάλλει στην κοινωνική πρόοδο

Η οικονομική στήριξη που λαμβάνουν οι πρόσφυγες κατά την ένταξή τους μπορεί να θεωρηθεί ως μακροπρόθεσμη επένδυση για μια κοινωνία υποδοχής. Για παράδειγμα, οι επιδοτήσεις ενοικίου έως και 12 μήνες που λαμβάνουν οι πρόσφυγες κατά τη συμμετοχή τους στο HELIOS επιστρέφονται απευθείας στην ελληνική οικονομία μέσω της μίσθωσης διαμερισμάτων σε όλη τη χώρα, κάτι που συμβάλλει επίσης στην ενίσχυση της τοπικής αγοράς ενοικίασης σε διάφορες περιοχές στην Ελλάδα, όπου μπορεί να εγκατασταθούν πρόσφυγες.

 

 

Η ιστορία μίας οικόγενειας από την Ουκρανία - HELIOS project

 

Επιπλέον, οι πρόσφυγες συνεισφέρουν στις τοπικές οικονομίες ως καταναλωτές στις τοπικές αγορές και μόλις γίνουν αυτόνομοι και ενεργοί πολίτες συμβάλλουν ταυτόχρονα στην οικονομική ευημερία της χώρας ως εργαζόμενοι και παραγωγικοί, καταναλώνοντας και πληρώνοντας φόρους. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως έμμεσα η επιτυχής ένταξη συντελεί στη μείωση των κρατικών δαπανών για την αντιμετώπιση της έλλειψης στέγης, της ανεργίας, της περιθωριοποίησης και του κοινωνικού αποκλεισμού των προσφύγων, ζητημάτων που θα προέκυπταν από μια αποτυχημένη διαδικασία ένταξης. 

 

«Η επένδυση ενός ευρώ στην υποδοχή προσφύγων μπορεί να αποφέρει σχεδόν δύο ευρώ σε οικονομικά οφέλη μέσα σε πέντε χρόνια», τονίζει ο οικονομολόγος Philip Legrain. Αλλά, πέρα από αυτό, η ένταξη αφορά και την κοινωνική πρόοδο, καθώς οι δράσεις της προωθούν τον διάλογο και την αλληλεπίδραση μεταξύ των κοινοτήτων και συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πιο «δεκτικού» περιβάλλοντος με σεβασμό όπου η παρουσία νέων πολιτισμών, γλωσσών, γνώσεων και δεξιοτήτων διευκολύνει την πρόοδο. Από την άλλη πλευρά, μια αποτυχημένη διαδικασία ένταξης θα έβλαπτε την κοινωνική συνοχή, αυξάνοντας τον κίνδυνο της περιθωριοποίησης. 

 

 

Η ιστορία της Ίνας - HELIOS project

 

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα HELIOS εδώ. 

Βρείτε περισσότερες ιστορίες ένταξης προσφύγων εδώ. 

Facebook: IOM Greece

Instagram: @iomgreece

Εκπαίδευση
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Scroll to top icon