Νέος κύκλος μαθημάτων του Mathesis: Επιστήμη, Tέχνη και Φιλοσοφία από τον υπολογιστή σας

Mathesis: Επιστήμη, Tέχνη και Φιλοσοφία από τον υπολογιστή σας

Ο νέος κύκλος μαθημάτων ξεκινά, με μοναδικά προαπαιτούμενα την περιέργεια και την κριτική σκέψη.

ADVERTORIAL

 

 

Από την αναζήτηση της ορθολογικής σκέψης μέχρι την τέχνη των νέων μέσων και από την φιλοσοφική προσέγγιση του κακού μέχρι την κβαντική φυσική, το Mathesis συνεχίζει να προσφέρει ανοικτά διαδικτυακά μαθήματα προς όλους, με έμφαση στην ποιότητα. Αυτόν τον χειμώνα, παρακολουθήστε τέσσερα δωρεάν μαθήματα, με μοναδικά προαπαιτούμενα την περιέργεια και την κριτική σκέψη.

 

Αρχικά, τίθενται υπό συζήτηση η λειτουργία της επιστήμης και η ηθική της αξία ως πολύτιμος οδηγός ζωής. Στο μάθημα Ανορθολογισμός και Ψευδοεπιστήμη διερωτόμαστε πόσο ορθολογικοί, τελικά, είμαστε και αναφερόμαστε σε γνωστικές μεροληψίες στις οποίες υποπίπτουμε όταν καλούμαστε να λάβουμε κρίσιμες αποφάσεις υπό συνθήκες αβεβαιότητας.

 

Mathesis: Επιστήμη, Tέχνη και Φιλοσοφία από τον υπολογιστή σας

 

Mαζί με τους Στέφανο Τραχανά (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας – Πανεπιστήμιο Κρήτης), Πάνο Σαπουντζή (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας), Λευτέρη Ζούρο, Βάσω Παυλίδου (Πανεπιστήμιο Κρήτης) και τους γνωστούς επικοινωνιολόγους της επιστήμης Στέφανο Βαμβάκο (Καθημερινή Φυσική) και Στάμο Αρχοντή (Τhe Mad Scientist) αναρωτιόμαστε γιατί οι άνθρωποι πιστεύουμε σε παράξενες θεωρίες συνωμοσίας, μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε τις λογικές πλάνες στη συλλογιστική και τα επιχειρήματα μας, καθώς και τις ψευδείς ειδήσεις και τους τρόπους διασποράς τους στα ΜΜΕ και τα κοινωνικά δίκτυα. Διερευνούμε επίσης το φαινόμενο του σκεπτικισμού απέναντι στα εμβόλια, αποσαφηνίζουμε παρανοήσεις σχετικά με τη θεωρία της εξέλιξης και τέλος αναφερόμαστε σε δημοφιλή παραδείγματα ψευδοεπιστημονικών πεποιθήσεων, όπως η αστρολογία και η κβαντική ψευδοεπιστήμη.

 

Mathesis: Επιστήμη, Tέχνη και Φιλοσοφία από τον υπολογιστή σας

 

Στη συνέχεια, εγκαινιάζουμε την νέα ενότητα μαθημάτων του Mathesis για την Τέχνη, συζητώντας για την Τέχνη των Νέων Μέσων (new media art). Οι οπτικές ίνες, η εικονική και η επαυξημένη πραγματικότητα, οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές, η τεχνητή νοημοσύνη και τα ρομπότ αποτελούν τον καμβά και τα πινέλα μας στο μάθημα Νέα Όνειρα: Εισαγωγή στην Τέχνη των Νέων Μέσων. Οι Δημήτρης Γραμμένος και Ανθή Στρατάκη (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας) μας εισάγουν με απλό και διασκεδαστικό τρόπο στις δυνατότητες που αυτά τα «νέα μέσα» παρέχουν, ενώ παράλληλα μας συστήνουν πολλά σχετικά έργα καλλιτεχνών από ολόκληρο τον κόσμο.

 

Mathesis: Επιστήμη, Tέχνη και Φιλοσοφία από τον υπολογιστή σας

 

Το μάθημα περιλαμβάνει δημιουργικές ασκήσεις, και οι συμμετέχοντες –από μαθητές και καθηγητές έως φίλους της τέχνης– καλούμαστε να σκεφτούμε τις δικές μας, πρωτότυπες ιδέες σχετικά με τα θέματα που παρουσιάζονται. Επιπλέον, προτείνονται δραστηριότητες που μπορούν να διεξαχθούν εύκολα στο σπίτι ή στην τάξη.

 

Από την τέχνη, περνάμε στη φιλοσοφία, και συγκεκριμένα σε ένα θέμα που το φοβόμαστε ενώ ταυτόχρονα, ασκεί επάνω μας μια παράξενη γοητεία.

 

Νέος κύκλος μαθημάτων του Mathesis: Επιστήμη, Tέχνη και Φιλοσοφία από τον υπολογιστή σας

 

Εξετάσουμε το ριζικό και ανεξιχνίαστο κακό, αναρωτιόμαστε αρχικά αν υπάρχει και, εάν ναι, τι είναι (αρρώστια, μοίρα, τιμωρία, επιλογή;) και πού κατοικεί (μέσα μας, στη φύση, στον διάβολο, στην κοινωνία;)· φαίνεται, μάλιστα, ότι η παρουσία του μάς οδηγεί σε αδιέξοδα ερωτήματα.

 

Στο μάθημα Το κακό: μαθήματα ηθικής φιλοσοφίας (Ε) προσεγγίζουμε το θέμα μέσα από την οπτική της ηθικής, από την αρχαιότητα (Ευριπίδης, Αριστοτέλης, Στωικοί) στον πρώιμο Χριστιανισμό, και από τον σεισμό της Λισαβόνας (Βολταίρος, Ρουσσώ, Καντ) στον 19ο αιώνα (Σέλλινγκ, Νίτσε) και στη σύγχρονη σκέψη (Άρεντ). Mαζί με τον Παύλο Κόντο (Πανεπιστήμιο Πατρών) μιλάμε φιλοσοφικά για όσα διστάζουμε να μιλήσουμε βλέποντας με έναν διαφορετικό τρόπο το «κακό», είτε αυτό εμφανίζεται σε μια ταινία ή σε ένα μυθιστόρημα, είτε γύρω μας, είτε μέσα μας.

 

Τέλος, με διδάσκοντες τους Στέφανο Τραχανά και Γιάννη Καραδάμογλου (Πανεπιστήμιο Κρήτης), το εισαγωγικό μάθημα της κβαντικής φυσικής (οι βασικές αρχές) θα επικεντρωθεί τώρα στα θέματα που διδάσκονται για πρώτη φορά φέτος στο ελληνικό Λύκειο και ενδιαφέρουν άμεσα τους επαγγελματίες εκπαιδευτικούς. Ειδικότερα θα μας απασχολήσουν τα ερωτήματα: Γιατί όλα τα πυρρακτωμένα σώματα εκπέμπουν το ίδιο ακριβώς φως και πώς από τη μελέτη του γεννήθηκε η ιδέα του φωτεινού κβάντου; Τι είναι το φωτοηλεκτρικό φαινόμενο και πώς μας βοηθά να καταλάβουμε γιατί ορισμένες ακτινοβολίες είναι χημικά επικίνδυνες και άλλες όχι; Τι λέει η αρχή του κυματοσωματιδιακού δυϊσμού και πώς μπορούμε βάση αυτής να εξηγήσουμε τη σταθερότητα των ατόμων και το τεράστιο μέγεθος των πυρηνικών ενεργειών;

 

Αν τα παραπάνω ερωτήματα προκαλούν το ενδιαφέρον μας το μάθημα Εισαγωγή στην Κβαντική Φυσική 1: Οι βασικές αρχές (Ε), θα μας προσφέρει μια καλή εισαγωγική κατανόηση των ιδεών της θεωρίας που κυβερνά τον κόσμο μας.

 

Τα μαθήματα ξεκινούν τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022, οι εγγραφές έχουν ανοίξει και η πρώτη εβδομάδα είναι ήδη διαθέσιμη. Η παρακολούθηση είναι δωρεάν, ενώ η έκδοση βεβαίωσης επιτυχούς παρακολούθησης, κοστίζει 20€ (άνεργοι δωρεάν). Στο μάθημα Εισαγωγή στην Κβαντική Φυσική 1: Οι βασικές αρχές (Ε) και η έκδοση της βεβαίωσης είναι δωρεάν. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται με την πολύτιμη βοήθεια του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), που αποτελεί τον κύριο και ιδρυτικό δωρητή του Mathesis. 

 

Δείτε περισσότερα εδώ:

Διεύθυνση / Facebook / Instagram / Twitter

Επικοινωνία: [email protected] / 2810-391048

Εκπαίδευση
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Scroll to top icon