Ο Ηλίας Γαληνός μας μαθαίνει να ξεπερνάμε τα επαγγελματικά μας όρια
Photo credits: Nikos Zikos / H φωτογράφιση έγινε στα Spaces, Ερμού

Ο Ηλίας Γαληνός μας μαθαίνει να ξεπερνάμε τα επαγγελματικά μας όρια

Μιλήσαμε με τον ιδρυτή της «The Flow Partners», ο οποίος μας εξήγησε τα πάντα γύρω από το φιλόδοξο εγχείρημά του.

 

Η εξέλιξη και η ατέρμονη ροή της καθημερινότητας έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό τις καταστάσεις σε κάθε τομέα της ζωής μας, ειδικά στον επαγγελματικό. Προϊστάμενοι που είναι σε ένα χώρο επί χρόνια δυσκολεύονται να ακολουθήσουν τη ραγδαία εξέλιξη του επαγγέλματός τους, την ίδια στιγμή που νεότεροι σε ηλικία εργαζόμενοι αναλαμβάνουν μεγαλύτερες ευθύνες χωρίς να έχουν όμως το know how να επιβληθούν σε μία ομάδα της οποίας είναι managers.

 

Κάθε άνθρωπος βρίσκεται σε ένα κυκεώνα συνεχών αλλαγών και χρειάζεται καθοδήγηση για να εκτιμήσει κάθε κατάσταση ξεχωριστά, γνωρίζοντας παράλληλα πώς να επιτελέσει με μεγαλύτερη επιτυχία την πτυχή του ρόλου του. Εκεί λοιπόν μπαίνει στην εξίσωση η εταιρία The Flow Partners, μια υπηρεσία η οποία βοηθάει κάθε στέλεχος ή εργαζόμενο να ανακαλύψει τα επαγγελματικά όριά του μέσα από προγράμματα Coaching και αναπτυξιακά workshops.

 

Ο ιδρυτής και ένας εκ των coaches του The Flow Partners, Ηλίας Γαληνός μας μίλησε για το φιλόδοξο εγχείρημα της εταιρείας, παρουσιάζοντας τον τρόπο σκέψης πίσω από το επαγγελματικό coaching, τη σημασία της ψυχολογίας στην απασχόλησή μας αλλά και τον νέο χάρτη που απλώνεται όσον αφορά τα πρότυπα ηγεσίας τα οποία σταδιακά δεν θα έχουν καμία σχέση με εκείνα του παρελθόντος.

 

Το «The Flow Partners» θέλει να ξεπεράσεις την ελίτ των δυνατοτήτων σου
Photo credits: Nikos Zikos / H φωτογράφιση έγινε στα Spaces, Ερμού

 

— Τι πραγματεύεται η The Flow και με ποιους τρόπους βοηθάει τον κάθε εργαζόμενο οποιασδήποτε θέσης να γίνει η καλύτερη version του επαγγελματικού εαυτού του;  

 

Βασικό αντικείμενο της Τhe Flow είναι να βοηθάει το κάθε στέλεχος ή εργαζόμενο που συμμετέχει σε κάποιο πρόγραμμα ανάπτυξης που σχεδιάζουμε, να επιλέγει ποια είναι η καλύτερη version του εαυτού του, ανάλογα με το πεδίο αλληλεπίδρασης, επικοινωνίας ή ανάλογα με το είδος της πρόκλησης που καλείται να αντιμετωπίσει.

 

Κύριος στόχος μας δεν είναι να προτείνουμε μια συνταγή επικοινωνίας, ένα οικουμενικό πρότυπο διοικητικών προσεγγίσεων και συμπεριφορών αλλά να βοηθήσουμε τους συμμετέχοντες να αποκτήσουν μεγαλύτερη «πλαστικότητα» στην καθημερινή επικοινωνία έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση σε εναλλακτικές συμπεριφορές και προσεγγίσεις που θα αυξήσουν το επίπεδο επιρροής και τον έλεγχο που έχουν σε κάθε διάδραση και πτυχή του ρόλου τους.

 

Χρησιμοποιούμε πρωτοπόρες μεθοδολογίες και μοντέλα επιρροής που επιτρέπουν στο κάθε στέλεχος να συνθέσει τις δικές του βέλτιστες προσεγγίσεις ανά περίπτωση ανάλογα με το τι θεωρεί συμβατό με το προσωπικό του ύφος και μοντέλο επικοινωνίας.

 

Επομένως δίνετε βάση στην επικοινωνία ανάλογα την κατάσταση;

 

Για την ακρίβεια δίνουμε βάση στην επίτευξη ενός τύπου ροής στην επικοινωνία που καθορίζεται τόσο από τα προσωπικά χαρακτηριστικά του καθενός και της καθεμιάς όσο και από την εξατομικευμένη συνθήκη και περιστάσεις που καλείται να αντιμετωπίσει. Αυτό το επιτυγχάνουμε μέσα από πολύ προσεκτικά σχεδιασμένα ατομικά ή ομαδικά προγράμματα Coaching και αναπτυξιακά workshops, τα οποία έχουν στόχο να βοηθήσουν τους συμμετέχοντες να αντιληφθούν ότι διαθέτουν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις, τις γνώσεις και την εμπειρία να ανταπεξέλθουν από μόνοι τους σε όλες τις καινοφανείς προκλήσεις που η συγκεκριμένη περίοδος τους καλεί να αντιμετωπίσουν.

 

Στόχος μας είναι το κάθε άτομο να αντιληφθεί ότι διαθέτει το υπόβαθρο να εξελιχθεί προς την κατεύθυνση που επιλέγει αρκεί να μπορεί αυτό να γίνει με έναν πολύ δομημένο και κωδικοποιημένο τρόπο που το καθιστά λειτουργικό και εφαρμόσιμο από την επόμενη κιόλας μέρα.

 

—Ποια ήταν η κύρια έμπνευση για τη δημιουργία της συγκεκριμένης επαγγελματικής training & coaching υπηρεσίας;

 

Η The Flow ιδρύθηκε μέσα στην περίοδο του αναστοχασμού που έφερε το πρώτο κύμα πανδημίας και νομίζω ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο αυτό. Με την ύστερη θεώρηση των πραγμάτων, θα έλεγα ότι το έναυσμα δόθηκε κυρίως από δύο πηγές έμπνευσης.

 

Η πρώτη προέκυψε από το γεγονός ότι στα 17-18 χρόνια που συστηματικά ασχολούμαι με την επαγγελματική ανάπτυξη στελεχών στην Ελλάδα, η μόνιμη επωδός που άκουγα από τα στελέχη με τα οποία συνεργαζόμουν είναι ότι αυτό που κάνουμε τους βοηθά πολυεπίπεδα τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική τους ισορροπία. Είχαν τη δυνατότητα μέσα από τα προγράμματά μας να συντονιστούν με κάτι βαθύτερο μέσα τους, το οποίο παράλληλα τους προσέφερε και ένα άμεσο πρακτικό αντίκρισμα σε επίπεδο καθημερινής αποτελεσματικότητας και επιρροής. Κι αυτό ήταν κάτι που προοδευτικά γινόταν ολοένα και πιο απαραίτητο για όλους μας λόγω των μεγάλων ανατροπών που κληθήκαμε και συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε την περίοδο αυτή.

 

Η δεύτερη πηγή έμπνευσης είχε να κάνει με το γεγονός ότι πολλά προγράμματα και φορείς ανάπτυξης επιδεικνύουν θα έλεγα μια ανακολουθία ανάμεσα σε αυτό που κάποιος πρεσβεύει κι αυτό που έχει υιοθετήσει στην καθημερινότητά του. Η μεγάλη ανάγκη επομένως για μένα ήταν να δημιουργήσω ένα εταιρικό πλαίσιο και μια ομάδα που θα μπορεί να εμφορείται πλήρως από τις αρχές και τα πρότυπα που εισηγείται σε άλλους, όπως λέμε -to walk the talk- και παράλληλα θα επιτρέπει στον καθένα από εμάς να απολαμβάνει αυτό που κάνει. Να περνά πολύ καλά και να εκπληρώνει όλες τις ανάγκες και τις προσωπικές φιλοδοξίες του μέσα από αυτή τη συνεργασία.

 

Το «The Flow Partners» θέλει να ξεπεράσεις την ελίτ των δυνατοτήτων σου
Photo credits: Nikos Zikos / H φωτογράφιση έγινε στα Spaces, Ερμού

 

Παίζει μεγάλο ρόλο η ψυχολογία και η αντιμετώπιση συμπεριφορών ή καταστάσεων κατά τη διάρκεια μιας μέρας στη δουλειά;

 

Νομίζω ότι αυτό πλέον στις μέρες μας είναι περισσότερο εμφανές και βιωματικά εμπεδωμένο από όλους μας. Λόγω της φυσικής απόστασης και του αποκλεισμού που έφερε η πανδημία, λόγω της πολυπλοκότητας που είχε και εξακολουθεί να έχει το νέο μοντέλο εργασίας, υπήρξε μια βίαιη συνειδητοποίηση της ανάγκης επίτευξης ενός νέου τύπου ισορροπίας που είχε ως κύριο πρόσταγμα την ψυχική μας υγεία και μια αίσθηση αυτοεκπλήρωσης.

 

Σε αυτή την πρόκληση, τα στελέχη των εταιριών -και ειδικά όσοι είχαν ευθύνη διοίκησης ομάδας- ένιωσαν ιδιαίτερα ευάλωτοι και εκτεθειμένοι κι ίσως σε κάποιες περιπτώσεις ανέτοιμοι να υποστηρίξουν επαρκώς τις ομάδες τους σε σχέση με αυτήν την ανάγκη. Είναι εξαιρετικά απαιτητικό να μπορείς να κρατάς δεσμευμένους τους ανθρώπους σου και προσηλωμένους σε ένα κοινό στόχο όταν παράλληλα οι ίδιοι καλούνται να αντιμετωπίσουν πολυεπίπεδες κρίσεις, ανατροπές στην καθημερινή τους ισορροπία και μια μόνιμη ανάγκη προσαρμογής σε δεδομένα που διαρκώς αλλάζουν.

 

—Τελικά μαθαίνεται η «σωστή» αντιμετώπιση συμπεριφορών ή καταστάσεων, ειδικά από τη στιγμή που είναι και θέμα χαρακτήρα;

 

Είναι πολύ επιβεβαιωτικό -και καθησυχαστικό θα έλεγα- να μπορεί κάποιος να σου προσφέρει μια μέθοδο και ένα δομημένο τρόπο προσέγγισης έναντι αυτής της ρευστότητας και να μπορείς να νιώθεις προετοιμασμένος και ευέλικτος για να αντιμετωπίσεις ένα ολοένα και λιγότερο προβλέψιμο μέλλον, μαζί με τους ανθρώπους σου, και ανεξάρτητα από τις ιδιαιτερότητες ή το χαρακτήρα τους. Όπως ανέφερα και πριν, τα δομικά χαρακτηριστικά μας δεν μπορούν να αποτελούν άλλοθι για μια στατική προσέγγιση των πραγμάτων.

 

Η δική μας προσέγγιση βασίζεται στην πίστη που έχουμε στην πολλαπλότητα και στο βάθος των ανθρώπινων συμπεριφορών και στην υπομονή να αντιμετωπίζουμε όλη αυτήν την πολυπλοκότητα με μέθοδο και δομημένες προσεγγίσεις. Ο κάθε άνθρωπος διαθέτει πολύ περισσότερες επιλογές και εναλλακτικές για να προσεγγίσει τους στόχους τους και είναι κρίμα να τον πείσουμε ότι λόγω «χαρακτήρα» ή «τύπου» προσωπικότητας αδυνατεί να βρει διεξόδους στα διλήμματα που μπορεί να αντιμετωπίσει.

 

—Η εξέλιξη της τεχνολογίας λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας για έναν επιτυχημένο leader ή manager που δυσκολεύεται να κάνει catch up στα σύγχρονα δεδομένα εργασίας. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για έναν άνθρωπο που έχει μάθει να σκέφτεται με συγκεκριμένο τρόπο εδώ και τόσα χρόνια να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα;

 

Θα έλεγα ότι η τεχνολογία λειτουργεί περισσότερο ως καταλύτης εξελίξεων και ως αφορμή που μας καλεί να επαναπροσδιορίσουμε εδραιωμένα μοντέλα ηγεσίας και τα πρότυπα συμπεριφοράς που τα συνοδεύουν. Τα νέα μοντέλα εργασίας, οι νέες γενιές που εντάσσονται στην αγορά εργασίας και τα ειδικά χαρακτηριστικά των νέων ρόλων που έχουν διαμορφωθεί, από τη μια μεριά συμβάλλουν στην πολυπλοκότητα που αναφέραμε και από την άλλη κάνουν περισσότερο προφανή την ανάγκη για ένα νέο μοντέλο ηγεσίας, βασισμένο στην εγγύτητα και την ενσυναίσθηση.

 

Διάγουμε όλοι μια μετάβαση από ένα παραδοσιακό μοντέλο στιβαρού και σε κάποιο βαθμό απροσπέλαστου ηγέτη, προς ένα πρότυπο ηγεσίας που αντλεί κύρος και αυθεντία περισσότερο από την δυνατότητα να συνδεόμαστε συναισθηματικά με την ομάδα μας, να αναδεικνύουμε οραματικά δεδομένα και μια αίσθηση σκοπού για το κάθε μέλος της και τις προϋποθέσεις για να μας ακολουθούν οικειοθελώς.

 

—Η συνεχής εξέλιξη και ο ανταγωνισμός έχουν προσφέρει ευκαιρίες σε νεαρά άτομα να αναλάβουν θέσεις ευθύνης. Ποια είναι η συμβουλή που θα δίνατε σε έναν νέο σε ηλικία, εκκολαπτόμενο manager ή leader, ο οποίος καλείται να διαχειριστεί ένα τόσο δύσκολο φορτίο;  

 

Ξέρετε ότι για αρκετές δεκαετίες επικρατούσε στις εταιρίες ένας εξόχως παροδηγητικός -και παράλληλα αντιφατικός- μύθος που  διακήρυττε ότι «στη δουλειά δε χωράει το συναίσθημα», παρά το γεγονός ότι πάντοτε ζητούσαμε αφοσίωση, δέσμευση και παρακίνηση από όλους. Απότοκη συνέπεια αυτού ήταν τα περισσότερα στελέχη να έχουν εξοβελίσει οποιαδήποτε συναισθηματική προσέγγιση ή εκδήλωση συναισθημάτων εκτός γραφείου, με αποτέλεσμα να ανοίξουν την πόρτα στο ακραίο στρες, το burnout και την ασθένεια.

 

Αυτό που παρατηρούμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση είναι ότι τα νεότερα στελέχη που αναλαμβάνουν ευθύνη ομάδας εμφορούνται σχεδόν βιωματικά από μια έντονη ανάγκη συνέπειας μεταξύ αυτού που είναι, αυτού που επιθυμούν και αυτού που κάνουν. Μια από τις βασικές τους προτεραιότητες είναι η ισορροπία ανάμεσα στους διαφορετικούς ρόλους που έχουν στην καθημερινότητά τους και μια πιο υγιής διεκδίκηση ενός επιπέδου well being, που συγκροτείται από εσωτερική πληρότητα σε συνδυασμό με ένα θετικό αποτύπωμα στην ευρύτερη οικολογία που μας περιβάλλει. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο γίνεται ευκολότερη η ενασχόληση των νέων managers με θέματα συναισθηματικής διαχείρισης, έμπνευσης και παρακίνησης των ομάδων τους, με αποτέλεσμα τα στελέχη αυτά να είναι πιο δεκτικά στο να θέσουν αυτά τα θέματα ως προτεραιότητα στον ρόλο τους.

 

Το «The Flow Partners» θέλει να ξεπεράσεις την ελίτ των δυνατοτήτων σου
Photo credits: Nikos Zikos / H φωτογράφιση έγινε στα Spaces, Ερμού

 

—Συνεργάζεστε και με εταιρίες ώστε να εκπαιδεύσετε εργαζόμενους τους για να γίνουν το καλύτερο αποτέλεσμα του εαυτού τους;

 

Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς διότι έχουμε καταφέρει να διατηρούμε μακροχρόνιες σχέσεις συνεργασίας με ένα πλήθος σημαντικών εταιρειών από διαφορετικούς κλάδους και έχουμε κατακτήσει η συνεργασία μας αυτή να υπερβαίνει την προσφορά υπηρεσιών και προγραμμάτων ανάπτυξης, έχοντας εξελιχθεί πλέον σε μια εδραιωμένη σχέση εμπιστοσύνης και αμοιβαίας υποστήριξης.

 

Με τους πελάτες μας πλέον λειτουργούμε συμπληρωματικά και δημιουργούμε αφορμές για το σχεδιασμό πρωτοπόρων προγραμμάτων που βασίζονται τόσο στις τρέχουσες ανάγκες τους όσο και σε ένα μέλλον το οποίο βρίσκεται υπό διαμόρφωση, χωρίς πλέον να μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια. Αυτή η συνειδητοποίηση αποτελεί και το πεδίο των μελλοντικών προγραμμάτων που σχεδιάζουμε.

 

Τι άλλο έχετε σκοπό να προσθέσετε στη The Flow τα επόμενα χρόνια;

 

Σκοπός είναι να εισάγουμε αντισυμβατικές μεθοδολογίες και προγράμματα, τα οποία θα επιτρέπουν στα στελέχη να συνδέονται καλύτερα όχι μόνο μεταξύ τους αλλά και με το ευρύτερο οικοσύστημα που του περιβάλλει και εξελίσσεται, διαμορφώνοντας μελλοντικούς όρους εργασίας που δεν μπορούμε πλέον να τους ορίσουμε παρά μόνο να τους αξιοποιήσουμε. Σχεδιάζουμε λοιπόν προγράμματα ηγεσίας που θα μπορούν να ενσωματώσουν όλες αυτές τις τάσεις και να προετοιμάσουν τα στελέχη να αντιμετωπίσουν την οποιαδήποτε νέα πραγματικότητα όχι τόσο με ανθεκτικότητα -όπως είναι η τάση του συρμού- αλλά κυρίως με έμπνευση και ενθουσιασμό.Τα νέα πρότυπα ηγεσίας δεν θα βασίζονται πλέον στη δυνατότητα να προσαρμοζόμαστε παθητικά και να αντιδρούμε σε μια πραγματικότητα που αλλάζει, αλλά θα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να πραγματώνουμε ενεργητικά τον στόχο μας με νόημα και ουσία. 

 

Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να ασχοληθούμε σε βάθος τόσο σε επίπεδο προσωπικής αλλαγής, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε περιορισμούς και πεποιθήσεις που μπορεί να δυσχεραίνουν την εξέλιξη μας, όσο και σε επίπεδο κουλτούρας ομάδων και οργανισμών. Για να το επιτύχουμε αυτά θα εκμεταλλευθούμε όλα τα δι-επιστημονικά δεδομένα που διαθέτουμε από τις νευροεπιστήμες, την ψυχολογία, την οργανωτική θεωρία, την κοινωνιολογική έρευνα και την ανθρωπολογία, ενώ παράλληλα θα ενσωματώσουμε μη-γραμμικές μεθοδολογίες προκειμένου να αντιμετωπίσουμε συστημικά θέματα αλλαγών που δεν είναι προσβάσιμα με παραδοσιακές εκπαιδεύσεις και συμβουλευτική. Συμπαγής μέθοδος, ολιστική προσέγγιση και μη συνειδητές διεργασίες προκειμένου να έχουμε διατηρήσιμη επίδραση και αλλαγή. Όπως λέμε και στο website μας…this is the way “The Flow” partners with you!

 

Εκπαίδευση
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Scroll to top icon