START School of Code: Ένα πρόγραμμα για να μυηθείς στον κόσμο του προγραμματισμού
Το 1969, η Μάργκαρετ Χάμιλτον έγινε η software engineer που «έφτασε πρώτη» στο φεγγάρι. Με το δωρεάν ολοκληρωμένο πρόγραμμα της Socialinnov, μπορείς να αφήσεις το δικό σου αποτύπωμα μέσα από την επιστήμη των υπολογιστών.
ADVERTORIAL
20 Ιουλίου 1969: η αποστολή Eagle πλησιάζει την επιφάνεια της σελήνης. Την ίδια στιγμή οι υπολογιστές αρχίζουν να αναβοσβήνουν, δείχνοντας προειδοποιητικά μηνύματα. Η κάθοδος ήταν απλώς μία απόφαση για το Mission Control «go ή no-go». Όλα ήταν θέμα δευτερολέπτων ή καλύτερα θέμα εμπιστοσύνης. Η Μάργκαρετ Χάμιλτον, προγραμματίστρια, μαζί με την ομάδα της, είχε δημιουργήσει ένα λογισμικό το οποίο επέτρεπε στον υπολογιστή να αναγνωρίζει μηνύματα λάθους και να αγνοεί εργασίες χαμηλής προτεραιότητας. Είχε γράψει τον κώδικα για το σύστημα πλοήγησης του Apollo, που καθοδήγησε τους αστροναύτες Νιλ Άρμστρονγκ και Μπαζ Όλντριν στη σκονισμένη επιφάνεια του φεγγαριού. Εκεί που ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο ήταν ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα.
Το επίτευγμα ήταν μνημειώδες, σε μια εποχή που η τεχνολογία των υπολογιστών ήταν ακόμη στα σπάργανα: οι αστροναύτες είχαν πρόσβαση σε μόνο 72kb μνήμης υπολογιστή (σήμερα ένα κινητό τηλέφωνο 64GB διαθέτει σχεδόν ένα εκατομμύριο φορές περισσότερο χώρο αποθήκευσης), ενώ οι προγραμματιστές έπρεπε να χρησιμοποιούν χάρτινες κάρτες διάτρησης για να τροφοδοτούν πληροφορίες σε υπολογιστές μεγέθους δωματίου.
Αργότερα, η Χάμιλτον ως διευθύντρια στο Εργαστήριο Εξοπλισμού (Instrumentation Laboratory) του ΜΙΤ εφηύρε τον όρο «software engineering». Ήταν όχι μόνο πρωτοπόρος στον τομέα της, αλλά και πρωτοπόρος ως γυναίκα σε έναν χώρο εργασίας όπου οι περισσότεροι μηχανικοί λογισμικού ήταν άνδρες.
Συνολικά, το έργο της αποτέλεσε οδηγό για τις υπόλοιπες αποστολές Apollo που προσγειώθηκαν στο φεγγάρι, αλλά και για το Skylab, τον πρώτο διαστημικό σταθμό των ΗΠΑ, τη δεκαετία του 1970. Το 1972 άφησε το MIT και ξεκίνησε τη δική της εταιρεία, Higher Order Software. Δεκατέσσερα χρόνια αργότερα, ίδρυσε τη Hamilton Technologies, Inc, όπου δημιούργησε την Universal Systems Language, ένα ακόμη βήμα για να κάνει τη διαδικασία σχεδιασμού συστημάτων πιο αξιόπιστη.
Η NASA τίμησε τη Χάμιλτον με το Βραβείο NASA Exceptional Space Act Award το 2003, αναγνωρίζοντας τη συνεισφορά της στην ανάπτυξη λογισμικού, μαζί με έπαθλο ύψους 37.200 δολαρίων - το μεγαλύτερο που είχε απονείμει ποτέ μέχρι τότε. Το 2016, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, της απένειμε το Μετάλλιο της Ελευθερίας, σημειώνοντας ότι «το παράδειγμά της μιλά για το αμερικανικό πνεύμα της ανακάλυψης που υπάρχει σε κάθε κοριτσάκι και αγοράκι που γνωρίζει ότι το να κοιτάξουμε πέρα από τους ουρανούς είναι να κοιτάξουμε βαθιά μέσα μας».
Η Πληροφορική οικοδομήθηκε στα πρώτα της βήματα κυρίως από γυναίκες, αλλά στις μέρες μας θεωρείται ανδρική υπόθεση. Το 2021 μόλις το 21,5% των εργαζομένων σε ψηφιακές θέσεις εργασίας στα κράτη μέλη της Ε.Ε. ήταν γυναίκες. Ειδικότερα, ανάμεσα στους προγραμματιστές μόλις 9% ήταν γυναίκες, ενώ στη διαχείριση εταιρειών τηλεπικοινωνιών/πληροφορικής αποτελούσαν το 19%. Κι όμως, η ζήτηση για ειδικότητες πληροφορικής είναι ολοένα και μεγαλύτερη, και ειδικά για τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στο Web.
Εάν κι εσύ ονειρεύεσαι να αφήσεις το δικό σου αποτύπωμα μέσα από την επιστήμη των υπολογιστών, το START School of Code, το δωρεάν ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα εκμάθησης προγραμματισμού της Socialinnov, είναι και πάλι εδώ με έναν νέο κύκλο μαθημάτων σε νέες τεχνολογίες.
Με συνολική διάρκεια 85 διδακτικών ωρών και θεματικές όπως JavaScript, ReactJS, AngularJS, GIT, Visual Studio Code και Agile Methodology Fundamentals, ο 4ος κύκλος του START School of Code: Front-End Developer Bootcamp δίνει έμφαση στον ρόλο και τις απαραίτητες δεξιότητες και γνώσεις που πρέπει να έχει σήμερα ένας Front-End Developer. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε υβριδικό περιβάλλον διδασκαλίας, ενώ οι συμμετέχουσες/οντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εργαστήρια επαγγελματικής και προσωπικής ενδυνάμωσης με στόχο τη διασύνδεσή τους με την αγορά εργασίας.
Οι αιτήσεις συμμετοχής είναι ανοικτές μέχρι τις 31 Οκτωβρίου στο https://www.startproject.gr/school-of-code/. Τα μαθήματα θα ολοκληρωθούν τον Φεβρουάριο του 2023. Η επιλογή των υποψηφίων (απόφοιτοι σχολών STEM) που θα λάβουν μέρος στο bootcamp θα γίνει μέσω τεστ αξιολόγησης των βασικών τους τεχνικών γνώσεων και μέσα από μια διαδικασία προσωπικών συναντήσεων.
Ο νέος κύκλος του START School of Code υλοποιείται δωρεάν με την υποστήριξη του Costas M. Lemos Foundation, καθώς επίσης και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, του προγράμματος Empowered της Coca-Cola Τρία Έψιλον, της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ), και της Deloitte ως εταίρου απασχολησιμότητας.