Τι μπορείς να κάνεις με ένα πτυχίο Ναυτιλιακών Σπουδών
Μια έξυπνη και συναρπαστική επιλογή καριέρας με πολύ καλές απολαβές και μεγάλες προοπτικές ανέλιξης.
ADVERTORIAL
Παρά την ανάπτυξη πολλών άλλων μέσων, το 90% του διεθνούς εμπορίου εξακολουθεί να πραγματοποιείται μέσω θαλάσσης. Γι’ αυτό ο τομέας της ναυτιλίας καταγράφει μια σταθερά ανοδική πορεία σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τα ναυτιλιακά αποτελούν βασικό στοιχείο της οικονομικής μας δραστηριότητας από αρχαιοτάτων χρόνων. Σήμερα ο κλάδος αποφέρει δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο στο ελληνικό ΑΕΠ και απασχολεί δεκάδες χιλιάδες άτομα σε υψηλόμισθα πόστα με αυξητική τάση περισσοτέρων προσλήψεων.
Αλλά και η Κύπρος έχει εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο, ολοκληρωμένο ναυτιλιακό κέντρο. Αποτελεί ένα από τα τρία μεγαλύτερα κέντρα πλοιοδιαχείρισης στον κόσμο και το μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Ο συνδυασμός Κύπρου – Ελλάδας αποτελεί ένα πολύ σημαντικό και δυνατό ναυτιλιακό πόλο.
Για να διατηρηθεί η τεράστια δυναμική που έχει ο κλάδος, όμως, είναι απαραίτητη η ενίσχυσή του με εργατικό δυναμικό που είναι καταρτισμένο ακαδημαϊκά.
Το Τμήμα Ναυτιλίας και Εμπορίου του Πανεπιστημίου Frederick στην Κύπρο προσφέρει το πρώτο πρόγραμμα Ναυτιλιακών Σπουδών στο νησί, το οποίο εδώ και χρόνια ενισχύει την κυπριακή, την ελληνική και διεθνή ναυτιλιακή αγορά με γνώση και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό.
Το ποσοστό απασχόλησης των αποφοίτων του ανέρχεται στο 96% ενώ η πλειοψηφία των φοιτητών και φοιτητριών του αποκτούν εργασιακή εμπειρία κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.
«Μόλις αποφοίτησα από το Πανεπιστήμιο Frederick με το πτυχίο Ναυτιλιακών Σπουδών. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου είχα την τύχη να διδαχθώ από κορυφαίους ακαδημαϊκούς, από τους καλύτερα καταρτισμένους του τομέα. Η εμπειρία και η τεχνογνωσία τους με προετοίμασαν για τις πολυπλοκότητες του ναυτιλιακού τομέα. Άρχισα να εργάζομαι από το πρώτο έτος των σπουδών μου, αποκτώντας ανεκτίμητη πρακτική εμπειρία παράλληλα με την ακαδημαϊκή μου εκπαίδευση. Είμαι απεριόριστα ευγνώμων για τις ευκαιρίες και την υποστήριξη που μου παρείχε το Πανεπιστήμιο, που συνέβαλαν σημαντικά στην ανάπτυξή μου ως επαγγελματίας» αναφέρει ο Γεώργιος Τζιμούλας, που εργάζεται ως Operations Operations Executive στην εταιρεία European Navigation.
Τομέας συνδεδεμένος με την ανάπτυξη
Εδώ και δεκαετίες, ο τομέας της ναυτιλίας βρίσκεται σταθερά στους κλάδους που είναι απαραίτητοι για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο η οποία μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς τη ναυτιλία. Κι αυτό γιατί το θαλάσσιο εμπόριο χρησιμοποιείται για τη μεταφορά κάθε είδους προϊόντων, από τρόφιμα και φάρμακα μέχρι τεχνολογικό εξοπλισμό.
Επομένως, η ζήτηση για απόφοιτους/ες ναυτιλιακών σπουδών αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. Κι αυτό γιατί, πέρα από τις εταιρείες πλοιοδιαχείρισης των οποίων ο κύκλος εργασιών μεγαλώνει συνεχώς, διαπιστώνεται καθημερινά η ανάγκη ύπαρξης εξειδικευμένων ατόμων που να γνωρίζουν τον τρόπο μεταφοράς εμπορευμάτων και σε θέσεις εμπορικών εταιρειών.
Η απασχόληση στον τομέα της ναυτιλίας αφορά ένα τεράστιο φάσμα θέσεων εργασίας, όπου είναι απαραίτητη η εξειδίκευση σε πεδία της ναυτιλιακής βιομηχανίας και του διεθνούς εμπορίου: από την κατανόηση των αρχών του Ναυτικού Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας μέχρι την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση των σύγχρονων θαλάσσιων μεταφορών, και από την κατάρτιση στη μηχανική των πλοίων μέχρι και την πλοιοδιαχείριση.
Γιατί στο Πανεπιστήμιο Frederick
Το Τμήμα Ναυτιλίας και Εμπορίου του Πανεπιστημίου Frederick έχει καθιερωθεί για το υψηλό ποσοστό απασχόλησης των αποφοίτων του και για την άρτια προετοιμασία τους για τις προκλήσεις του σύγχρονου επιχειρηματικού κόσμου στον χώρο της ναυτιλίας και του διεθνούς εμπορίου.
· Στενή διασύνδεση με τον τομέα της ναυτιλίας: Το Τμήμα διατηρεί πολύ στενές σχέσεις συνεργασίας με τη διεθνή ναυτιλιακή βιομηχανία. Κορυφαίες ναυτιλιακές εταιρείες προσφέρουν προγράμματα πρακτικής άσκησης σε φοιτητές/τριες του προγράμματος, ενώ διακεκριμένα στελέχη της ναυτιλίας συμμετέχουν στη Συμβουλευτική Επιτροπή του Τμήματος.
· Οι φοιτητές/τριες συμμετέχουν σε ετήσια εκπαιδευτική εκδρομή που διοργανώνεται από το Τμήμα για απόκτηση πρακτικής εμπειρίας, ανάπτυξη διασυνδέσεων και εξοικείωση με τη διεθνή ναυτιλία, με επισκέψεις σε ρυθμιστικούς φορείς και ναυτιλιακούς κολοσσούς στην Ευρώπη, σε λιμάνια όπως το λιμάνι της Αμβέρσας, ναυπηγεία όπως το EDR, στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), στον θεσμικό φορέα εκπροσώπησης διαχειριστών πλοίων ξηρού φορτίου (Intercargo), στην Ένωση Ευρωπαίων Εφοπλιστών, σε εταιρείες όπως Lloyd’s, στην Ευρωβουλή και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και στο ιστορικό πλοίο Cutty Sark.
· Αγγλική γλώσσα διδασκαλίας: Το πρόγραμμα διδάσκεται στα αγγλικά, για να προετοιμάσει και να εφοδιάσει καλύτερα τους φοιτητές και τις φοιτήτριές του για την αγορά εργασίας, καθώς η αγγλική γλώσσα είναι απαραίτητη για τη ναυτιλιακή βιομηχανία.
· Κορυφαίο διδακτικό προσωπικό: Στο Τμήμα διδάσκουν καταξιωμένοι/ες ακαδημαϊκοί με μεγάλη επαγγελματική εμπειρία σε ναυτιλιακές εταιρείες και στη θάλασσα.
· Βιώσιμη ανάπτυξη: Μια από τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ναυτιλία διεθνώς είναι η βιώσιμη ανάπτυξή της, σε αρμονία με το περιβάλλον. Το Τμήμα εστιάζει στη βιωσιμότητα του τομέα μέσα από δράσεις και ερευνητικά προγράμματα που αναπτύσσει προς αυτό τον σκοπό.
Προγράμματα σπουδών
Το πτυχιακό πρόγραμμα Ναυτιλιακών Σπουδών είναι ένα από τα πιο σύγχρονα και ολοκληρωμένα πτυχία που μπορεί κανείς να αποκτήσει: καλύπτει ολόκληρο το φάσμα μαθημάτων μιας σχολής οικονομικών και εμβαθύνει στη ναυτιλία, στις μεταφορές και στο διεθνές εμπόριο.
Επίσης προσφέρονται τα μεταπτυχιακά προγράμματα:
· Διεθνές Εμπόριο & Ναυτιλιακή Διοίκηση (προσφέρεται και σε εξ αποστάσεως μορφή)
· Ναυτικό Δίκαιο & Ναυτιλιακά (προσφέρεται και σε εξ αποστάσεως μορφή)
· Ναυτική Μηχανική και Διοίκηση
Προσφέρεται επίσης και πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης που ανταποκρίνεται στη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει για μηχανικούς εμπορικού ναυτικού.
· Engineering Officer of the Watch (EOOW)
· 2nd Engineer and Chief Engineer Officer
Το Πανεπιστήμιο Frederick δέχεται αιτήσεις εγγραφής για τον νέο κύκλο σπουδών, που αρχίζει στις 30 Σεπτεμβρίου 2024.
Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να επικοινωνήσουν με το Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου στην Ελλάδα (Πανεπιστημίου 57, Στοά Μάντακα, Αθήνα), που είναι στελεχωμένο από εξειδικευμένους/ες λειτουργούς για παροχή αναλυτικής ενημέρωσης για τα προγράμματα σπουδών, τις υπηρεσίες, τα δίδακτρα και τις υποτροφίες του Πανεπιστημίου.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε στο τηλέφωνο 210 3311288, να στείλετε email στο [email protected] ή να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.frederick.ac.cy.