Η «Φιλοσοφία των Συναισθημάτων» στο Mathesis

Η «Φιλοσοφία των Συναισθημάτων» στο Mathesis

Στο ανοικτό διαδικτυακό μάθημα του Mathesis «Φιλοσοφία των Συναισθημάτων», με διδάσκοντα τον καθηγητή του ΕΚΠΑ Αντώνη Χατζημωυσή, θα τεθούν μερικά ασυνήθιστα φιλοσοφικά ερωτήματα.

ADVERTORIAL

H φύση των συναισθημάτων αποτελεί έναν από τους κυριότερους γρίφους της φιλοσοφίας. Κατανοώντας τα συναισθήματα, μπορούμε να ερμηνεύσουμε την ίδια την ανθρώπινη φύση. Η φιλοσοφία όμως είναι το κατεξοχήν πεδίο του ορθού λόγου, της διαυγούς και καθαρής σκέψης. Τα συναισθήματά μας, αντιθέτως, είναι συχνά ασαφή, όχι σπάνια γεμάτα ένταση, ενίοτε παράλογα. Πώς θα μπορούσε λοιπόν η φιλοσοφία να ερμηνεύσει το θολό αυτό κομμάτι του εαυτού μας;

 

Ο Αντώνης Χατζημωυσής, καθηγητή Σύγχρονης Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με το Mathesis θα διατυπώσει μερικές ακόμα «προκλητικές» ερωτήσεις. Άραγε, υπάρχει λογική στον θυμό, τη ζήλεια, ή τη νοσταλγία; Πώς διακρίνουμε ανάμεσα στην αγάπη και την εμμονή, την αιδώ και την ενοχή, τον φθόνο και τη ζήλεια; Και τι είναι τελικά αυτό για το οποίο μιλάμε όταν μιλάμε για το πώς νιώθουμε;

 

Τις απαντήσεις θα τις αναζητήσουμε μελετώντας τις ιδέες και τα κείμενα των μέγιστων των φιλοσόφων και θα δούμε ότι κανένα συναίσθημα δεν είναι κάτι ανεξήγητο, κάτι άνευ λόγου ερευνώντας το θα κατανοήσουμε καλύτερα τη λογική δομή της συναισθηματικής εμπειρίας.

 

Η «Φιλοσοφία των Συναισθημάτων» στο Mathesis

 

Στο μάθημα Φιλοσοφία των Συναισθημάτων, αφού παρουσιαστούν οι σημαντικότερες απόπειρες ορισμού του συναισθήματος, θα διερευνήσουμε τις σχέσεις του με τη φαντασία, τη μνήμη, τις πεποιθήσεις, και τις επιθυμίες μας. Θα μιλήσουμε ακόμα για την αγάπη και το πώς αυτή μπορεί να βρεθεί απέναντι από την ηθική, για την αγωνία και τη θέση της σε διαφορετικά επιστημονικά πεδία, για την ντροπή όταν δεν ανταποκρινόμαστε στα αιτήματα που θέτουν οι ίδιες μας οι αξίες. Και εν τέλει, θα δούμε πώς η σύγχρονη φιλοσοφία ερμηνεύει τα ανθρώπινα πάθη, θα εστιάσουμε στις φωτεινές μα και τις σκοτεινές όψεις των συναισθημάτων και θα κατανοήσουμε γιατί αυτά αποτελούν μέσο ανακάλυψης της πραγματικότητας μα και πολύτιμη πηγή αυτογνωσίας.

 

Η «Φιλοσοφία των Συναισθημάτων» στο Mathesis

 

To μάθημα προσφέρεται ασύγχρονα μέσα από τη διαδικτυακή πλατφόρμα του Mathesis και είναι διαθέσιμο σε όλους. Οι συμμετέχοντες μπορούν να προσαρμόσουν την παρακολούθηση στο δικό τους πρόγραμμα, να δουν τις διαλέξεις του διδάσκοντα, να διαβάσουν κείμενα φιλοσόφων, να συζητήσουν στο φόρουμ, να απαντήσουν σε ερωτήσεις και τεστ και εφόσον το επιθυμούν να πάρουν βεβαίωση επιτυχούς παρακολούθησης. Η συμμετοχή είναι δωρεάν, ενώ η έκδοση βεβαίωσης κοστίζει 20€ (άνεργοι δωρεάν).

 

Η «Φιλοσοφία των Συναισθημάτων» στο Mathesis

 

Την ίδια περίοδο, το Mathesis προσφέρει τρία ακόμα διαδικτυακά μαθήματα. Ο Αλέξης Πολίτης (Πανεπιστήμιο Κρήτης) θα μιλήσει για τη σχέση μας με την ποίηση, στο μάθημα Η ποίηση ούτε λέγει ούτε κρύπτει αλλά σημαίνει, ενώ στο μάθημα Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, ο καθηγητής του ΑΠΘ Γιάννης Σειραδάκης (1948-2020), μας προσκαλεί να αποκρυπτογραφήσουμε το «εγχειρίδιο χρήσης» του αρχαιότερου γνωστού αστρονομικού υπολογιστή, με την πολύτιμη βοήθεια της Φιόρης-Αναστασίας Μεταλληνού (Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών). Τέλος, στο πεδίο της επιστήμης υπολογιστών, οι Χρήστος Σιντόρης και Νίκος Αβούρης (Πανεπιστήμιο Πατρών) μας μαθαίνουν να χειριζόμαστε μια από τις πιο διαδεδομένες τεχνολογίες ανάπτυξης εφαρμογών διαδικτύου για να κατασκευάζουμε εφαρμογές, να τις συνδέουμε με βάσεις δεδομένων, καθώς και να διασφαλίζουμε την προστασία των δεδομένων των χρηστών, στο μάθημα Aνάπτυξη διαδικτυακών εφαρμογών με node.js.

 

 

Τα μαθήματα ξεκινούν τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022, οι εγγραφές ωστόσο έχουν ανοίξει και η πρώτη εβδομάδα είναι ήδη διαθέσιμη.

 

 

 

Δείτε περισσότερα εδώ:

Διεύθυνση: https://mathesis.cup.gr

Facebook: https://www.facebook.com/mathesisatcreteuniversitypress

Instagram: https://www.instagram.com/mathesis_cup/

Twitter:  https://twitter.com/mathesiscup

Επικοινωνία: [email protected] / 2810-391048

Εκπαίδευση
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Scroll to top icon