Επάγγελμα σεφ: Πώς να διαλέξεις την κατάλληλη σχολή μαγειρικής για τις σπουδές σου
Με χρόνια εμπειρίας στον τομέα, η Le Monde προσφέρει ολοκληρωμένα προγράμματα σπουδών για chefs και pastry chefs, καθώς και ευκαιρίες για επαγγελματική αποκατάσταση.
AVDERTORIAL
Όταν μπαίνεις στην κουζίνα, ο χρόνος σταματά. Μαχαίρια, ατμός, σημείο βρασμού, η σάλτσα που «δένει», η ζύμη που ξεκουράζεται ή φουσκώνει -ανάμεσα σε όλα αυτά νιώθεις στο φυσικό σου περιβάλλον. Είσαι αυτός που μαγειρεύει καλύτερα στην παρέα, τα πιάτα σου πάντα ξεχωρίζουν στο τραπέζι και όλοι σου λένε να το κάνεις επαγγελματικά.
Μπορεί να έχουμε πάρει μια γεύση από το επάγγελμα των chefs και των pastry chefs μέσα από σειρές, αλλά επαγγελματική κουζίνα σημαίνει υψηλές απαιτήσεις, απόλυτη ακρίβεια και γρήγορους ρυθμούς. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, που η γαστρονομική σκηνή της Ελλάδας ανθίζει ταχύτατα, μάγειρες με εξελιγμένα skills και δυνατά portfolio κινούνται στην «αγορά» ανεβάζοντας τον πήχη για όλους και καθιστώντας τη σωστή εκπαίδευση πιο απαραίτητη από ποτέ.
Αν θέλεις, λοιπόν, να μπεις στον κόσμο των chefs, χρειάζεται να επενδύσεις στις σπουδές, επιλέγοντας την καλύτερη σχολή στο είδος της. Μια σχολή που όχι μόνο θα παρέχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών, ξεκινώντας από τα βασικά, αλλά θα σου δίνει όλα τα εφόδια που θα χρειαστείς στην πορεία σου, από ώρες πρακτικής εξάσκησης στην κουζίνα μέχρι επαφές με την αγορά και προοπτικές για άμεση επαγγελματική αποκατάσταση.
Ποια είναι τα βασικότερα κριτήρια για να επιλέξεις την ιδανική σχολή Μαγειρικής ή Ζαχαροπλαστικής;
Άριστη γνώση του αντικειμένου
Το άλφα και το ωμέγα ενός καλού σεφ είναι η άριστη γνώση των πρώτων υλών και της σωστής επεξεργασίας τους αλλά και το να μπορεί να εκτελέσει άρτια τόσο τις σύνθετες αλλά και τις πιο απλές συνταγές. Στη Le Monde, οι σεφ μαθαίνουν να σέβονται την εποχικότητα και τη βιωσιμότητα, να συνεργάζονται με τοπικούς παραγωγούς και να χρησιμοποιούν βιολογικά προϊόντα. Ο στόχος είναι να μπορούν να ανταπεξέλθουν με άνεση σε διαφορετικές γαστρονομικές απαιτήσεις και να αναλαμβάνουν ακόμη και χρέη Αρχιμάγειρα τόσο σε high end εστιατόρια όσο και σε 5άστερα ξενοδοχεία.. Επιπλέον, παρ’ όλο που η Le Monde διαθέτει ξεχωριστό τμήμα για Pastry Chefs, οι σπουδαστές παρακολουθούν εργαστήρια ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας ώστε να έχουν σφαιρική γνώση του αντικειμένου τους.
Ματιά στις διεθνείς τάσεις
Το στοιχείο που κάνει τους διάσημους σεφ να ξεχωρίζουν είναι η προσωπικότητα στη μαγειρική τους. Έτσι, το στοίχημα μιας σχολής υψηλών προδιαγραφών όπως η Le Monde είναι, εκτός από την άρτια τεχνική να δώσει στους σπουδαστές ένα δεύτερο επίπεδο εκπαίδευσης, εξοικειώνοντάς τους με το food styling και φέρνοντάς τους σε επαφή με τις τάσεις της διεθνούς γαστρονομικής σκηνής και ενθαρρύνοντάς τους να συνδυάσουν υλικά και τεχνικές με πρωτοποριακούς τρόπους, βρίσκοντας τη δική τους φωνή.
Σύγχρονες εγκαταστάσεις
Μια σχολή με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης δεν θα μπορούσε να μην διαθέτει τις πιο σύγχρονες και ενημερωμένες εγκαταστάσεις για τους σπουδαστές της. Οι μάγειρες και οι ζαχαροπλάστες της επόμενης γενιάς, εκτός από τα θεωρητικά μαθήματα, έχουν τη δυνατότητα να δουλέψουν σε πρότυπες συνθήκες κουζίνας ώστε η μετάβαση στο πραγματικό εργασιακό περιβάλλον να γίνει αβίαστα, κερδίζοντας χρόνο προσαρμογής και αναδεικνύοντας γρηγορότερα τις δυνατότητές τους.
Σύνδεση με την αγορά και διασυνδέσεις
Ένα από τα σημαντικότερα κριτήρια επιλογής μιας σχολής σε οποιοδήποτε αντικείμενο είναι η σύνδεση με την αγορά και οι ευκαιρίες επαγγελματικής απορρόφησης που προσφέρει. Όντας ένα αδιαμφισβήτητα δυνατό «χαρτί», η Le Monde έχει χτίσει όλα αυτά τα χρόνια ένα ισχυρό δίκτυο διασυνδέσεων με εστιατόρια και ομίλους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, το οποίο εξασφαλίζει ότι οι σπουδαστές της έχουν άμεσα ευκαιρίες αποκατάστασης σε ένα μεγάλο εύρος γαστρονομικών προορισμών. Παράλληλα, ενθαρρύνει και την προσωπική εξέλιξη με το άνοιγμα μιας νέας επιχείρησης και δίνει δυνατότητες προβολής και προώθησης.
Σημαντική παρακαταθήκη
Σίγουρα η καλύτερη «διαφήμιση» μιας σχολής είναι οι επιτυχημένοι απόφοιτοί της. Εκτός από το έμπειρο και καταρτισμένο διδακτικό προσωπικό που προετοιμάζει τους σπουδαστές για την επιτυχία, η Le Monde μπορεί να υπερηφανεύεται για μερικά από τα μεγαλύτερα success stories στον κόσμο της εγχώριας και της διεθνούς γαστρονομικής σκηνής. Ενδεικτικά, οι καταξιωμένοι σεφ Άκης Πετρετζίκης, Τάσος Μαντής, Γκίκας Ξενάκης, Μιχάλης Νουρλόγλου, Ανδρέας Λαγός, Μανώλης Σαρρής, Σταύρος Βαρθαλίτης και οι pastry chefs Κρίτων Πουλής, Γιάννης Κίκιρας, Νικόλας Νικολακόπουλος έχουν αποφοιτήσει από τη Le Monde, ακολουθώντας σημαντική πορεία.
Αποτελώντας έναν από τους κορυφαίους παίκτες στις τουριστικές σπουδές και προφέροντας ολοκληρωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα μαγειρικής από το 1996, η Le Monde ενσαρκώνει έναν απόλυτα αξιόπιστο προορισμό σπουδών για τους μελλοντικούς chefs και pastry chefs, που θα αναδειχθούν στις πιο απαιτητικές κουζίνες του κόσμου.