Σχολεία για όλους και για όλες
Συζήτηση και βιωματικά εργαστήρια στο Goethe-Institut Athen, 09.06.
ADVERTORIAL
Την τελευταία δεκαετία τα σχολεία στην Ευρώπη αλλάζουν. Μαθητές και μαθήτριες με διαφορετικά κοινωνικο-οικονομικά, πολιτιστικά, θρησκευτικά και γλωσσικά υπόβαθρα συνθέτουν τη νέα ευρωπαϊκή γενιά. Πιο επίκαιρο από ποτέ αναδύεται το αίτημα για μια εκπαίδευση συμπεριληπτική, μια εκπαίδευση που δίνει τη δυνατότητα σε όλα τα παιδιά να φοιτούν μαζί στο γενικό σχολείο της γειτονιάς τους, ενώ ταυτόχρονα αποκτούν γνώσεις και δεξιότητες που χρειάζονται για να ευδοκιμήσουν στις αυξανόμενες ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας.
Το Goethe-Institut Athen διοργανώνει το «Ευρωπαϊκό συμπόσιο για τη συμπεριληπτικότητα στα σχολεία» την Παρασκευή 9 Ιουνίου. Εκπαιδευτικοί με εμπειρία σε διεθνείς οργανισμούς όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης και η UNESCO και ακαδημαϊκοί από πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού θα συνομιλήσουν για τη συμπερίληψη στα σχολεία. Θα αναπτύξουν θέματα όπως η αντιρατσιστική εκπαίδευση, η ποιοτική εκπαίδευση, η ανάγκη κατάρτισης και ψηφιακής ενδυνάμωσης των εκπαιδευτικών. Στη συνέχεια, δάσκαλοι και δασκάλες από πολυπολιτισμικά σχολεία στην Ελλάδα και την Ευρώπη θα μιλήσουν βιωματικά τόσο για επιτυχημένες εκπαιδευτικές πρακτικές που έχουν εφαρμόσει στις τάξεις τους, όσο και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Κωστής Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικός και διευθυντής του Σημείου.
Το συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου. Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, ακαδημαϊκούς, φοιτητές, εργαζόμενους ανθρωπιστικών οργανώσεων και αποτελεί μία ευκαιρία δικτύωσης και ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ ανθρώπων που εργάζονται στον τομέα της εκπαιδευσης.
Αφορμή αποτελεί η ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού προγράμματος Supporting Inclusion and Diversity in Teaching (SIDiT), του οποίου επικεφαλής εταίρος είναι το Goethe-Institut Athen. «Η εμπειρία μας τα τελευταία τρία χρόνια που υλοποιούμε το πρόγραμμα είναι πως η συμπερίληψη απασχολεί όλους τους εκπαιδευτικούς, είτε αυτοί διδάσκουν στην Ελλάδα, είτε στην Ιρλανδία και το Βέλγιο. Η μετανάστευση δημιουργεί μια de facto πολυπολιτισμική πραγματικότητα και οι δάσκαλοι καλούνται να χρησιμοποιήσουν στρατηγικές για να ανταποκριθούν σε αυτήν μέσα στις ταξεις» σημειώνει η Βασιλική Κατσομαλιάρη, Συντονίστρια του προγράμματος SIDiT.
Μετά τις συζητήσεις, θα διοργανωθούν τρία εργαστήρια με νέα εκπαιδευτικά εργαλεία που έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Goethe-Institut Athen. Το εργαστήριο «Σκέψου πράσινα! Διαδραστικοί σταθμοί μάθησης», μια πρωτοβουλία του τμήματος εκπαιδευτικής συνεργασίας του Ινστιτούτου, προάγει την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση κατά τη μαθησιακή διαδικασία. Το εργαστήριο «Χτίζοντας γέφυγες μεταξύ γονέων προσφύγων και μεταναστών και σχολείων» εντάσσεται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Parents Engage που έχει στόχο την αντιμετώπιση της πρόωρης σχολικής εγκατάλειψης των παιδιών, μέσα από την ενεργό συμμετοχή των γονέων. Τέλος, το εργαστήριο «Κουλτούρα, ταυτότητα, θρησκεία: προτάσεις μαθημάτων SIDiT με τη χρήση νέων τεχνολογιών» παρουσιάζει πώς συνεργατικά πρότζεκτ με τη βοήθεια ψηφιακών τεχνολογιών μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία διαπολιτισμικού διαλόγου στην τάξη.
Το έργο SIDiT συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Εrasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Goethe-Institut.
Πρόγραμμα και εγγραφή www.goethe.de/ins/gr/el/ver.cfm
Η είσοδος είναι δωρεάν, θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.