Εκπαιδευτική Ρομποτική: Οι εφευρέτες του αύριο θέτουν τις βάσεις για ένα πιο βιώσιμο μέλλον
Στον 8ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, τον οποίο διοργάνωσε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός WRO Hellas με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE, 1.200 μαθητές παρουσίασαν το όραμά τους για το μέλλον.
ADVERTORIAL
Δεν έχει περάσει καιρός από τότε που αρχίσαμε να γνωρίζουμε τη μέθοδο STEM (Science – Technology – Engineering - Mathematics) στην Ελλάδα και να ξεκαθαρίζουμε την έννοια της ρομποτικής στο μυαλό μας. Σε αυτό έχει συντελέσει καθοριστικά ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης WRO Hellas, ο οποίος με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE, διοργανώνει κάθε χρόνο τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής. Χρόνο με τον χρόνο, ο διαγωνισμός συγκεντρώνει όλο και περισσότερους μαθητές, γεμάτους όρεξη και αγάπη για την τεχνολογία.
Στον φετινό Διαγωνισμό, 1.200 μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης βρέθηκαν στο Εθνικό Αθλητικό Προπονητικό Κέντρο Ολυμπιακού Χωριού και παρουσίασαν τις ιδέες τους. Με δημιουργικότητα, φαντασία και θετική ενέργεια, έδειξαν πώς οραματίζονται την ψηφιακή ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και της αγροτικής παραγωγής.
Συνολικά, πήραν μέρος περισσότερες από 260 ομάδες μαθητών νηπιαγωγείου, γυμνασίου και λυκείου, από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Τα «Ρομπομπλιμπλίκια» από την Αττική κατασκεύασαν «έξυπνα βαρέλια», τα οποία εκτός από τη συλλογή φυσικών δεδομένων για την ποιότητα του κρασιού, μετρούν και τα βλαβερά αέρια που παράγονται κατά τη διαδικασία της ζύμωσης, ενεργοποιώντας, σε περίπτωση κινδύνου, σύστημα συναγερμού και εξαερισμού των εγκαταστάσεων. Η «Lousios Waterpower Team» από τη Δημητσάνα παρουσίασε ένα έξυπνο σύστημα διαχείρισης και διανομής νερού. Οι «Robo-Thinkers» από τη Λάρισα δημιούργησαν ένα ρομποτικό σύστημα που χρησιμοποιείται για την αγροτική καλλιέργεια, παρακολούθηση, προστασία από καιρικές συνθήκες και αυτόματη συγκομιδή ντομάτας και μελιτζάνας. Όλες πρωτότυπες ιδέες με μεράκι και όραμα «δια χειρός» των παιδιών.
Τι είναι, όμως, η εκπαιδευτική ρομποτική;
Πρόκειται για μία ισχυρή κι ευέλικτη διδασκαλία μάθησης, η οποία ενθαρρύνει τους μαθητές να κατασκευάσουν και να χειριστούν τα ρομπότ. Με όχημα την εκπαιδευτική μέθοδο STEM (Science – Technology – Engineering - Mathematics) οι μαθητές σχεδιάζουν και «δίνουν πνοή» σε έξυπνες, πρωτότυπες εφαρμογές, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βελτιώσουν διάφορους τομείς της ζωής μας. Η εκπαιδευτική ρομποτική, λοιπόν, αποτελεί έναν διασκεδαστικό και δημιουργικό τρόπο, για να μυηθούν τα παιδιά στον κόσμο της τεχνολογίας και να αναπτύξουν τις κατάλληλες δεξιότητες, ώστε να αποτελέσουν τους εφευρέτες του αύριο.
Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της εκπαιδευτικής ρομποτικής και του STEM στα ελληνικά σχολεία, διαδραματίζει η COSMOTE, καθώς είναι από τους πρώτους ιδιωτικούς φορείς που επενδύουν συστηματικά τα τελευταία 8 χρόνια στη διάδοσή τους, ως στρατηγικός συνεργάτης του WRO Hellas. Στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίζει διαγωνισμούς εκπαιδευτικής ρομποτικής, στους οποίους μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί περίπου 30.000 συμμετοχές μαθητών και στηρίζει ενημερωτικά σεμινάρια εκπαιδευτικών με περισσότερους από 8.500 συμμετέχοντες. Συνολικά, έχει διαθέσει δωρεάν τουλάχιστον 850 πακέτα εκπαιδευτικού εξοπλισμού σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και είναι η δημιουργός των πρώτων ταινιών στην Ελλάδα με θέμα την εκπαιδευτική ρομποτική, Robogirl και The Real Robokids. Χάρη σ' εκείνες, εξοικειωθήκαμε περισσότερο με τη μέθοδο αυτή, ενώ σημειώθηκε και σημαντική αύξηση συμμετοχών στους πανελλήνιους διαγωνισμούς.
Μέχρι στιγμής, οι πρωτοβουλίες της COSMOTE για την εκπαιδευτική ρομποτική και το STEM έχουν ωφελήσει συνολικά περισσότερους από 170.000 μαθητές και καθηγητές.